Maminka.czBolest zad

Bolest zad a pánve v těhotenství. Trpíte při každém kroku? Těchto pohybů se vyvarujte

Problémy se zády, pánví a páteří, zejména tou bederní, bohužel během těhotenství důvěrně pozná spousta nastávajících maminek. Zvětšující se děloha a bříško a velké hormonální změny bývají příčinou pohybových obtíží, bolesti při běžné chůzi, dokonce i vleže v posteli. Co problémy způsobuje a jak si s nimi poradit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Bolesti se občas ozvaly, když jsem vstávala třeba od stolu nebo z postele, ale v osmém měsíci jsem si už nemohla komfortně dojít ani na záchod, což bylo pár metrů,“ vzpomíná osmatřicetiletá dvojnásobná maminka Tereza na vlastní setkání s bolestmi v oblasti pánve, které u ní nakonec vedly k císařskému řezu.

VIDEO: Podcast Maminka: Vyšetření při těhotenství

Naše těla se totiž během těhotenství připravují na důležité finále: hormonální změny rozvolňují vazy v křížokyčelním kloubu a pánevní sponě. Jenže když se vazy rozestoupí víc, než by měly, přijdou bolesti, ke kterým se přidají i komplikace při pohybu či ztížení porodu porodními cestami. Dá se tomu vůbec nějak předejít? 

Uvolňování vazů, symfýza: Kdo je v ohrožení?

Hlavním protagonistou v tomhle příběhu je těhotenský hormon relaxin. Na jeho popud se provedou důležité změny, aby miminko mohlo bezpečně a s co nejmenším odporem projít porodními cestami. Podle studií u téměř každé druhé ženy v těhotenství dojde k bolestivému pnutí v oblasti symfýzy, tedy v chrupavčitém spojení mezi oběma pánevními polovinami. A jelikož tomuto přirozenému procesu rozvolňování vazů neunikne ani celá pánev, bolesti se pak přesouvají z přední části do zadní.

Symfyzeolýza je především hormonální záležitost. Častěji se vyskytuje u vícerodiček, žen se sedavým zaměstnáním a hypermobilitou,“ upozorňuje Mgr. Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky v Praze. To platilo i u Terezy během druhého těhotenství.

Bolest zad v těhotenství ukazuje i na psychické bloky, říká odborník

„Asi měsíc před porodem jsem svou chůzí připomínala Quasimoda a kulhající kachnu,“ dodává s úsměvem Tereza, u níž k dalším bolestivým komplikacím v oblasti symfýzy došlo dokonce i po porodu. „Bolesti začínají většinou ve vyšším stadiu těhotenství a po porodu zmizí, protože tlak na pánev se sníží a hladina hormonů klesne. Ale existují i případy, kdy obtíže přetrvávají i nadále,“ potvrzuje Iva Bílková. Takové případy podle statistik postihují kolem dvou až pěti procent žen. „Ze zahraničních studií jasně vyplývá jako rizikový faktor vyšší věk rodičky, tedy přes 30 let, a větší váha dítěte,“ doplňuje fyzioterapeutka. 

6 pohybů, kterých se raději vyvarujte

Když už se vaše symfýza ozývá nepříjemnými bolestmi, znamená to, že některé pohyby by měly být pro vás tabu. Kterých se vyvarovat, aby se váš stav ještě nezhoršil? 

  • chození po schodech 
  • zvedání nohou do výšky 
  • zvedání těžkých předmětů 
  • turecký sed 
  • stoj rozkročný a se zkříženýma nohama 
  • dlouhé kroky 

Prevence? Pohyb a posilování pánevního dna před porodem

Jestliže už nyní v průběhu těhotenství zaznamenáváte nepříjemné bolesti v oblasti pánve, neznamená to, že se stav musí zákonitě zhoršovat. Tedy pokud tomu trochu vypomůžete: třeba pohybem. Ten totiž výborně podporuje krevní oběh, a tím pádem pozitivně ovlivňuje pojivové tkáně a skrze svalový tonus dojde ke stabilizaci těla. Nebo si dopřejte kurzy cvičení přímo pro oblast pánevního dna. S tím souhlasí i fyzioterapeutka Iva Bílková: „Pro zmírnění bolestí doporučuju cvičení na posílení hlubokého stabilizačního systému páteře, svalů pánevního dna, břišních svalů a hýždí.“

Které ženy jsou k bolestem zad náchylnější? Tyhle pozice jim uleví

Výborným podpůrným sportem proti bolestivé symfýze je plavání, vodní gymnastika nebo individuální fyzioterapie. Ovšem jak upozorňuje hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky, měla byste se vyvarovat zbytečného protahování pánevních svalů a měkkých tkání. „V těžších případech rozestupu kostí by žena měla omezit zatěžování pánve vahou. To znamená, že se nedoporučuje stání a sezení, kdy je stydká spona zatížena vahou těla.“ 

Když jsou bolesti i po porodu

Přestože bolesti symfýzy většinou po porodu ustanou, v některých případech mohou teprve začít nebo nadále trvat. „Přirozený porod dítěte s velkou vahou může způsobit zhoršení obtíží,“ upozorňuje Iva Bílková. Na symfýzu je totiž v takových případech vyvíjen veliký tlak a ta se rozšíří.

Německá fyzioterapeutka Ulla Henscher, která se specializuje na oblast pánve, je přesvědčená, že stav symfýzy může negativně ovlivnit i poloha při porodu. Za jednu z nejhorších uvádí vleže na zádech. Bolestivý stav v pánvi a rozestup pánevních kostí v období těhotenství může také vést k dalším komplikacím. „V rizikových případech to pak častěji vede k rozhodnutí rodit císařským řezem,“ dodává Iva Bílková. To se stalo v případě dvojnásobné maminky Terezy. Bolestivé stavy v oblasti pánve mohou po porodu přetrvávat i několik měsíců. „To může klidně trvat i půl roku, než se pojivová tkáň opět vrátí zpět,“ podotýká Ulla Henscher. 

Těhotenství = zátěžová zkouška pro páteř. Co pomůže při bolestech zad?

Bolesti pánve: Jak si pomoct? 

Jeden z ideálních scénářů, který by podle odhadů měl uchránit rozšiřující se pánev před bolestivými stavy, by zněl: pravidelný pohyb před samotným otěhotněním a také během něj. „Z dlouhodobého hlediska je pasivní stabilizace méně efektivní než stabilizování pánve aktivním cvičením svalů,“ říká Iva Bílková s tím, že při bolestech symfýzy je vhodné kombinovat aktivní pohyb s nošením podpůrného pásu, který fixuje pánev, ale neomezuje hybnost v kyčelních kloubech. Existuje široká nabídka pásů: pevné či flexibilní. Některé jsou dokonce doplněny i o kšandy.

„Pro největší snížení tlaků na stydkou sponu se využívá pás 5 až 7 centimetrů v oblasti horních iliakálních spon, tedy hrbolků vpředu nahoře na pánvi, nebo i přímo v úrovni stydké spony. Výzkumy prokázaly zvýšení stability pánve v obou pozicích pásu,“ vysvětluje fyzioterapeutka Iva Bílková. Další možností je umístění širšího pásu nebo pevnější látky do úrovně vedoucí od pupku dozadu nad pánevní kosti. 

„Tato pozice nadzvedá břicho a těžiště těla do správného postavení a rozložení tlaků na stydkou sponu,“ doplňuje Iva Bílková. Pozitivní efekt může mít i akupunktura. A během spánku na boku si vypomozte polštářem mezi koleny, abyste snížila tlak na symfýzu. A nezapomeňte jakoukoli bolest v těhotenství konzultovat s lékařem. 

Budou vás v těhotenství bolet záda? Prozradí to tvar vašeho bříška

Patříte do rizikové skupiny? 

To, zda budete mít během těhotenství problémy se symfýzou, se dá zhruba předem odhadnout. Mezi rizikové faktory patří předchozí problémy s páteří, zranění kyčlí nebo artritické onemocnění kloubů. Bolesti zpravidla také nastávají u vícečetných těhotenství. Na druhou stranu dosavadní studie, které zkoumají i další faktory, jako jsou kouření, tvrdá fyzická práce, obezita nebo výrazný hmotnostní přírůstek během těhotenství, vykazují rozdílné výsledky. 

Témata: Těhotenství, Porod, Těhotenství týden po týdnu, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Fyzioterapie, Cvičení, Bolest, Pohyb, Bolest zad, obezita, Zkouška, Pánev, Stání, FYZIOkliniky, Vaš, Iva Bílková, Stabilizace, Hladina hormonu, Odpor, Komfort, Postel, Maminka, Pojivo, Ohrožení