Maminka.czZdraví

Borelióza v těhotenství. Je důvod k obavám?

Martina Machová 4.  6.  2017
Lze boreliózu léčit i během těhotenství? Ohrožuje léčba plod? Přenáší boreliózu pouze klíšťata, nebo i komáři či muchničky? Pomáhá očkování?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Lymeskou boreliózu asi netřeba dlouze představovat; jde o infekční onemocnění vyvolané bakteriemi rodu Borrelia. A jelikož jde o bakteriální infekci, léčí se pochopitelně antibiotiky.

Přenašeči nákazy jsou klíšťata, avšak v minulosti padl stín podezření i na hmyz, který saje krev. Nicméně v tiskové zprávě vydané minulý rok Společností infekčního lékařství ČLS J. E. Purkyně se uvádí: „Dřívější představy, že nákazu přenáší i hmyz, nebyly potvrzeny.“

Může plod poškodit lymská borelioza?
Gynekologie a porodnictví (poradna)

Může plod poškodit lymská borelioza?

Léčba nemoci bývá v některých případech svízelná, naprosto zásadní je včasné nasazení antibiotik. Nakažení, kterým se v místě přisátí klíštěte během týdne vytvoří několik centimetrů veliká specifická skvrna (erythema migrans), mají z určitého pohledu štěstí v neštěstí.

Skvrna mající povětšinou tmavší okraje a světlejší střed (není podmínkou!) je totiž zdviženým ukazovákem, který velí k neodkladné návštěvě lékaře. Pacientů s touto typickou skvrnou je však jen polovina ze všech nakažených. 

Témata: Zdraví, Občanské sdružení, Minulý rok, Obava, Neštěstí, Skvrna, Močový měchýř, Nejčastější příznak, Ukončení těhotenství, Spavost, Přisátí, Parazit, Borelióza, Vysoká horečka, Impetigo, Kožní projev, Obrna, Těžký případ, Kopřivka, Plíseň, Červená skvrna, Silná bolest, Infekční onemocnění, Bolest hlavy, Netřeba, Zdraví na Heureka.cz