Maminka.czZdraví

Bolí vás prsa? Důvodem můžou být hormony, ale i nevhodná podprsenka

Markéta Novák Matějková 18.  7.  2019
Bolest prsou může mít celou řadu příčin. Přestože ve většině případů se není třeba nijak znepokojovat, na vině může být například výběr špatné podprsenky, tak v případě dlouhotrvajících potíží byste měla raději vyhledat lékaře.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Příčiny bolesti prsou

Kdy je v pořádku, že nás prsa bolí, a kdy to může ukazovat na vážný problém?

Těhotenství

Bolest prsou během těhotenství není nic neobvyklého. Ve skutečnosti je to jeden z prvních možných příznaků těhotenství.

Bolest prsou bývá největší během prvního trimestru těhotenství. Prsa jsou bolavá, nateklá a citlivá. Většina žen zaznamená snížení bolesti prsou ve druhém a třetím trimestru těhotenství. Bolest se však může čas od času znovu objevit.

Je zde spousta faktorů, které vedou k bolesti prsou během těhotenství. Tím hlavním je samozřejmě změna tvaru a velikosti prsou. Prsa se začnou připravovat na svoji hlavní funkci: krmení dítěte po porodu.

Prsa se zvětší a změní se jejich tvar i velikost. Ňadra se mohou zvětšit až o jednu velikost již v prvních třech měsících těhotenství. Zejména hormonální nerovnováha a růst prsou během těhotenství jsou důsledkem bolesti a citlivosti prsou.

Zmírnit bolest prsou můžete dobře padnoucí podprsenkou, ideálně bez kostic. Případně můžete vyzkoušet masáž proudem teplé vody, která by měla napětí v prsou uvolnit.

Péči o prsa nepodceňujte. Jakmile se svěsí, už je zpět nedostanete

Hormony – PMS nebo ovulace

U některých žen se mohou v období před menstruací objevit pocity bolesti a napětí v prsou. Stejné nebo podobné příznaky můžete pociťovat v období ovulace. Tato bolest souvisí se zvyšující se hladinou progesteronu. Jakmile hladina hormonů klesne, bolest odezní.

Pokud se tato bolest opakuje v pravidelných intervalech každý měsíc, určitě se jí nemusíte znepokojovat. Většinou se tato bolest týká obou prsou a může vystřelovat až do podpaží. Někomu bolest odezní po porodu, jiným ženám bohužel až v menopauze.

Antikoncepce

Prsa vás mohou bolet také při nevhodně zvolené antikoncepci. Ne každé ženě totiž vyhovuje stejný typ. Takže se může stát, že vám předepsané "prášky" prostě nesedly a je třeba se s lékařem poradit o jejich výměně.

Občas se hormonální antikoncepce nasazuje paradoxně právě ženám, které trápí bolesti prsou.

Kojení nesmí být utrpení: Co s nalitými prsy, zatvrdlinami a prasklinkami?

Výběr špatné podprsenky

Ano, i výběr špatné velikosti podprsenky má vliv na bolest prsou. Pokud si vyberete podprsenku, která je vám menší přes obvod, nebo máte menší košíčky, než potřebujete, případně vás tlačí kostice, může to mít za následek bolest prsou. Problémy vám může ovšem způsobit i podprsenka, která není pro vaše prsy dostatečnou oporou. To se týká především žen s větším poprsím.

Zánět prsu

Přestože je zánět prsu neboli mastitida problémem zejména u kojících žen, ve výjimečných případech se může projevit také u žen, které nekojí. Už na první pohled je vidět, že s prsy není něco v pořádku. Prso je zarudlé, zvětšené a bolestivé. Často zánět prsu doprovází horečka. Mastitidu je nutné odlišit od méně závažné retence, kdy dochází k přechodnému ucpání mlékovodu.

Retenci lze na rozdíl od mastitidy obvykle dobře zvládnout i samoléčbou. Pokud se retence zanedbá, může bohužel přejít v zánět. Příčinou zánětu je na rozdíl od retence bakteriální infekce – nejčastěji jde o stafylokokovou infekci.

Zánět prsu obvykle provází celková slabost, horečky i zimnice a často i žaludeční nevolnost – podobně jako u chřipky. Je tedy zřejmé, že zánět prsu není banální záležitost. Mastitida se většinou léčí antibiotiky.

Cysta

Cysty v prsou mohou způsobovat pocity tlaku, většinou označované jako tupá bolest. Pokud je cysta větší, utlačuje okolní tkáň, což může způsobovat ještě větší napětí.

Pokud si nahmatáte v prsu bulku, jděte k lékaři. V mnoha případech je cysta nezhoubná, ale jistotu vám dá až po patřičném vyšetření lékař.

Existuje mnoho druhů cyst a ženy s bolestí v prsu ji často mohou zaměnit za nádor.

Rakovina

Rakovina prsu patří u žen k nejrozšířenějším typům rakoviny vůbec. Pokud vás bolí jen jedno prso a kromě bolesti se vám vaše prso nepozdává, například kůže prsa je zarudlá nebo pozorujete vtažení tkáně prsu, na nic nečekejte a nechte se vyšetřit.

Rakovina prsu se nemusí projevit jen bulkou. Varovné příznaky nepodceňujte

To by vás možná nenapadlo...

Káva, čaj

Káva sice jako taková nezpůsobuje bolest, ale některé studie poukázaly na to, že vynechání kofeinu (netýká se jen kávy) může zmírnit napětí v prsou. Týká se to ovšem žen trpících cystickou mastopatií prsu, pro kterou je typická bolest, citlivost prsů, ale také zduření cysty.

Pro zmírnění obtíží doporučují lékaři zaměřit se na zdravý jídelníček, dostatek pohybu a správný výběr podprsenky.

VIDEO: Jak si správně vyšetřit prsa? Podívejte se na návod!

Témata: Zdraví, Těhotenství, Jen pro maminku, Antikoncepce, Plodné dny, prsa, hormony, Rakovina prsu, Menopauza, Proud, Prso, Hormon, Retence, Podprsenka, Vaš, Zánět, Stafylokok, Bolest, Cysta, Hladina hormonu, Zdraví na Heureka.cz