Maminka.czRodina

Byt jako ze škatulky každý den? Stačí vám 15 minut

Zuzana Šustová 12.  3.  2013
Pokud máte děti - v tomto případě však jedno bohatě stačí - jistě dobře víte, jak snadno se doma tvoří nepořádek všeho druhu. Přesto nemusíte denně vytahovat lux ani mop. Stačí seznam nenápadných, zato velmi účinných kroků, díky nimž budete mít každý den úklid hotový během chviličky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podlaha v kuchyni
Zameťte ji každý večer. Tanec se smetákem zvládnete za deset minut, drobky z kuchyně se tak nerozšlapou po celém bytě nebo domě a vy udržujete stav všech podlah v normě.

Kuchyňský stůl
Máte-li ve zvyku na něm pracovat, číst si, snídat, malovat, no zkrátka žít, rovněž ho každý večer (nebo ráno) setřete houbičkou (případně vyklepte ubrus), a seberte z něj všechny věci, které tam být nemusí a zbytečně jen zabírají místo a vytvářejí neuspořádaný dojem.

Kuchyňská linka a sporák
Všechny fleky setřete hned, jak vzniknou. Až zaschnou, šly by hůře odstranit. Při vaření po sobě uklízejte nádobí hned, ať se nekupí.

Pošta
Denně třiďte došlou poštu, kterou vyndáte ze schránky, aby se vám nikde nehromadila. Nepotřebné letáky okamžitě vyhazujte, dopisy schovejte na jedno smluvené místo, abyste věděla, které složenky se ještě musí zaplatit. Po vyřízení, splacení a vyúčtování roztřiďte faktury do šanonu, šuplíku, poličky…

ČTĚTE TAKÉ: Soutěž: Vyhrajte oblečení, které bude děti bavit

Papíry, noviny, knihy
Zvolte si místo v bytě (nebo dvě, pokud bydlíte v patrovém domě či prostorném bytě), a tam každý den sneste všechny rozeseté časopisy, obrázky, knížky. Když budou všechny tyto papírové věci na jednom centralizovaném místě, přestanou působit jako nepořádek.

Předsíň
Stále udržujte uklizenou předsíň. Kabáty, bundy, čepice a šály, které zrovna nenosíte, vraťte do skříně nebo strčte do pračky, ať vám jimi nepřetéká věšák. Srovnejte boty nebo je ještě lépe zavřete do botníku. Případně smeťte na lopatku kamínky, písek, prach, ať ho neroznesete až do ložnice.

Gauč a postele
Naklepejte polštáře a podušky na kanapi. Pak bude celý obývací pokoj působit upraveně a uklizeně. To samé se stane, když každý den ustelete postel. Natřepané a složené peřiny umí udělat perfektní dojem vypiglované ložnice.

Svíčky
Když čekáte návštěvu, ale i když si jen chcete udělat hezkou chvíli, rozsviťte svíčky a ztlumte okolní osvětlení. Tlumené světlo a hořící plamínky zařídí útulný a naoko uklizený pokojíček i kuchyňku.

Speciální tip
Jako maminka nejspíš znáte tzv. vlhčené ubrousky. Můžete s nimi utřít a očistit zadeček, pusu, ruce nebo flek od zmrzliny na tričku. Ale pozor - tihle rafinovaní pomocníčci umí též utřít šmouhu od čokolády z bílé pohovky! Nebo čmárance od fixy na stole (které doposud nezaschly)! Vyzkoušejte je na rozličné flíčky a skvrny, budete mile překvapena.

Témata: Rodina, Kuchyňská linka, Tlumené světlo, Skat, Jak, Kaz, Den, Byt