Maminka.czTipy a rady porod

Bylinná napářka: Dopřejte si ji před porodem, sníží riziko natržení hráze

Michaela Láchová 12.  9.  2019
Poslední týdny před porodem bývají pro nastávající mámu únavné. Naštěstí ale existuje mnoho způsobů, jak si je zpříjemnit. Jedním z nich může být bylinná napářka. Že to nezní na první dobrou moc lákavě? Vyzkoušejte ji a určitě změníte názor. Navíc vám může prospět i jinak. Stačí jen vědět, jak na ni!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

U nás sice zatím nemá příliš velkou tradici, ale nejde o žádnou novinku.
Bylinnou napářku znaly i naše prababičky. A nejenom ony – jejích účinků využívali už staří Mayové. Tak proč bychom se o krásné pocity a vůni uklidňujících a relaxačních bylinek měly ochuzovat právě my? Tento staronový nástroj k uvolnění porodních cest a zpříjemnění posledních týdnů před porodem, ale i k ženské očistě a harmonizaci těla u nás znovuobjevila dula Mgr. Monika Valová. A právě s ní jsme vše dopodrobna probraly… 

Jak se vyhnout nástřihu? Připravte svou hráz na porod

Bylinnou neboli také ženskou napářku si můžete dopřát v pohodlí domova a připravit si ji sama nebo oslovit porodní asistentku či dulu. Záleží jen na vás, co je vám příjemnější. „Jedinou podmínkou je ukončený 38. týden, kdy se těhotenství považuje za termínové a dítě za donošené. Jedná se o proceduru, která využívá účinků termoterapie, hydroterapie a aromaterapie.
Lze ji jednoduše popsat jako ženský relax nad teplou vodní parou při vůni bylinek, během kterého se aktivně uvolňuje napětí, jež se v těle těhotné ženy s blížícím se porodem shromažďuje. Právě při uvolňování napětí dochází k odplavování stresových hormonů, strachu z porodu a obavy z porodních bolestí a jejich zvládání. Při psychickém zklidnění přichází úleva těla. A opačně, při uvolnění těla, tedy svalů, vazů a fascií, dochází i k psychické úlevě. Při napařovací proceduře se fyzické a psychické propojuje, stejně jako u porodu,“ vysvětluje dula Monika Valová.

Příprava hráze na porod: Maliník, lněné semínko, masáž a sex

Umí toho hodně…

Bylinná napářka má ale pro nastávající maminku i další benefity. „Jedním z nich je prohřívání břišní oblasti, což napomáhá lepší peristaltice střev a má za následek zlepšení problémů spojených s vylučováním stolice před porodem, na které trpí ženy suplementující železo. Vlivem tepla také dochází ke zvýšení cirkulace krve, což má pozitivní vliv na zásobování plodu kyslíkem a živinami a na snižování otoků, které jsou způsobené zadržováním vody v těle,“ vyjmenovává dula.

Od 38. týdne, kdy už je miminko v podstatě připravené přijít na svět, můžete napářku tedy začít provádět. „Doporučuji dvakrát až třikrát týdně po dobu alespoň třiceti minut. Ženy, kterým se tato technika zalíbí, si ji mohou dopřát dle libosti třeba každý den,“ říká.

Při zvažování, zda napářka ano, či ne, je třeba vzít v potaz křečové žíly v oblasti vulvy nebo již rozběhnutý kvasinkový zánět. V případě, že se zánět teprve rozjíždí, může napářka naopak přinést úlevu.

Aneta Krejčíková: Do porodů jsem se zamilovala, druhé dítě se narodí doma

KROK ZA KROKEM: Jak na bylinnou napářku

Na ženské bylinné napářce je úžasné to, že si ji jednoduše připravíte doma. Pravděpodobně vše potřebné, kromě bylinek a napařovacího sedátka, již vlastníte.

Pokud nechcete ze začátku investovat do sedátka, můžete položit na minimálně třílitrový hrnec dvě kuchyňská prkýnka nebo použít záchodovou mísu, do které vložíte lavor s bylinným odvarem.

Pokud se vám napářka zalíbí, je dobré pořídit si pohodlné sedátko Steamy nebo skládací židličku Gazelle, které vám budou dále dobře sloužit i po porodu, neboť v poporodním období má napařování minimálně stejné množství benefitů jako před porodem.

Ale vraťme se k postupu. Pokud tedy vyřešíte napařovací pomůcku a byliny, uvaříte si ve 2 litrech vody 28 g bylin, které necháte chladnout pod pokličkou, aby vám neutekly účinné látky bylin do vzduchu. Poté přemístíte hrnec na místo, kde budete chtít napářku provést, a sednete si nad něj bez spodního prádla. Pára vás nesmí pálit; pokud bude horká, zaklopte hrnec pokličkou a chvilku vyčkejte.

Doporučuji si obléci teplé ponožky, aby vám nebylo chladno od podlahy, a obalit se pod bříškem dvěma dekami, které utěsní páru a vznikne vlastně taková malá domácí sauna.

Celá procedura trvá zhruba půl hodiny. Můžete si při ní zapálit svíčky, pustit příjemnou hudbu a užít si ji jako lázeňskou proceduru. Po napářce si ještě lehněte a pokračujte hodinu v relaxaci. Večer se po napářce krásně usíná.

Příjemný předporodní rituál

Napářka tak může být dalším způsobem, jak se lze připravit na porod, a to navíc velice příjemným. Vedle evergreenů, jako je pití odvaru maliníku, využití lněného semínka, masáž hráze nebo používání Aniballu, můžete právě i bylinnou napářkou snížit riziko poranění hráze. Z bylinek volte právě maliník, pak mateřídoušku, měsíček a levanduli. „Teplá pára působí na elasticitu a poddajnost měkkých porodních cest a tkání, a tím snižuje riziko poranění hráze, pochvy a svalů pánevního dna. Bylinná napářka konkrétně umožňuje vědomé uvolňování pánevního dna díky sálajícímu teplu páry, které proniká na oblast vulvy a hlouběji. Tím, že způsobuje prokrvení a větší citlivost celé oblasti malé pánve, usnadňuje zvědomování svalů pánevního dna, které má ke konci těhotenství vliv na plynulost porodu a je doporučováno zdravotníky,“ doplňuje Monika Valová s tím, že při sezení nad párou může žena využít i jiné uvolňovací techniky přípravy na porod, například trénink dechu, hypnoporodní meditace nebo vizualizování otevírání děložního čípku. „Ženská bylinná napářka se tak může stát ke konci těhotenství velmi krásným rituálem, při němž se žena a dítě napojují na sebe a ladí se společně na porod,“ dodává Monika Valová. Stačí jen vychytat teplotu páry tak, aby vám byla příjemná - to je totiž velice individuální záležitost. Pak je napářka přínosná nejenom pro tělo, ale také pro křehkou ženskou, potažmo mateřskou duši.

Bylinná napářka vám pomůže před porodem uvolnit porodní cesty

K ČEMU JE DOBRÁ BYLINNÁ NAPÁŘKA ?

  • Může vám zpříjemnit poslední, často náročné dny nebo týdny před porodem a ovlivnit průběh porodu. Napářka uvolňuje svaly pánevního dna, zvlhčuje a připravuje porodní cesty a také pomáhá tělu zkracovat děložní čípek, pootevírá tedy „bránu“ k miminku.
  • Teplá pára má vliv na změkčení tkání hráze, která se díky tomu stává poddajnější a elastičtější.
  • Vhodně zvolené bylinky mohou pomoci likvidovat nežádoucí bakterie a kvasinky, na které mnohé ženy v těhotenství trpí.
  • Může být prostředkem k vyvolání porodu, když miminko přenášíte.
  • Když začnou kontrakce a nejste si jistá, zda se jedná o poslíčky, nebo začínající porod, můžete také použít napářku. Ideální, pokud třeba nemáte doma vanu.
  • Pokud se porod během fáze otevírací zastaví nebo hodně zvolní, napařování v tento okamžik vám pomůže uvolnit se a znovu nastartuje kontrakce.
  • Napářka pomáhá i v období šestinedělí, pokud nemáte velké poporodní poranění (otevřenou ránu). Běžné očistky nevadí. V tomto případě je vždy vhodné poradit se s porodní asistentkou.
  • Může pomoci při problémech s otěhotněním.
  • Bylinná napářka přispívá k ozdravení ženského lůna. Kromě období před porodem, během něj a po něm může pomoci i ženám, které trpí na bolestivou menstruaci a s ní spojené migrény nebo na nenáviděný PMS. Díky ní se může upravit i váš menstruační cyklus.
  • Napářka je také vhodná jako pravidelná měsíční očista, v období klimakteria, po potratu nebo jako podpora při léčbě různých gynekologických onemocnění. 
Témata: Těhotenství, Porod, Gynekologie a porodnictví (poradna), Tipy a rady porod, prababičky, Pánevní dno, Hygiena, očista, riziko, měsíček, Sauna, Bylinky, STEAM, Ozdravení, May, Krejčíková, Procedura, Bylinná napářka, Benefit, Otevírání, Evergreen, Sedátko, Hráz, Natržení, Nat