reklama

Brambory kralují podzimu. Zkuste je klasicky i netradičně (3 recepty)

Pečené, vařené nebo nasladko - brambory nikdy nezklamou.

Bramboráky

4 porce; příprava: 40 minut

850 g brambor typu B, C
1 vejce
1 dl polotučného mléka
4 stroužky česneku
sůl a pepř
150 g hladké mouky
2 lžičky majoránky
olej na smažení

Brambory oloupejte a nastrouhejte. Nechte je chvilku odstát a vymačkejte z nich vodu. Přidejte vejce rozšlehané v polovině mléka, česnek utřený se solí, pepř, mouku a rozemnutou majoránku a vymíchejte řidší těsto. Pokud je příliš tuhé, nařeďte ho mlékem. Rozpálenou pánev potřete trochou oleje, nalijte na ni těsto, lžící je rozetřete a usmažte z obou stran dozlatova. Přebytečný tuk odsajte papírovým ubrouskem.

Plněné lososové brambory

4 porce; příprava: 50 minut

8 středních brambor typu A
sůl
1 lžíce olivového oleje

náplň:
200 g uzeného lososa
8 ředkviček
200 g zakysané smetany
200 g smetanového jogurtu
sůl a pepř
1 lžička citronové šťávy
hrst kopru a pažitky

Brambory důkladně omyjte, očistěte, zalijte vroucí osolenou vodou a vařte do poloměkka. Pak je slijte a nechte oschnout. Každou potřete trochou oleje, zabalte do pečicího papíru, vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte asi půl hodiny. Mezitím si připravte náplň: plátky lososa nakrájejte na tenké proužky a ředkvičky najemno. Pak vše promíchejte se zakysanou smetanou a jogurtem. Osolte, opeřete a ochuťte citronovou šťávou a dejte chladit do ledničky.

Brambory vyjměte z trouby, podélně nařízněte, vezměte do dlaně a zmáčkněte tak, aby se řez rozevřel. Naplňte je připravenou směsí, ozdobte kouskem lososa a bylinkami a podávejte.

Pizza s bramborami a gorgonzolou

na 1 velký plech; příprava: 90 minut

1 lžíce krupicového cukru
15 g čerstvého droždí
450 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
3 lžíce olivového oleje
hrubá mouka na vál

náplň:
500 g brambor typu B, C
1 velká tvrdší hruška
3 lžíce mascarpone
sůl a pepř
150 g gorgonzoly
100 g pršutu
pár lístků šalvěje

Z cukru, droždí a 6 lžic vlažné vody připravte kvásek. V míse smíchejte mouku a sůl, olej, 1,5 l vody a kvásek a vypracujte těsto. Zakryté utěrkou nechte asi hodinu kynout. Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a dejte na 2 minuty vařit do osolené vody. Hrušku nakrájejte. Těsto rozválejte a na plechu potřete mascarpone, osolte, opepřete, poklaďte plátky brambor a hrušek, sýrem, pršutem a šalvějí. Pečte při 190 °C asi 15 minut.

Bramborová bábovka

na 1 bábovkovou formu; příprava: 90 minut

250 g brambor vařených ve slupce typu B, C
1 žloutek
100 g krupicového cukru
2 sáčky vanilkového cukru
60 g másla
250 g hrubé mouky
1 prášek do pečiva
150 g směsi sušeného ovoce a sekaných mandlí
1 lžíce citronové kůry
1 dl polotučného mléka
2 bílky
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
moučkový cukr

Brambory oloupejte a najemno nastrouhejte. Žloutek utřete s oběma cukry a změklým máslem do světlé pěny. Potom do ní vmíchejte brambory, mouku s práškem do pečiva, ovoce s oříšky a kůru z citronu. Pokud se těsto špatně spojuje a je příliš tuhé, zřeďte je vlažným mlékem. (Brambory mohou být více či méně moučné, proto je třeba množství mléka přizpůsobit podle konkrétních brambor, které zpracováváte.)

Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a po lžících ho zlehka zapracujte do těsta. Formu vymažte, vysypte a naplňte ji těstem. To nahoře uhlaďte, bábovku vložte do trouby předehřáté na 165 °C a pečte asi hodinu. Vyzkoušejte špejlí, zda je propečená. Hotovou bábovku nechte zchladnout ve formě. Před podáváním ji vyklopte a posypte moučkovým cukrem.

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D. 9/2013

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Dokážete se bavit s kolegy i klienty a odpoledne konečně šťastně dokončíte určité pracovní jednání, které je už pro vás jasnější.…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama