Maminka.cz19. týden těhotenství

Budu maminkou - 5. lunární měsíc - Lenka

Ivana Ašenbrenerová 8.  1.  2009
Budu maminkou - 5. lunární měsíc - Lenka
Naše těhulky se tentokrát nechaly hýčkat při thajské masáži a pedikúře. Obě si tyto relaxační a zkrášlující procedury pochvalovaly.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Lenka (40) manažerka v reklamní agentuře, těhotná podruhé

Podle knížek začíná nejkrásnější období těhotenství a já musím naprosto souhlasit. Ale...ano, zase nastaly komplikace, ale k těm až později. Jinak se cítím vyrovnaná, spokojená, dobře naladěná, veselá, čím dál víc zamilovaná do svého manžela, potřebuji jeho blízkost, chci nás mít všechny co nejvíc pohromadě doma včetně našich zvířátek. Bříško se kulatí, emoce se mnou cloumají, teď už brečím a ani nedokážu říct proč, nesmím vidět miminka ani špatné zprávy, ale protože vím, že to je naprosto normální, tak si z toho hlavu nelámu.

Pohyby naší holčičky už jsou pravidelné a při každém zavlnění a ťuknutí opět brečím. Pouštím našemu miminku dětské písničky z pohádek, povídám si s ním a dotýkám se bříška snad nepřetržitě. Snažím se jíst zdravěji, protože už žádné specifické chutě nemám, snad jen na koprovou omáčku, a té opravdu neodolám. Nakupuji věci pro naši holčičku, objednávám hodně přes internet, takže vše potřebné už máme. Je to fakt nejkrásnější období mého těhotenství. Jenže kolem 20. týdne jsem začala chodit často na WC, jít v noci i čtyřikrát bylo normální. Pak mi začaly menší tlaky v děloze, ale myslela jsem si, že se jen miminko tlačí na močový měchýř a děloha se roztahuje.

Ovšem problémy trvaly dva dny, kontrolní UZ ukázal, že mám zkrácené hrdlo, branku místo ve tvaru T už jako trychtýř, a dostavily se stahy dělohy. Okamžitě mě hospitalizovali, nasadili kapačky a já jen doufala, že nepotratím.

Naštěstí díky prozřetelnosti svého gynekologa Viktora Kačera z Gyncentra, který mi mimo jiné nasadil antibiotika na zánět močových cest, se stahy pomalu zmenšovaly. Po kultivaci se opravdu prokázala infekce močových cest, která je u těhulek docela běžná a nemusíte ani prochladnout, může být i virového původu.

Infekce způsobila zřejmě infekci dělohy, která začala pracovat. Strávila jsem v nemocnici asi 14 dní, teď už musím ležet doma, beru prášky, a o to víc miluji své miminko, protože bojovalo se mnou, zůstalo v bříšku a nedalo se. Já teď opravdu poctivě ležím, ležím a ležím. Už je to stresující, ale pomáhá mi celá rodina, přijela i moje maminka, tak to psychicky zvládám lépe. Jen jsem také poznala, že i mezi lékaři se najde člověk, který není právě chápavý. Jeden mi totiž během hospitalizace při vizitě dosti nevybíravým způsobem řekl, že se v mém věku nemám čemu divit a že jsem si měla svůj mateřský pud kompenzovat psem… Tehdy se můj psychický stav zhoršil, tlak jsem měla 170/160, stahy každou půlminutu a už jsem myslela, že je konec. Opět musím vychválit doktora Kačera, kterému jsem volala a on mě okamžitě uklidnil a dal mi naději. A hlavně mi řekl, že tyto komplikace jsou běžné a nejsou dány věkem.

Snad máme nejhorší za sebou, kontrola už dopadla dobře, ale stále ležím doma.

Hýčkejte své nohy

Protože Lenka musí ležet a má zakázány jakékoli těhotenské aktivity včetně masáží apod., přemýšleli jsme, čím bychom ji mohli potěšit i v domácích podmínkách.

Pedikúra bude to pravé, napadlo nás. A skutečně - pedikúra Lenku vážně potěšila a její nohy si přišly na své. Jak sice říká pedikérka paní Laďka Štěpánková ze Studia Letná v Praze 7, Lenčiny nohy jsou jako nohy Popelky, péče o nohy je v těhotenství velmi důležitá, vždyť ženu nosí i s přírůstkem na váze po celé těhotenství! Nejsou-li v pořádku, mohou se dostavit problémy. Nohy však svěřujte pouze profesionálním pedikérkám, pokud si sama doma zkoušíte dělat pedikúru, zřejmě jim prospějete jen na krátkou chvíli. Jak říká paní Laďka, důležitá je také pravidelnost, zhruba každé 46 týdnů by měla těhulka pedikúru navštívit. „Po 28 dnech dozrává kůže a na povrch se dostanou šupinky, které způsobují otlaky apod. Ztvrdlá kůže se tedy musí odstranit, případně kuří oka, zarostlé nehty, ostříhat, zapilovat a upravit kůžičku kolem nehtů,“ vysvětluje pedikérka.

Stav vašich nohou nesouvisí ale podle pedikérky s věkem ani váhou, každému člověku je kvalita pokožky dána. Lence paní Laďka provedla klasickou mokrou pedikúru. Co to znamená? Nejprve se chodidla ponoří do vody, ve které je rozpuštěný změkčovač vody (nebo koupelová sůl). Po 1015 minutách se jedna noha osuší, druhá se může ještě „koupat“. Chodidlo pak pedikérka potře vazelínou, v případně zájmu zákazníka je namasíruje. V těhotenství se ale obvykle masáž vypouští. Skalpelem pedikérka odstraní zrohovatělou kůži a ošetří nehtová lůžka, pak ostříhá nehty, opiluje a v případě zájmu zabalí do parafínového zábalu (Lence tento zábal neprováděla).

Na závěr je možné zákaznici nalakovat nehty. Ovšem estetický vzhled hraje spíše druhotnou roli, významnější je funkce zdravotní. „Pokud chcete předcházet potížím s kuřím okem, otlaky, popraskanou ztvrdlou kůží, docházejte na pedikúru pravidelně,“ doporučuje Laďka Štěpánková ze Studia Letná.

Jste-li právě ve stejné fázi těhotenství jako Lenka, cítíte se možná už lépe, než v předcházejícím období. Jste klidnější, pozitivnější a nejspíš také lépe vypadáte. Vlasy máte zřejmě hustší a lesklejší a i vaše pleť září. Není divu, mohou za to těhotenské hormony, jejichž produkci konečně převzala placenta. Hladiny hormonů se tak začínají vyvažovat a vy jste jako vyměněná. Nálada se vám zlepšuje díky tomu, že vám konečně ustaly nevolnosti, a jste plná energie. Pokud jste ještě nezaznamenala pohyby svého dítěte, tak teď už byste měla. Chvíle, kdy v sobě ucítí své miminko, je pro každou těhotnou ženu nezapomenutelná.

VY A VAŠE TĚLO

Bříško vám stále roste - během druhého trimestru přiberete nejvíce za celé těhotenství, a proto je důležité, abyste myslela na správný jídelníček, o kterém jsme psali v minulém čísle Maminky. Svaly v břišní dutině se roztahují, aby vytvořily prostor pro rostoucí dítě - to se může projevit změnou v držení těla. Vlivem zvětšující se dělohy a také tím, že v přední části nosíte větší váhu než obvykle, dochází k přemístění těžiště.

Zbytečně se nezaklánějte, seďte vzpřímeně, nestůjte dlouho. Rozhodně nezvedejte nic těžkého. Pokud máte starší dítě, které berete do náručí, nepředklánějte se k němu, ale zvedejte ho z podřepu.

Každodenní cvičení posílí břišní a zádové svalstvo. Přihlaste se na nějaké těhotenské a předporodní cvičení pod dohledem odborníka.

TĚHULKA A SPORT

Jestliže jste v prvním trimestru nemohla, můžete už konečně začít něco dělat. Uleví se vám, sportovní aktivita navíc pomůže udržet krevní tlak a dechovou činnost v normálu. Samozřejmě jsou činnosti, které pro vás v těhotenství vhodné nejsou.

Vybírejte proto pečlivě a raději si nechte poradit. Ideální je chůze, nejlépe v přírodě. Jaro se blíží, máte jedinečnou příležitost.

Plavání je také dobré, navíc si klasické plavání můžete zpestřit speciálním aqua cvičením pro těhulky. Populární jsou také břišní tance, kdysi se jim říkalo „tance rodiček“. Naučí vás správně dýchat, lépe ovládat své tělo a relaxovat. Navíc můžete tančit až do konce těhotenství. A samozřejmě velice vhodná je těhotenská jóga, psali jsme o ní už v minulém čísle Maminky.

NEFYZIOLOGICKÉ TĚHOTENSTVÍ

Může se stát a není to dnes výjimkou, a to bez ohledu na věk těhulek, že těhotenství neprobíhá bez komplikací.

Rizikové těhotenství je takové, kdy je zvýšená pravděpodobnost hrozícího potratu nebo předčasného porodu.

Rizikovost může způsobit i onemocnění matky nebo jiné nepravidelnosti. Takováto těhotenství vyžadují zvýšenou preventivní péči a těhotná navštěvuje poradnu, které se říká poradna pro riziková těhotenství. Ovšem to, že se jedná o rizikové těhotenství, ještě nemusí nutně znamenat, že porod proběhne dříve nebo s komplikacemi. Porodit může žena zcela fyziologicky. Někdy je nutné, aby byla těhotná hospitalizována, někdy stačí péče ambulantní. Naše těhulka má podobnou zkušenost, skoro dva týdny si preventivně poležela v nemocnici. Jak říká gynekoložka Martina Hourová, pobyt v nemocnici dnes není takový, jaký býval ještě nedávno. Klidový režim mohou ženy vesměs dodržovat i doma. „Ležení v nemocnici ne vždy vede k lepším výsledkům,“ říká dr. Hourová. V nemocnici na lůžku zůstávají již jen ženy, které buď musí dodržovat absolutní klidový režim, nebo pacientky, které musí být denně pod lékařským dohledem.

„Pokud už tedy musí těhotná v nemocnici ležet, není to zbytečné, ale je to velmi nutné.“


Maminčin odborník MUDr. Martina Hourová gynekoložka s dlouholetou praxí, jejímž hlavním oborem je ultrazvuková diagnostika a vedlejším oborem onkogynekologie; www.hourova.cz

17. - 20. TÝDEN

TĚHOTNÁ ŽENA: 5. měsíc patří mezi pohodovější období gravidity. Druhorodičky i některé prvorodičky pocítí první pohyby plodu. Ty jsou zprvu velmi jemné, ale později již nezpochybnitelné. Z celkových příznaků u těhotné dominuje mírně rychlejší tepová frekvence, o něco hlubší dýchání a zvýšené prosáknutí tkání, které mohou být zároveň křehčí a vést například ke krvácení z dásní. Ve 20. 22. týdnu by každá těhotná žena měla absolvovat podrobné ultrazvukové screeningové vyšetření na odhalení vývojových vad plodu a samozřejmě též běžnou těhotenskou poradnu.

PLOD: Z původních 18 cm vyroste na 2527 cm. Ze 160 g přibere na 360 g. Plod má již založeny všechny orgány, nyní dochází k jejich dozrávání. Plod má velké oči, které jsou zavřené. V 18. týdnu se v podkoží začíná ukládat hnědý tuk. Ve střevech se tvoří pastovitá hmota, kterou nazýváme smolka. Plod polyká plodovou vodu a zároveň do ní vyměšuje moč, ale plodová voda se stále obměňuje a čistí. Polknutá plodová voda se vstřebává ze střeva plodu do krevního oběhu a je filtrována ledvinami. Plod spí 1620 hodin denně, ale při bdění dokáže být velmi aktivní.

Témata: Časopis Maminka, Len, Absolutní klid, Luna, Předporodní cvičení, Těhotenská jóga, Měsíc, Celkový příznak, Trychtýř, MEŠ, Lenčin, Správný jídelníček, Koupelová sůl, Lunární měsíc, Rostoucí dítě, Estetický vzhled, Hrozící potrat, Lenk, Lenka, Lunar, Laďka