Maminka.czMenstruace

Bolestivá menstruace není normální. Začněte potíže řešit!

Simona Procházková 11.  12.  2022
Děsíte se každý měsíc, kdy „to“ zase přijde? Komplikují nebo dokonce znemožňují vám křeče, bolesti a nevolnosti během menstruace běžný život? Polykáte analgetika, zvracíte, nedokážete vylézt z postele nebo omdléváte? Vyrazte za lékařem. Příčin může být celá řada a většinou se dají řešit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Menstruace je přirozenou součástí života všech žen v plodném věku a mnoho z nich prožívá toto období jako velmi nepříjemný a bolestivý stav. Máte každý měsíc obavy, jak vás „vaše dny“ opět potrápí? Podle průzkumů trpí 30 až 50 % žen v průběhu menstruačního krvácení nadměrně silnými bolestmi a dalšími nepříjemnými příznaky. V dnešní době se tyto potíže mnohdy bagatelizují navzdory tomu, že mohou značně omezovat každodenní život.

VIDEO: Trápí vás PMS a bolestivá menstruace? Jak na ně vyzrát?

„Problémy mám už od mládí, postupně se ale stupňují. Každý měsíc si musím brát v zaměstnání dva dny volna, jelikož je mi tak zle, že se ráno nedokážu vypravit. Krvácím velmi silně, křeče v podbřišku vyvolávají většinou ještě průjem a zažívací potíže, bez léků proti bolesti se neobejdu. Několikrát už jsem omdlela v tramvaji, je to hrůza. Naštěstí mi v práci vycházejí vstříc a umožňují mi v tyto dny home office, prožívám každoměsíční soukromé peklo, kdy dva dny v podstatě jen ležím a nemám sílu vůbec na nic. Gynekolog mě uklidňuje, že by se to mohlo zlepšit po porodu. Nabídl mi hormonální léčbu, tu jsem ale odmítla, pokoušíme se s přítelem o miminko,“ svěřila se Andrea (32).

Křeče, zvracení i mdloby

„Menstruace probíhá v důsledku pravidelných cyklických změn endometria, tedy sliznice děložní dutiny, a její význam spočívá v obnově děložní sliznice každý měsíc tak, aby byla čerstvá a připravená k přijetí oplodněného vajíčka,“ uvádí gynekoložka MUDr. Petra Polášková. Nadměrně bolestivá menstruace (dysmenorea) patří spolu s premenstruačním syndromem a migrénami mezi nejčastější komplikace související s menstruačním cyklem.

Dysmenorea může mít různé stupně závažnosti a postihuje zejména mladší ženy do 25 let. Výjimkou ale není ani u těch starších, u některých začnou obtíže po porodu a můžou znepříjemňovat život až do menopauzy. Potíže mohou kolísat od neurčitých tlaků v podbřišku až po velmi silné křeče vystřelující do nohou, beder a do zad. Dále bývají spojeny i s bolestmi hlavy, průjmem, zvracením a v závažnějších případech i se stavy krátkého bezvědomí.

Menstruace po porodu. Co od ní čekat a jak se může změnit? Tohle vás asi překvapí!

Migrény nejsou výjimkou!

Během menstruace se může objevovat rovněž menstruační migréna, lékaři rozlišují dva její typy. První je takzvaná pravá menstruační migréna, která se vyskytuje výlučně během prvního dne menstruace a dva dny před a dva po tomto dni (celkem tedy může potrápit až pět dní), nejméně ve dvou nebo třech menstruačních cyklech za sebou.

Druhým typem je nepravá menstruační migréna, která může probíhat kdykoliv i mimo uvedené období. Bývá příznakem také premenstruačního syndromu, společně s výkyvy nálad, pocity podráždění a nervozity, se silným pocením nebo tlaky v prsou či podbřišku.

Kde hledat příčiny menstruačních bolestí?

Jaké jsou možné příčiny extrémně bolestivé menstruace? Jednou z nich je svalová dysbalance. „Reprodukční orgány jsou spjaty se svaly pánevního dna a funkčně souvisí s bránicí, hlubokými svaly páteře i se svaly upínajícími se na stehenní kost. Není proto výjimkou, že bolest při menstruaci způsobuje nerovnováha svalů úplně jinde v těle. Za bolestivou menstruací (ale i potížemi s početím) může stát blokáda žeber nebo páteře způsobující svalové napětí v oblasti pánevního dna, křížokyčelních svalů, břišních svalů, bederní páteře a pánve. Účinná náprava je možná pomocí fyzioterapie. Nejprve by však měla každá žena s bolestivou menstruací spolu s gynekologem vyloučit orgánové onemocnění,“ vysvětluje vedoucí fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková.

Mezi další příčiny bolesti se řadí hormonální nerovnováha v organismu, děložní polypy nebo myomy, endometrióza (autoimunitní onemocnění, způsobující mimo jiné srůsty v oblasti břicha a podbřišku), rovněž ale například poruchy fungování štítné žlázy. Konzultace s lékařem a důkladné vyšetření jsou proto vždy na místě.

Utrogestan pomůže s otěhotněním, poruchami menstruace i dalšími potížemi!

Analgetika, nebo alternativní pomoc z přírody?

Při léčbě nadměrně bolestivé menstruace předepisují lékaři nejčastěji analgetika nebo nesteroidní protizánětlivé léky, které slouží ke zmírnění bolesti. Z volně prodejných preparátů je to například Ibalgin, Brufen, Nalgesin, Nimesil nebo Ibuprofen.

Při léčbě bolestivé menstruace se ale uplatňují rovněž alternativní způsoby. „Doporučuje se teplá koupel a horké obklady na dolní polovinu břicha. Pomoci mohou také masáže břicha a bederní krajiny prováděné v týdnu před menstruací, které podporují svalovou relaxaci a předcházení křečím. Vhodná jsou i cvičení, jako jsou jóga či plavání. Poskytují uvolnění, zlepšují krevní oběh i náladu,“ říká MUDr. Polášková.

Některé ženy pozorují zlepšení menstruačních obtíží po změně životosprávy. Je potřeba pít dostatek tekutin, jíst zeleninu a ovoce, celozrnné potraviny, naopak vynechat cukry, bílou mouku a živočišné tuky. Vhodné jsou potraviny bohaté na vápník, hořčík a také vitaminy B, C a E.

Pomocnými prostředky přírodní povahy mohou být také rostlinné čaje a bylinné léky, třeba ve formě kapek (kontryhel, třezalka, kopřiva dvoudomá, mořské řasy, chaluhy nebo měsíček lékařský).

Hormonální terapie

Bylo vědecky prokázáno, že v těle žen trpících bolestivou menstruací jsou hladiny určitých hormonů zcela odlišné v porovnání se ženami, které bolestmi během menstruace netrpí.

  • Proto někdy bývá účinnou pomocí v léčbě potíží pravidelné užívání hormonální antikoncepce. Ta totiž dokáže ovlivnit a „normalizovat“ hladiny ženských pohlavních hormonů, a tím snižovat bolesti během krvácení.
  • Kromě hormonální antikoncepce se používají také jiné hormonální preparáty, obvykle na bázi hormonů estrogenu a progesteronu. Kromě klasických tabletek se osvědčila také hormonální nitroděložní tělíska.
Témata: Zdraví, Zdraví žen, Menstruace, Fyzioterapie, Bolest, Endometrióza, Bolest hlavy, nitroděložní tělísko, PMS, měsíček, Bolesti břicha, Migrény, tejpování, Sval, Alternativní způsob, Křeč, Postel, Brufen, Zlepšení, Migréna, Lékař, Kontryhel, NORMÁLNÍ, Podbřišek, Ibuprofen, Zdraví na Heureka.cz