Maminka.czZdraví

Bojujte za lepší spermie! Co můžete vyzkoušet a poradit partnerovi?

Simona Procházková 6.  9.  2019
Pokud plánujete miminko nebo se o něj již dokonce snažíte a delší dobu se nedaří, je na čase zajímat se o možné příčiny. Jednou z nich může být špatná kvalita mužských zárodečných buněk. A protože o tom pánové tvorstva neradi slyší, je na vás, abyste se „nenápadně“ postarala o prevenci. Jak? Poradíme!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tušíte, v jaké kondici jsou spermie vašeho partnera? Dokud nenastane situace, že se vám po půl roce nebo roce nepodaří otěhotnět, zpravidla se o to nejspíše nijak podrobně nezajímáte. Předpokládáte, že spermie se v mužském těle tvoří nepřetržitě nové a nové a nezamýšlíte se nad tím, proč by neměly být v pořádku. Jenže pak se vyskytne problém a bum, přijde šok.

Nadsamci hynou

„Kvalita spermií mužů, kteří k nám přicházejí na vyšetření, se lehce, ale setrvale zhoršuje. Nejvíce je to dáno pravděpodobně tím, že muži obecně dnes zakládají rodinu ve stále pozdějším věku. Věk je kumulativní faktor, což znamená, že během let se zvyšuje šance, že se daný muž začne léčit s vysokým tlakem a dalšími nemocemi, taktéž vlivy vnějšího prostředí, kouření a dalších závislostí se zvyšují. I zdravému muži se s věkem kvalita spermií snižuje, ale jen velmi mírně, zdravý muž je schopen počít dítě i po sedmdesátce. Ovšem ti, u kterých se vyskytne mnoho negativních faktorů, ztrácejí tuto schopnost už po třicítce,“ říká MUDr. Lukáš Bittner, urolog a sexuolog na IVF klinice Iscare.

Vždyť jsem zdravá! Pět nejčastějších důvodů, proč nemůžete otěhotnět!

Jen nekouřit nestačí!

Existují nějaká „zázračná“ opatření, jak udržet spermie v co nejvyšší formě, například změnou životosprávy? „Zaklínadlem je zdravý životní styl, tedy ideálně dostatek pohybu, ale i spánku a regenerace, přiměřený příjem potravy, nekouřit a nebrat drogy. Toto je prevencí obezity, vysokého tlaku a cukrovky a dalších civilizačních onemocnění, která nepříznivě ovlivňují reprodukční schopnosti muže. Kromě špatného životního stylu může ale množství, pohyblivost i kvalitu spermií negativně ovlivňovat řada dalších faktorů, o nichž muž nemusí dlouhou dobu vědět. Těchto příčin je spousta, od hormonálních onemocnění přes varikokélu neboli křečové žíly varlat po vývojové vady urogenitálního systému a genetická onemocnění, jako je například fragilita Y chromozomu,“ vysvětluje MUDr. Lukáš Bittner.

Stačí malý vzorek a je jasno!

Pokud existuje podezření, že není vše v pořádku a partnerům se nedaří počít potomka zhruba po jednom roce pravidelného pohlavního styku, je na místě zajít za lékařem a začít vyšetřením právě muže, které je jednodušší. „Pacient by měl podstoupit komplexní vyšetření, to znamená jak ultrazvukové, tak hormonální a genetické testy z krve. Ve velké části případů jsme schopni odhalit, co za neplodností stojí. Základním vyšetřením muže je tzv. spermiogram neboli laboratorní rozbor ejakulátu, ideálně po 3 až 5denní sexuální abstinenci. Sperma se nejčastěji získává masturbací přímo na klinice. Další možností je převoz vzorku z domova, ale je třeba jej zachytit do k tomu určeného kontejneru a dovést do laboratoře do 40 minut za fyziologické teploty (což bývá obtížné, zejména vzhledem k dopravní situaci na našich silnicích),“ přibližuje MUDr. Bittner.

Když druhé dítě stále nepřichází. Sekundární neplodnost je čím dál častější

Na „céčko“ a zinek nespoléhejte!

Kupujete desítky multivitaminových tabletek a nutíte partnera lít do sebe litry bylinkových čajů? Často je to zbytečné! Kvalitu spermií sice obecně dokáže zlepšit pravidelné užívání vitaminů, minerálů a antioxidantů, nepomůže to ovšem například mužům, kteří trpí nějakým genetickým či hormonálním problémem, nebo těm s neprůchodnými chámovody. Neúčinné budou rovněž u pacientů s tzv. azoospermií (nepřítomností jakýchkoli spermií v ejakulátu). Tady jsou jakékoli podpůrné přípravky z lékárny či bylinkářství naprosto zbytečné a pomůže jen cílená léčba nebo operace.

Muži a ženy se v příčinách neplodnosti dělí rovným dílem

Co ničí šanci na potomka?

Mužským spermiím rozhodně neprospívá například dlouhodobé a opakované vystavování vysokým teplotám. Pozor tedy na časté saunování, dlouhodobé a pravidelné lenošení v horké vaně nebo vířivce, lékaři důrazně varují také před notebookem v klíně při práci nebo sledování filmů, třeba vleže na gauči. Heslo „všeho s mírou“ by měli muži ctít v případě sportování. Pravidelný pohyb je samozřejmě součástí zdravého života, nesmí se to ale přehánět. Obzvláště vášniví cyklisté by si měli dávat velký pozor, kolik času stráví v sedle. Varlata jsou na malém sedátku utlačována, navíc jsou jízdou způsobována drobná mikrotraumata. Tvorbu nových zdravých spermií může výrazně negativně ovlivnit také dlouhodobý stres, některé léky na chronická onemocnění, například pro léčbu vysokého krevního tlaku (vždy je dobré poradit se s lékařem), nadměrné zahřívání varlat, nejčastěji v těsných slipech nebo elastických boxerkách (upřednostněte vždy prodyšné, lehké a přírodní materiály, pozor na ty „umělé“). Dobrou službu neprokážou ani příliš úzké a těsné kalhoty nebo džíny, dlouhé sezení na jednom místě (vysedávání v kanceláři za stolem deset hodin denně, dlouhé a časté sezení za volantem auta).

Jak vypadá odběr spermatu před vyšetřením kvality?

Dej si rybku a hybaj ven!

A naopak, určitě neuděláte chybu, když aspoň trochu dohlédnete na životosprávu svého muže. Plodnost podpoří a hladinu testosteronu v těle pomůžou zvýšit strava bohatá na vitaminy A, C, E a D a minerály hořčík, vápník a zinek (tučné ryby, libové hovězí a vepřové maso, luštěniny, zakysané mléčné výrobky, ovoce a zelenina), vytáhněte ho co nejčastěji na čerstvý vzduch, kde se společně věnujte nějaké pohybové aktivitě. Stačí procházka se psem, houbaření, vyjížďka na kole…

Témata: Zdraví, Než otěhotníte, Neplodnost a IVF, Umělé oplodnění, pořad, Drogy, partner, sexuolog, Lenošení, Part, Houbaření, Céčko, Onemocnění, Džíny, Vyjížďka, Přírodní materiály, Pán tvorstva, Vepřové, Pór, Varlata, Heslo, Kvalita spermií, Mléčné výrobky, Spermie, Vyšetření, Zdraví na Heureka.cz