Maminka.czRodina

Bruslit umí každý!

Ivana Ašenbrenerová 10.  1.  2011
Pokud ne, poradíme vám, jak na to. Protože je to velká zábava, která je populární nejen u kluků, ale i u holčiček.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdo by nechtěl být Jágrem, Haškem nebo třeba slavnou krasobruslařkou Katarinou Wittovou? Potřebujete k tomu jediné - naučit se jezdit na bruslích.

Je to tak - kluci jezdí nejraději s hokejkou a pukem a už se možná vidí v zámořské NHL. Holčičky mají zase bílé brusle a obdivně vzhlížejí ke krasobruslařským dvojitým skokům na televizní obrazovce. I když k vrcholovým výkonům mají tihle malí Jágrové ještě daleko, pokud u nich zájem o led a puk propukl, nemá smysl jim v tom bránit.

Ve větších městech jsou k dispozici zimní stadiony, kde lze dokonce brusle půjčit, na malých vesnicích kluci řádí na zamrzlých rybnících. Ovšem zde pozor - pokud máte nějaký na dosah, vždy byste se měli ujistit, že led děti unese. Základní pravidlo zní: vstoupit na něj je možné jedině tehdy, pokud je silný kolem 10 cm (což bývá většinou po několika dnech mrazu). Jestliže jsou na něm místa, kde praská a je vidět vodní hladina, ne ať vás napadne na něj chodit!

Co na start?

V podstatě platí, že s bruslením je možné začít kolem čtyř let (tedy o něco později než s lyžováním), a to v okamžiku, kdy má dítě dostatečně pevný kotník. Podle ortopedů je nutné chránit dětské klouby před nepřirozeným uvolněním a zatěžováním.

Takže bruslařské boty musí nohu dobře zpevňovat. Jestliže není dost pevná a viklá se, je to špatně a chyba nemusí být jen v nevhodném obutí, ale také ve stále ještě nezpevněných svalech a vazech. Proto je lepší, když se poradíte s dětským lékařem nebo přímo ortopedem, zda je už bruslení pro vaše dítko vhodné.

Čtěte také: Podle čeho vybírat dětské zájmové kroužky?

Někteří dokonce tento sport nedoporučují těm dětem, které měly nebo mají problémy s kyčlemi, plochou nohu a podobně, ty by raději měly počkat až do předškolního věku. K bruslení zcela jistě potřebuje dítě nejen dobré brusle, ale také čepici, a ještě lepší bude helma. Pro začátky nejsou jistě marné chrániče loktů a kolen.

Hurá na led!

Na bruslích potřebuje váš malý sportovec dobrou rovnováhu. A platí, že první kroky nemusí být nutně na ledě - na zimních stadionech je možné učit ratolesti chodit na gumových pásech, venku se procházejte po sněhu nebo třeba po prkně. Na podložce zkoušejte chodit do stromečku, vytáčet špičky ven (vypadá to podobně jako u baletek). Bude se jim to pak hodit pro odrážení při jízdě dopředu. Trénujte také stoj na jedné a druhé noze. Pak už to můžete směle vyzkoušet na ledě - přitom držte dítě vždy za ruku, přece jen to klouže.

Učte je pérovat v kolenou, do dřepu a nahoru, přešlapování z nohy na nohu.
První „jízdy“ by se měly odbýt kolem mantinelu, aby se mohlo přidržovat -k rozjezdu stačí pár kroků chůze a pak odraz. Můžete mu samozřejmě pomáhat tak, že je budete tlačit, ale nesmí se o vás opírat zády. Vždy dbejte na správný postoj. Pozor na trup, ten musí zůstat stále v mírném předklonu.

Do jízdy vpřed se dítě odráží od celé hrany brusle, nikdy ne od zoubků. Tuhle chybu dělají jen holčičky, protože brusle pro kluky zoubky nemají. Takové dovednosti jako překládání, jízda vzad či do oblouku jsou už poměrně náročné a zvládnou je obvykle až předškoláci a spíše ve sportovním oddíle.

Čtěte také: Podle čeho vybírat dětské zájmové kroužky?

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Časopis Maminka, Rodina, Vodní hladina, Vrcholový výkon, Kaz, Malý sportovec, Zimní stadión, Krasobruslař, NHL, Základní pravidlo, Sportovní oddíl, Správný postoj