Maminka.czZdraví

Boty s Gore-Texem? Zachránily mi nervy!

Reklama 20.  5.  2013
Taky si letní dovolenou začínáte plánovat ve chvíli, kdy vyleze první jarní slunce? V mém letním itineráři nesmí chybět týden na horách. Doma, na Slovensku, ve východní Evropě… Bez pořádného výšlapu nedám zkrátka ani ránu. A už řadu let ani bez goretexových bot a bundy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na puťáky, jak výletům do hor s přáteli říkáme, nikdy nevyrážíme bez pořádného vybavení. Tj. bez lehkého, ale teplého spacáku, čelovky, pevného batohu s bederním pásem, ale hlavně ne bez funkčního prádla, bundy připravené na zrádné výkyvy počasí a samozřejmě kvalitních pohorek. Dodnes si pamatuji na výpravu do kopců na samém východě Slovenska, kde mi boty s membránou Gore-Tex zachránily… dobře, život ne, ale nervy zcela určitě.

Bylo období záplav a už dva dny v kuse pršelo. Ve chvíli, kdy jsme se vydali k prvnímu nočnímu tábořišti, začalo pršet tak moc, že se nám dokonce zdálo, že voda teče do kopce. Během chvilky jsme byli totálně promočení.

Nemít tehdy pořádné pohorky s goretexem, snad bych se zula a s batohem na zádech pokračovala bosa vstříc mokré záhubě. Boty, pečlivě zašněrované ke kotníkům, byly jediná část oděvu, která zabránila tomu, aby se mi k tělu dostala voda. A já přestala hysterčit, jak to všechno v lese usuším. Protože jak všichni turisti vědí, mít sucho v botách je pro hladký průběh expedice základ.

Dnes už nevím, proč jsem s sebou jako jedna z mála neměla pořádnou goretexovou bundu (ale jen „docela slušnou“ větrovku, která vydrží tak maximálně slabý déšť) a proč jsem si doma zapomněla funkční přehoz na batoh. Z toho propršeného dne si pamatuji jenom spásnou smsku, kterou jsem dostala od slovenského kamaráda, amatérského pilota. Z leteckých map vyčetl, že déšť by měl v našich končinách přestat zhruba půl hodinu před půlnocí. Mapy naštěstí nelhaly, ráno vysvitlo teplé letní slunce a během dvou hodin jsme si do batohů skládali suché svršky.

Nelhaly mapy a nelžu ani já, mít boty i bundu s goretexem je prostě základ. Princip jejich geniality je přitom docela jednoduchý: membrána Gore-Tex má asi 20tisíckrát menší póry než kapky vody. Ta se tak do ní z vnějšího prostředí nedostane.

Přitom nejde jenom o déšť, oblečení s goretexem skvěle chrání také proti větru (což jsem ocenila zase na jiném výletě, tentokrát v Nízkých Tatrách) a boty se dobře hodí i na túry v teplých krajích. Jestliže póry v goretexové membráně nepustí dovnitř „obří“ dešťové kapky, pot - přesněji molekuly vodní páry naopak vypudí ven. Molekula vodní páry je totiž zhruba sedm set krát menší než otvory v membráně.

Bundy a boty s nepromokavou membránou se zkrátka vyplatí. A to i v případě, že chodíte s partnerem na procházky se psem anebo třeba s kočárkem.

Vybavit se parádně na túru do hor nebo jen na jednodenní výlet do přírody můžete i v největším e-shopu adidas u nás na www.adishop.cz. Zdar vašim cestám.

Témata: Zdraví, Zdraví na Heureka.cz