Maminka.czTěhotenství a porod

Bolavá záda v těhotenství 3: Bolesti v kříži způsobují hormony

Eva Prokůpková 12.  6.  2014
Bolavá záda v těhotenství 3: Bolesti v kříži způsobují hormony
Ve třetím, posledním, dílu miniseriálu o bolestech zad v těhotenství si budeme povídat o bolestech v oblasti křížové kosti a pánve. Tato bolest může, ale nemusí vyzařovat do dolní končetiny, až do chodidla obvykle nevyzařuje.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nejčastější příčina vzniku tohoto typu bolestí je hormonální. Říká se jim také bolesti ve vztahu k těhotenství a porodu, u mužů nebo u netěhotných žen bychom tyto bolesti téměř nenašli. V těhotenství dochází vlivem změny hladiny hormonů ke zvětšené kloubní pohyblivosti a rozvolňování vazivových struktur. V přední části pánve se takto rozvolňuje stydká spona, aby byl umožněn průchod dítěte porodními cestami. Tím se jindy pevný pánevní kruh uvolní a objeví se bolest, nejčastěji v oblasti tzv. SI kloubů.

SI kloub neboli “esíčko“ nedostal své jméno podle tvaru do písmene S, jedná se o zkratku Sakro-Iliakálního kloubu. Jde o skloubení mezi kostí křížovou a pánví, kterým je uzavřen pánevní kruh. To pracuje při nesymetrických pohybech dolními končetinami, například při chůzi nebo při běhu. Jeho blokáda bývá velmi bolestivá, často spojená s vystřelováním bolesti do stehna, do kolene nebo do lýtka. Spolu s bolestí v oblasti křížové kosti se mohou objevit také bolesti hrudní páteře, způsobené blokádou žeber. Bolest nemusí být způsobena jen blokádou SI kloubu, k jejímu vzniku stačí již to, že je tato oblast v těhotenství více namáhána.

Chůze do schodů je utrpením

Bolest se může objevovat postupně, ale v této oblasti vzniká často i akutně, nejčastěji při chůzi do schodů nebo při otáčení se v posteli. Objevuje se v oblasti křížové kosti a v hýždích. Může vyzařovat do stehna, kolene a lýtka. Více jí trpí ženy v pozdějších stádiích těhotenství (ve třetím trimestru).

Stejně jako u bolesti beder platí, že bolest pánevní oblasti může mít i závažné příčiny. Neváhejte s návštěvou lékaře, pokud se vaše bolest nelepší v klidu, budí vás v noci, máte pocit pálení při močení (nebo jiné příznaky zánětu močového měchýře). Odbornou pomoc také vyhledejte, pokud v dolních končetinách pociťujete slabost nebo máte pocity brnění či pálení. Také pokud máte pocit, že vaše nohy nebo genitální oblast jsou necitlivé, případně pokud máte obtíže s vylučováním.

Bohužel, tomuto typu bolestí téměř nelze předejít. Jako možný rizikový faktor se ukazuje pouze nadváha před těhotenstvím. Pokud tedy plánujete miminko a máte nadváhu, zkuste předtím pár kilo shodit.

Na rozdíl od bolestí bederní páteře nepomáhá ani přiměřená fyzická aktivita. Pokud se u vás již bolesti křížové kosti a pánve objevily, měla byste se vyvarovat aktivit jako je běh. Chůzi je dobré omezit nezbytné minimum. Může pro vás být vhodná jízda na rotopedu. Doporučuji ale se o takovéto aktivitě nejprve poradit s fyzioterapeutem nebo s vaším gynekologem.

Přečtěte si také: Bolavá záda v těhotenství 1: Na hrudní páteř stačí kočičí hřbet

Dobrou zprávou je, že u většiny žen dochází během 6 měsíců po porodu k odeznění bolestí.

Od bolestí pomůže těhotenský pás

Pokud u vás bolesti křížové kosti a pánve nastaly, může vám pomoci nosit těhotenský pás. Využít můžete také kinesiotape, buď jako podporu bříška, nebo vhodným nalepením na bolestivou oblast. O správné aplikaci se poraďte se zkušeným fyzioterapeutem, může se lehko stát že kinesiotape, který pomohl vaší kamarádce vám nepomůže.

V dnešním díle, vzhledem k možným výrazným komplikacím, vám žádné cviky doporučovat nebudeme. Pro odpočinek a snížení bolesti zkuste využít polohu v leže na boku s podloženým bříškem a polštářem mezi koleny. Ulevit vám může také jemná masáž bolestivé oblasti.

Témata: Bolest, hormony, Zkušený fyzioterapeut, Spona, Dolní končetina, Hormon, Skloubení, Způsob, Kříž, Bederní páteř, Záda, Hrudní páteř, Nejčastější příčina, Dnešní díl, Stydká spona, Blokáda, Pánevní oblast