Maminka.czSport

Bolí mě nožičky! Neumím to! Víme, jak zahnat nejčastější dětské výmluvy u sportu

Tereza Víchová 1.  1.  2022
Před dvaceti lety trávily děti pohybem o celé dvě hodiny více času než dnes. Pandemie covidu je usadila před obrazovky ještě víc než kdy předtím. Jak je znovu dostat do pohybu a třeba to spojit s novoročním předsevzetím? Naučte se jednoduché tipy, jak zatočit s dětskými výmluvami a užít si sport společně.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Motivace, těžká disciplína 

Dávali jste si novoroční předsevzetí? A byl mezi nimi sport? Vtáhněte do něj i děti, je nejvyšší čas. Profesionálové ze sportovní agentury Sportkids pro náš web připravili perfektního pomocníka pro všechny rodiče, jejichž děti se do fyzické aktivity právě nehrnou. A přinášejí ty NEJ argumenty, jak nepovolit.

"Najít si motivaci ke sportu není vždy lehká disciplína. Zvláště složité je to v situaci, kdy není dítě zvyklé se hýbat a pravidelně polehává nebo sedí s mobilem či tabletem," uznává zakladatel Sportkids Filip Zeman.

VIDEO: Jak najít motivaci ke cvičení a zdravému životnímu stylu

Jak na sport v kostce

Vytrvale a pravidelně vysvětlovat dítěti benefity pohybu pro jeho zdraví, zlepšený výkon ve škole, zlepšení fyzického vzhledu, zvýšení prestiže mezi kamarády /kdo něco umí je frajer/.

U puberťáků funguje zvýšení atraktivnosti, v dospělosti větší výběr zaměstnání, vyšší plat a lepší pocit ze života a ze sebe samého. Jednoduše, kvalitnější život ve všech oblastech.

Těmto benefitům rozumí již malé dítě. Je dostačující jim to pravidelně opakovat, nezapomeňte, že jsou to stále děti a že se učí nové věci rychleji než dospělí. 

Hlavně vydržet

Díky hormonům endorfinu, serotoninu, které se při a po sportu jako odměna od přírody za naši aktivitu vždy automaticky vyplaví, určité benefity ucítí děti ihned a stabilně, již po pár opakováních pohybu či sportu.

"Opakovat a opakovat, chválit za aktivitu a snahu je efektivnější než chvála za výsledky," zdůrazňuje Filip Zeman. "Chceme vytvořit dobrý pocit z pohybu, ne z výsledku nebo výhry, vyhrát nebo skočit se podaří jen někdy, a proto by tím neměla být podmíněna chvála. Za snahu se zlepšovat, pravidelnost a snahu se hýbat, však ano. Po nějaké době se dítě naučí mít dobrý pocit a opakování již nebude tak nutné jako na začátku."

Jak se vypořádat s výmluvami? Tady je návod:

1. Výmluva: Maminka/babička mi říkala, že se nemám přemáhat.

Vysvětlení: To je jenom příjemný pohyb, který tě posílí a rozproudí, určitě tě nepřemůže :)

2. Výmluva: Já už nemůžu, protože mám hlad.

Vysvětlení: Neboj, tenhle skvělej sport ti dodá víc energie do bříška než ta svačinka, kterou si dáme za chvilku, pojď to ještě zkusit, a pak si dáme svačinu společně. 

3. Výmluva: To nebudu dělat, já chci maminku/ tatínka.

Vysvětlení: Víš, jakou bude mít maminka/tatínek/babička radost, až přijde a uvidí, jak krásně ti to jde? Tak to musíme nejdřív spolu natrénovat. 

4. Výmluva: Nechci a nebudu to dělat, protože tohle neumím!

Vysvětlení: Já to přece taky neuměla od narození, ani támhle Terezka ne. Ta se to naučila minulý trénink se mnou a teď se to spolu můžeme naučit my. Máme na to spoustu času, nemusíme nikam spěchat a bude to super zábava, pojď ukážu ti to.  

V případě, že jde o rozpravu mezi dítětem a rodičem, taktéž zabírá příklad na jiném dítku, které se aktivitu naučilo nedávno a nyní už ji ovládá. Vždy vysvětlit, že nikdo učený z nebe nespadl a že my jsme se to také museli naučit, i když to třeba nebylo vždy jednoduché, ale o to víc jsme na sebe hrdí, když něco zvládneme/naučíme se. Nikdo nejsme neomylný a nejde nám vše napoprvé, všichni se musíme neustále učit. 

5. Výmluva: Bolí mě nožičky.

Vysvětlení: Ukaž, já se na to podívám. Kde přesně to bolí? Aha tak to je super, to jenom rostou svaly na nohách. Příště ušlapeš dvakrát víc a nohy už vůbec bolet nebudou. Uvidíš.

6. Výmluva: Mě bolí bříško (jedno z nejoblíbenějších)

Co s tím? Bříško jemně namasírujeme a je po bolesti. 

7. Já nechci…

Vysvětlení: aby bylo tělo zdravé a popralo se s bacily, musí mít vitaminy i svaly. A svaly musíme natrénovat. Uvidíš, že to bude fajn.

8. Výmluva: Mě bolí nožičky!

Vysvětlení: To je tím, že máš málo svalů, musíme je proto natrénovat, aby byly silnější. Pokud nožičky bolí v průběhu aktivity, na chvíli si odpočineme, a pak to zkusíme znovu.

9 Výmluva: Brek (mně to nejde!)

Vysvětlení: Nikdo neumí všechno a dnes jsme tu právě proto, abychom se to naučili. Všichni se to teprve učí anebo každý se to musel někdy naučit. 

Témata: Praktické rady, Sport, Dětská obezita, sportovci, Pohyb, Cvičení, Terezka, pandemie, Přéma, Sportkids, Vysvětlení, Aktivita, Covid, Výmluva, Nožička, Filip Zeman, Děti, Sport na Heureka.cz