Maminka.czChování a vztahy

Bonton v praxi

Andrea Nikolasová 3.  6.  2010
Bonton v praxi
Nejenom ten první, ale i kterýkoli další dojem se dá pěkně pokazit nějakým faux pas, čili naprosto nevhodným gestem, komentářem, pohledem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hepčík!

Kýchání zásadně do společnosti nepatří. Dá se mu ostatně předcházet, naučíte-li se čistit si řádně nos, což ovšem provádějte rovněž pokud možno v soukromí! Někdy je ale kýchnutí způsobeno nečekaným vnějším podrážděním.

Pro takový případ mějte vždy připravený kapesníček, kterým si elegantně zakryjte nosík, a kýchnutí co nejvíce ztlumte. Poté kapesník ani nezkoumejte, ani neskládejte, nýbrž jej co nejrychleji vraťte do kapsy či kabelky. Kurzy společenského chování dnes příliš v kurzu nejsou.

Ovšem pro případ, že natrefíte na gentlemana vybraných způsobů, měla byste mít v malíčku alespoň základní pravidla etikety. Aby si snad nemyslel, že nejste dáma každým coulem.

Brýtro!

Pozdrav je projevem přátelství, zdvořilosti, úcty a respektu k druhému člověku.
Jeho součástí je i způsob provedení.

Zdravice nemá být ledabylá, ale ani přehnaná, afektovaná. Pronášejte ji zřetelně a s úsměvem, s vlídným a přímým pohledem do očí a s mírnou úklonou hlavy. Nezdravte s cigaretou v ústech nebo s rukama v kapsách. Pro muže platí, že při setkání se ženou ji vítá vždy jako první, a to dokonce i když je to jeho podřízená.

Stisk na úrovni

Podávání ruky při seznámení s novým člověkem je gesto, které může první dojem vylepšit, anebo také úplně zkazit.

Často někomu podáme ruku a příliš se nezabýváme tím, zda dodržíme společenský protokol. Základní pravidla předepisují, že ruku k podání napřahuje první žena muži, starší mladšímu, nadřízený podřízenému. Jak se ale orientovat při kombinaci těchto faktorů?

I na to bonton pamatuje. Služební nadřazenost dominuje nad pohlavím i stářím. V prostředí, kde kariérní pozice není podstatná, je důležité pohlaví - žena nabízí ruku muži. A pokud vstoupíme někam, kde nejsme místní, první sice pozdravíme, ale na nabídnutí ruky čekáme. Přiměřená má být rovněž síla stisku. „Leklá ryba“ ve vaší ruce vás jistě nepřesvědčí o sebevědomí ani srdečnosti jejího majitele. Na druhou stranu, pokud vám někdo téměř rozdrtí klouby, také tím nenavodí příjemný dojem. Myslete na to a před důležitým setkáním si klidně potřesení nazkoušejte s někým, kdo je „po ruce“.

Ruku líbám…

Takový polibek na ručku je více symbolický než skutečný. Vlhké přitisknutí úst na kůži je naprosto nepřípustné.

Dotyčný uchopí ruku dámy a pouze naznačí dotek rtů. To ať si ale nastudují pánové. My se soustřeďme na chování dámy při tomto aktu. Neměla by se předně rozpačitě bránit, schovávat ruku za zády, všelijak se svíjet a chichotat.

Žena by políbení ruky měla přijmout se samozřejmostí a grácií. Ručku nesmí držet křečovitě, nýbrž uvolněně, ovšem ne až tak, jako by ji to vůbec nezajímalo.
Dotyčnému gentlemanovi by se při tom měla dívat do očí, tak jako při každé jiné formě pozdravu.

Hej, ty!

Vykání a tykání vyjadřuje míru důvěrnosti společenského kontaktu osob. Vykání vyjadřuje daleko lépe vztah vzájemné úcty. Tykání je obvyklé mezi přáteli a příbuznými, časté je také v zaměstnání. Je přirozené a odůvodnitelné v užších pracovních kolektivech, protože usnadňuje spolupráci.

V širším měřítku jde již o otázku spornou, protože svádí k zbytečné familiérnosti a důvěrnostem. Tykání vždy nabízí osoba společensky významnější, žena muži, starší mladšímu, nadřízený podřízenému.

Přednost „v jízdě“

Při vstupu do restaurace vždy vchází první muž (který následně podrží vrátka vstupující lady)! Jde-li o větší společnost, jdou za pánem všechny dámy a za nimi pak ostatní galáni. U šatny muž samozřejmě pomůže ženě se svlékáním a postará se o uložení kabátu. Jde-li s ním více příslušnic něžného pohlaví, pomůže jen té nejstarší (nejváženější), ostatní mají podle bontonu „smolíka“ – na nic tedy nečekají a postarají se o svůj svrchník samy.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu My Life.

Témata: Chování a vztahy, Kapesníček, Nový člověk, První žena, Společenské chování, Coul