Maminka.czSlavné maminky

Bývalá Miss a nynější lékárnice Jana Doleželová: Verunka je dítě za odměnu. Optimismus a veselou povahu má po mně

Dita Mrázková 9.  5.  2022
Je maminkou čtyřleté Veroniky a zastává názor, že rodič má dítě životem jen doprovázet, nikoliv mu ho řídit. Co chystá Jana na letní oslavu dceřiných 5. narozenin, proč ji vede k víře v Boha a kdo ji v ní hodně inspiruje?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bavíte se spolu s Verunkou o vaší práci, řešíte spolu třeba kosmetiku, léky a podobně? Nebo inklinuje k módnímu světu?

Snažím se jí ukázat různé možnosti. Má sportovní kroužek, angličtinu, přibude i hudební kroužek. Povídáme si o lékárně i o módě. Rodič má dítě životem jen doprovázet, nikoliv mu ho řídit. Proto jí ukazuji různé světy a bude na ní, co si vybere a čemu se bude chtít věnovat.

VIDEO: Návštěva u Jany Doleželové

V čem je vaší kopií?

Asi v tom optimistickém přístupu k životu a veselé povaze.

Poslední dva roky byly ve znamení ztráty svobody i iluzí. Vám do toho všeho „spadl“ ještě rozchod s partnerem a otcem Verunky. Ustát to všechno asi bylo těžké, jak jste ale „bojovala“ před dcerou?

V době zavřených školek na chmurné myšlenky nebyl čas. Celodenní péče o dceru a do toho plnění pracovních povinností, to vše rozptýlilo mysl. A Verunka jakožto dobrodružná povaha potřebuje „akční program“. Třeba naše každodenní cyklovýlety do přírody fungovaly skvěle. V době lockdownů bylo základem nabízet těmto maličkým dětem pro ně co nejatraktivnější program.

Verunka oslaví letos v létě 5. narozeniny. Už víte, co si přeje ze všeho nejvíc?

Verunka je děťátko za odměnu. Je totiž nadšená ze všeho. Jestli vyrazíme do zoo, k vodě, na kolo, na hrad nebo do kroužku, ze všeho má radost. Podobně je to s dárky. Lego, panenka, omalovánky, trampolína... Bývá vždycky nadšená. Určitě zvolíme na narozeniny nějaký prima dětský program a dárek si vybere.

Plánujete pro ni oslavu ve velkém stylu, tedy s kamarády a pořádnou párty, nebo to necháte na rodinném kruhu?

Minulý rok měla narozeniny, zrovna když jsme byly na Madeiře, to bylo moc hezké. Byly jsme tam i s kamarádkou a jejím chlapečkem, takže se děti vyřádily. Nedělám velkou oslavu, ale spíš s každým, kdo chce přijít popřát, zvlášť. Děti si tak víc vyhrají, a tím pádem pro ni mám zábavu na několik dnů. Ale pokaždé připravím letní jahodový dort.

Křest dítěte: Jaká je cena a průběh. Musejí být rodiče manželé?

Když se narodila, nechala jste ji pokřtít. Křtil ji známý farář Zbigniew Czendlik. Nakolik dceru vedete k víře v Boha a náboženství jako takovému?

Snažím se z Verunky vychovat slušného člověka. Smysl víry vidím v dodržování morálních zásad, které vycházejí z desatera. Jsem ráda, že ji křtil právě Zibi. Jeho přístup k víře je mi totiž blízký. Je to „popularizátor“ víry, moderní farář. V dnešní moderní době mladé lidi osloví určitě víc právě jeho liberálnější přístup. Zibi dokáže být vtipný, ale zároveň vás přiměje k zamyšlení. Zrovna nedávno jsme se s ním – já a Verunka – potkaly.

Vy sama jste pokřtěná?

Já se nechala pokřtít až ve školním věku, přivedla mě k tomu babička. Byla to taková ta babička jako z pohádky, hodná, se šátkem, její kuchyně stále něčím voněla…

Co plánujete letos v létě – kromě oslavy?

Letní prázdniny trávím většinou v Česku. Snažím se tak využít léto, které je u nás krátké, ale přitom příroda je krásná. Čeká mě účast na akcích Běhej lesy. Také pojedeme kousek Vltavy. Chystám se na pár dnů na hudební i filmový festival. Naopak k moři jezdíme vždycky na jaře a na podzim, prodloužit si léto. Letos jsme byly v Kataru a čeká nás Dubrovník.

Témata: Láska a vztahy, Slavné maminky, Péče o dítě a jeho výchova, Instagram, Dcera, léto, narozeniny, povaha, Rozchod, oslava, modelka, Filmový festival, Miss, Volný čas, Veronika, Jana Doleželová, farář, Křest dítěte, lékarnice, Víra v Boha, Zbigniew Czendlik, Víra, Vltava, Jana, Madeira