Maminka.czTěhotenství

Bylinky v těhotenství: Na které si raději dávat pozor?

Simona Procházková 8.  9.  2021
Pro své nenarozené miminko chce každá nastávající maminka samozřejmě to nejlepší. Jenže jak se vyznat v tom, co můžete a co byste naopak neměla, když neustále slyšíte nejrůznější rady a doporučení a nevíte, které brát vážně? Pokud jde o bylinky, je na místě opatrnost. Proč se některým raději vyhnout? A které jsou pro vás i dítě bezpečné a prospěšné? Poradíme!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bylinky jsou sice vzácným darem přírody s leckdy úžasnými léčivými účinky, v období gravidity se ale mohou někdy stát spíše „zlým pánem“ než „dobrým sluhou“. Obezřetnost se vyplatí zejména v nejcitlivějším období, tedy prvních třech měsících, kdy dochází k vývoji orgánů a tkání plodu. Látky obsažené v bylinách totiž procházejí placentou do krevního oběhu dítěte, na které mají stejný účinek jako na organismus maminky, navíc (vzhledem k velikosti a množství) je účinek na dítě mnohem větší.

VIDEO: Recepty pro těhotné – Kyselina listová v těhotenství

Dříve, než se rozhodnete uvařit si bylinkový čaj, pořídit pastilky s bylinným výtažkem, připravit uvolňující nebo prohřívací bylinkovou koupel nebo, například při rýmě nebo kašli, inhalovat bylinné výpary, vždy se nejdříve poraďte se svým ošetřujícím gynekologem.

Rizikový první trimestr

První tři měsíce jsou nejrizikovějším obdobím těhotenství, kdy ještě takzvaně nic není jisté. Proto se vyplatí být na sebe maximálně opatrná a vyhnout se zbytečným potenciálním potížím. Proto je důležité přistupovat i k používání bylinek s rozumem, a to i pokud na ně nedáte dopustit a až dosud jste patřila mezi jejich zarputilé zastánkyně.

Cítíte se vyčerpaně, trápí vás žaludeční nevolnosti, trpíte migrénami, nespavostí, nadýmáním a zácpou či záněty močových cest, něco na vás „leze“ a byla jste zvyklá řešit tyto neduhy bylinkovým čajem nebo koupelí? Než si naordinujete samoléčbu, vždy se napřed vydejte za svým lékařem a svůj záměr s ním konzultujte.

Celá řada bylin, koření a přírodních preparátů totiž není pro těhotné vhodná, či je dokonce přímo škodlivá. A platí to například i pro na první pohled nevinně se tvářící čaje a sirupy proti kašli z jitrocele, mateřídoušky nebo šalvěje. Jistě, určitě je lepší uvařit si bylinný čaj než cpát tělo „chemií“, musíte ale vědět, které léčivky si ve svém stavu můžete dovolit. V prvním trimestru je každopádně nejlepší neužívat vůbec nic.

Raději espresso než náhražky! Jak je to s kávou v těhotenství a při kojení?

Které bylinky jsou v těhotenství bezpečné?

Mezi bylinky, které se mohou (v rozumné míře) používat i v těhotenství, patří meduňka a máta (podporují trávení a zklidňují trávicí trakt), lipový květ a heřmánek (ty pro změnu uleví při zácpě). Ty jsou obecně považovány za zdravotně nezávadné pro vyvíjející se miminko i nastávající maminku.

Na pozoru se mějte, pokud jde o skořici, bazalku, tymián, eukalyptus, jalovec, zázvor, šalvěj, aloe vera a maliník. A zdaleka nejde jen o bylinné čaje, kloktadla nebo sirupy. Opatrná buďte i s masážními a vonnými oleji (pozor také na jejich inhalaci ze vzduchu při použití v pokojové aroma lampě), tělovými emulzemi (na namožené svaly, zatuhlá záda, uvolnění nebo prohřátí určitých partií těla) a krémy nebo solemi či jinými přísadami do koupele.

Pozor také na nejrůznější volně prodejné doplňky stravy a vitaminové preparáty s obsahem bylin a bylinných extraktů. Samozřejmě není nutné zbytečně panikařit a odpírat si pár kousků jablečného štrúdlu se skořicí nebo těstoviny s rajčatovo-bazalkovou omáčkou. V malých dávkách vám, zejména v sušené formě, nijak neuškodí.

Chvála přírodním antibiotikům! Známe 10 nejdostupnějších

Jak je to s bylinnými čaji?

Pokud jde o bylinné čajové směsi, zvolte raději takové, které jsou určeny přímo pro těhotné ženy. Seženete je v lékárně nebo drogerii a jsou namíchány tak, aby vašemu tělu prospívaly, případně ulevily od některých typických těhotenských nepříjemností. Zpravidla obsahují fenykl, kontryhel, kopřivu, meduňku, šípek nebo řebříček.

Oxalis Naše byliny Těhotenský čaj 50 g Oxalis Naše byliny Těhotenský čaj 50 g
nabízí 4 obchody za ceny od 39 Kč
POROVNAT CENY

Za bezpečný je považován také čaj rooibos. Nikdy ale nepijte bylinné čaje jen tak, na zahnáni žízně nebo pro chuť, a nemíchejte jednotlivé bylinky bez uvážení mezi sebou. A ještě jedno varování, žádná bylinka by neměla být užívána dlouhodobě, to znamená déle než jeden týden!

Alkohol v těhotenství: Ublíží sklenička vína miminku, nebo ne?

Tady máte červenou!

Na tyto bylinky ve větším množství a silné koncentraci raději do porodu zapomeňte:

  • aloe vera: může vyvolat překrvení pánevních orgánů a tím spontánní potrat
  • bříza, divizna a hluchavka: obsahují látky saponiny schopné způsobit rozklad červených krvinek
  • hřebíček: ve vyšší dávce působí svíravě a prokrvuje tkáně, můžete použít jako koření, ale ne jako odvar
  • jalovec: může dráždit ledviny
  • kostival: může způsobit problémy s játry
  • kozlík lékařský: dokáže negativně ovlivňovat srdeční činnost a má rozrušující účinky
  • lékořice: zvyšuje krevní tlak a negativně ovlivňuje vylučování vody a solí z organismu
  • libeček: v nadměrném množství vyvolává děložní stahy
  • majoránka: v nadměrném množství může působit omamně, vyvolává překrvení pánevních orgánů
  • mateřídouška: může negativně ovlivnit činnost štítné žlázy
  • petržel: nať je schopna ve velké dávce vyvolat překrvení dělohy a dráždit ledviny
  • rozmarýn: může vyvolat křeče a stavy opojení, ve větší dávce má abortivní/potratový účinek
  • skořice: ve větším množství může způsobit překrvení pánve
  • šalvěj: obsahuje thujon s jedovatým účinkem, který je schopen vyvolat potrat a ohrozit srdce
  • zázvor: ve větším množství způsobuje nadměrné překrvení pánevní oblasti 
Témata: Mateřídouška, Zdraví, Těhotenství, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Zdraví žen, Plodnost, Major, Bylinný extrakt, První měsíc, Malá dávka, Pánevní orgán, Přírodní preparát, Rozumná míra, Zlý pán, Nenarozené miminko, Šípek, První pohled, Velká dávka, Jitrocel, Léčivý účinek, Štrůdl, Bylinný výtažek, Maliník, Kozlík lékařský, Zdraví na Heureka.cz