Maminka.czNovorozenec

Bonding: Přilepte si miminko k sobě. Poradíme, jak na to

Tereza Víchová 9.  3.  2018
Dvakrát ze tří porodů jsem HO zažila, i když ne zcela dokonale. I tak se mi vryl hluboko do paměti upřený pohled synů a teplo jejich tělíček. Ten pocit zamilovávání na první pohled je s ničím nesrovnatelný. Řekněte si v porodnici o podporu bondingu. Sobě i miminku zařídíte nenahraditelné chvíle.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak má vypadat bonding, jsme zjišťovali u jeho největší a nejznámější propagátorky, klinické psycholožky Michaely Mrowetz, mimo jiné také autorky knihy Pohádka o zrození rodiny. Dodržování a respektování „zlaté hodiny“ po porodu (pokud je to ze zdravotního hlediska maminky i miminka možné), může mít až kouzelné účinky na vás oba a celou rodinu, a nejde jen o hodinu. Tak se k sobě s láskou „přilepte!“

Dvacet nejkrásnějších fotek narození, které musíte vidět

Jak na to? 

  • Po zrození patří děťátko ihned na břicho a k prsům maminky.  Přílišné přikrývání a balení může eliminovat pohyby miminka, jež jsou potřebné ke startování reflexů na těle maminky, a dítě je umí již z její dělohy. Je nutné zajistit teplo pro oba a dostatek času. Funkce pupečníku – jeho dotepání by mělo proběhnout přirozeně a oddělovat miminko od placenty je vhodné až po narození placenty. Zlepšují se tím hodnoty železa ve čtyřech měsících věku dítěte a snižuje se počet případů novorozenecké chudokrevnosti. Při porodu císařským řezem se miminko pokládá horizontálně na hrudník pod prsa matky a podle potřeby ho přidržuje další osoba, ideálně otec, tak, aby prsa maminky byla pro dítě dostupná. 
  • Všechna vyšetření a ošetření novorozence by se měla provádět na těle matky. Hodnocení Apgar skóre, podvázání a přerušení pupečníku, označení novorozence identifikačním náramkem – to vše jsou úkony, které zasahují do přirozených reflexů matky i dítěte po narození. Ideální čas na ně je až po pevném přisátí dítěte k matčině prsu a po zrození placenty. 
  • Matka a novorozenec mají umožněný a podpořený pohled z očí do očí. Když maminka leží na zádech, lépe v polosedě, podloží se jí hlava, vhodná je i rozpínací košile. Každý textil mezi dítětem a maminkou je překážkou ke snadnějšímu navázání láskyplné vazby. 
  • Samopřisátí je proces, kterým si děťátko zajišťuje startování svých reflexů pro kojení a startování reflexů matky pro uvolňování mléka z jejích prsou. Toto je proces vzájemného „tance“, na který je nutný dostatečný čas v kontaktu kůže na kůži. Trvá 30–60 minut nebo i několik hodin, během kterých se dítě dokáže samo doplazit k dvorci matky. Mělo by mít ručičky od plodové vody (ta totiž voní jako dvorce po porodu). 
  • Matka a novorozenec jsou v kontaktu „skin to sin“ – kůže na kůži – co nejdéle to jde, ideálně několik dní, hlavně v noci. Bakterie z kůže matky jsou pro dítě nejpřirozenější pro startování imunologické ochrany. 
  • Vhodné je zajištění příjemného, klidného, vlídného a intimního prostředí ze strany zdravotnického personálu a zajištění pohodlí pro čerstvou maminku a zrozené dítě. 
  • Nevhodné je používání techniky – fotoaparátů, videokamer, mobilních telefonů. Novou rodinu může vyfotit přítomný zdravotník, pokud si to přejí. 
První porod skončil císařem, druhý byl krásný. Stačí věřit v sebe sama

CO JSTE NEVĚDĚLA O BONDINGU? 

Kůže na kůži omezí pláč miminka

„Dle výzkumu novorozenci v průběhu první hodiny života v kontaktu kůže na kůži s matkou pláčou v první půlhodině života jednu minutu, v druhé půlhodině života nepláčou,“ říká Michaela Mrowetz. „Děti separované od matek pláčou v první půlhodině života průměrně 16 minut a v druhé půlhodině průměrně 18 minut. Pláč je geneticky naprogramovanou odpovědí na separaci.“ 

Dítěti na vašem těle zima nebude

„Matka dítě dobře zahřívá a přizpůsobí se jeho potřebám,“ vysvětluje Michaela Mrowetz. „Tělesná teplota je nejvyšší u dětí, které mají kontakt s matkou nejdříve, nižší je pak u miminek, která měla kontakt až po počátečním ošetření.“ 

I tatínkové jsou u porodu důležití...



Bez čepičky je vše jednodušší

„Používání čepičky a jakéhokoli textilu může narušovat rozvíjení spontánního mateřského chování,“ objasňuje psycholožka. „Pachové vjemy z pokožky dítěte (nejblíže k matčinu nosu je při poloze u samopřisátí dětská hlava) jsou nejdůležitějším startérem ovlivňujícím mateřské chování. Limbické systémy matky i novorozence po porodu komunikují. Když je matka naladěná na pocity dítěte, limbický systém ji podporuje v chování adekvátním potřebám dítěte.“ 

Bonding i vzájemná harmonie. Jak vypadá kontaktní rodičovství v praxi?
Bonding jen pro kojící matky? Jde to i s flaškou mléka v ruce
Osmiletá dívka asistovala u porodu. Přestřihla i pupeční šňůru a jednou chce být dulou!
Témata: Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Miminko, Praktické rady, Jen pro maminku, Od těhotenství k porodu, Dítě je na světě, pořad, Bonding, Samopřisátí, Příjemné prostředí, Plodová voda, Pór, Čerstvá maminka, Identifikační náramek, Celá rodina, Zlatá hodina, Sob, Upřený pohled, Michaela Mrowetz, Používání, Klinická psycholožka, Kůže, Reflex