Maminka.czNovorozenec

Budiž ticho! Test zařízení, kvůli němuž děti přestávají plakat

Marek Lutonský 25.  9.  2012
Budiž ticho! Test zařízení, kvůli němuž děti přestávají plakat
Přístroj Sounds for Silence amerického výrobce The First Years slibuje, že prostřednictvím zvuků, které vydává, dokáže utišit dítě. Po pravdě – nevěřil jsem. Doma ale zrovna máme ideální testovací objekt, tříměsíční mimino, které křičí mnohem víc a častěji, než by jeho rodiče chtěli. Takže „zvuky pro ticho“, ukažte se.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bílý, uspávací šum

Rychlý závěr: Funguje to. I když Sounds for Silence není všemocný a v některých situacích nepomůže, dítě většinou skutečně dokáže utišit.
Čemu se vlastně divím? Vždyť už od narození potomka vím, že stačí na chvíli pustit vysoušeč vlasů a i neutišitelný pláč rychle skončí. Kromě teplého vzduchu zde hraje velkou roli zvuk fénu, neboť hlasitý šum a podobné zvuky dovedou děti uklidnit. Prý si při tom vzpomenou na prostředí v děloze, kde to kolem nich hlasitě šumělo, škrundalo… a vůbec tam bylo blaze. Podobně funguje i zvuk vysavače.

Na děti údajně nejvíc platí tzv. bílý šum (viz Wikipedia), ve kterém jsou všechny frekvence zastoupeny rovnoměrně. V přírodě ho nejvíc připomíná déšť, u něhož se vlastně dobře usíná i nám dospělým. O nic hůře ale fungují jiné typy šumů.

Tip:Poslechněte si tuto ukázku nebo tento příklad bílého šumu na YouTube.

Klidné dítě – nervózní rodiče

Sounds for Silence dělá něco podobného jako fén: přehrává nekonečný šumivý zvuk. Tlačítkem se dá vybrat mezi šesti variantami, v některých převažují vysoké frekvence, ve většině zvuků spíš nízké. V jedné variantě se prosazuje elektrizující tón, v další podivný robotický zvuk, v jiné zase slyším rytmické zvuky srdce připomínající těhotenský břišní monitor. Klasický bílý šum vlastně chybí.

Poslední zmíněnou variantu jsme doma používali nejčastěji, neboť je nejméně agresivní. Zvuky, které dokážou dítě uklidnit, mají totiž na rodiče leckdy opačný efekt. Naštěstí se dá tlačítky na přístroji nastavovat hlasitost. U ní bychom ještě ocenili aspoň jeden stupeň směrem dolů, ale hlavně, že mimino už neječí!
Nedokážu posoudit, jak na dítě působí šest krátkých klavírních melodií od W. A. Mozarta, které lze pustit dalším tlačítkem. Sluchu rodičů zněly příjemněji než šum, reproduktor je jen na hudbu příliš malý a skladby jsou nahrané až moc strojově.

ČTĚTE TAKÉ: Simona Krainová dnes porodila. Druhého syna pojmenovala Bruno

Další tlačítko aktivuje hodinový časovač. Po uplynutí tohoto intervalu se přehrávání rázem utne. Lepší by určitě bylo pozvolné ztišení, protože okamžité utlumení šumu může dítě překvapit.

Sounds for Silence lze napájet buď třemi tužkovými bateriemi AA (nejsou v balení), nebo z elektrické sítě prostřednictvím dodávaného adaptéru. Vypínací tlačítko během provozu bohužel velmi silně svítí, modré záře se nedá nijak zbavit a zejména v noci je to velice nepříjemné. Jako majitel bych kontrolku okamžitě přelepil náplastí.

Tip:Tlačítko svítí, i když je přístroj potichu. Aby zhaslo, chvíli vypínač podržte.

Usínáme se zvukovou kulisou

Je třeba uvědomit si, proč dítě zrovna pláče. Má-li hlad, něco ho bolí, potřebuje vyměnit plenku, nebo když existují jiné objektivní příčiny, nehledejte útěchu v Sounds for Silence. Tady nepomůže, místo toho odstraňte příčinu. Přístroj je ale skvělý v situacích, kdy dítě nemůže usnout, kdy má problém utišit se, kdy křičí už jen ze setrvačnosti nebo z nudy.

Sounds for Silence se nám osvědčil zejména při usínání. Vytvoří zvukovou kulisu, která dítě až nečekaně účinně uklidní a ukolébá. Je možné, že na každého jedince působí bílý šum nějak jinak a jiné děti na hukot Sounds for Silence nemusí vůbec reagovat. Na našeho uřvance ale funguje spolehlivě.

Při praktickém použití nám občas vadila velikost přístroje. Bílý disk s rozměry 160 × 160 × 69 mm je docela velký na to, aby se dal pohodlně vložit do hlavy kočárku; v postýlce by se zase hodila možnost upevnit ho na příčky. Vzhledem k tomu, že uvnitř není žádná složitá elektronika, rozměry mohly být menší. Současně uznávám, že větší tělo se asi pozitivně projevuje při reprodukci zvuku. Hmotnost zařízení je 330 g.

Zdálo by se, že se na zařízení jako toto ani nemá co pokazit. Recenze vyššího modelu Premium, který má navíc vstup audio a možnost připojit třeba přehrávač MP3, ale nejsou v tomto ohledu zrovna příznivé. Až příliš mnoho z nich zmiňuje, že Sounds for Silence přestal najednou fungovat – viz web Toysrus.com.

Cena a alternativy

Český distributor Quido Bergmann prodává Sounds for Silence za 1 290 Kč, například ve svém internetovém obchodě LearningToys.cz. To je poměrně dost na to, že jde vlastně jen o zařízení, které nedokáže nic jiného, než přehrávat z paměti šest zvukových stop.

Když se podíváte do zahraničních internetových obchodů, najdete stejné zařízení za mnohem nižší ceny. Například Amazon ho prodává za 22 dolarů (420 Kč), což je podle mého názoru adekvátní možnostem přístroje; bohužel bez možnosti zaslání do ČR. Kdo se ale spokojí s kratší a snad i hůře vymahatelnou zárukou než u českého prodejce, najde zajímavé nabídky třeba na eBay.

Nebo zkuste dítěti pustit uklidňující zvuk z počítače či hi-fi věže. Dají se sehnat cédéčka s uspávacím šumem, šumící videa najdete na YouTube. Dvě jsem dával za příklad v úvodu článku, kromě white noise zkuste hledat třeba také womb sound nebo womb noise (zvuky dělohy) či sleep sound, sleep noise. Různé šumy v MP3 si můžete stáhnout třeba na této stránce nebo tady.

Stisknout tlačítko na bílém disku Sounds for Silence je ale mnohem jednodušší.

Plusy a minusy:

+ Tišící zvuky fungují
+ Pohodlné používání: stačí stisknout tlačítko
+ Časované vypnutí

– Vypínací tlačítko neustále svítí
– Menší rozměry by byly praktičtější
– Vysoká cena

Témata: Děti, Novorozenec, Kojenec, Září, Plakát, Uklidňující zvuk, Plak, Mozart, Wikipedia, Opačný efekt, Vysoká cena, Test, Časovač, Dítě uklidnit, Ticho, Internetový obchod, Klidné dítě, Zář, Zařízení