Maminka.czSlavné maminky

Bývalá mluvčí Karla Gotta Aneta Stolzová: Přišla o dcerku a rodičům v podobné situaci radí, aby se nebáli vyplakat

Dita Mrázková 10.  11.  2021
Léta působila tak trochu jako ochranný štít jednoho z našich nejúspěšnějších zpěváků. Jen pár dnů po jeho smrti se jí narodila dcera Amálie Karla, jejímž druhým jménem pěvecké legendě vzdala hold. Jak si sestřičku užívá její jedenáctiletý bráška Adam? A proč Aneta (ne)plánuje další děťátko?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Před dvěma lety se vám z nového vztahu narodila dcera Amálka. Jak přijal Adam sestřičku, přece jen je to kluk, a navíc ve věku, kdy má asi jiné zájmy než pomáhat s přebalováním?

Adam se na sestřičku moc těšil a jako správný velký brácha se od narození zapojil poměrně aktivně. Bez jakéhokoli studu či proti jeho vůli. Dnes Amálku bere jako kamarádku, která mu rozumí, vnímá a která k němu tak trochu vzhlíží. Vymýšlí s ní různé vylomeniny, řádí spolu na zahradě, na trampolíně… Amálka má bratry dva, ještě máme osmiletého Daniela, kterého má můj muž Aleš z předchozího manželství. Takže je to taková naše růžička mezi dvěma skvělými rošťáky. (Partnerem Anety je moderátor Aleš Růžička, pozn. red.)

VIDEO: Tříletá holčička darovala vlásky dětem s rakovinou

Amálka se narodila jen pár dnů po smrti Karla Gotta. Jedna duše ze světa odešla, druhá na svět přišla. Vaše emoce musely být tehdy dost na houpačce…

Věřím, že vše, co se nám v životě děje, se děje z nějakého důvodu, možná vyššího smyslu. Strašně moc jsme s mým mužem doufali, že se ty dvě duše ještě „stihnou“ potkat, bohužel se nestalo a velkou bolest z odchodu Karla vystřídala velká radost z narození naší Amálky.

Jak se vám daří skloubit práci s mateřstvím, pomáhá vám s dětmi někdo?

Jsem žena, která neumí sedět jen tak doma a v dobrém slova smyslu si užívat mateřství. Mám nádhernou zdravou rodinu, kterou nade vše miluji a která je pro mě vším, mám však i pracovní potřebu realizovat se. Nemáme k dětem nikoho jiného než vlastní rodinu a sebe samotné, a proto nerada říkám, že mi s dětmi někdo pomáhá. Děti jsou naše, takže všichni o ně s láskou a vděčností pečujeme.

Vy chodíte do práce? Máte dítě v jeslích? Soudí vás okolí? Žádný stres!

Když jsme se viděly naposledy, vyprávěla jste mi o vaší nemocné dcerce, která trpěla nádorovým onemocněním. Bohužel Natálka svůj boj s nemocí prohrála. Co všechno musí rodič, který přežije své dítě, v sobě najít, aby takovou tragédii vůbec „přežil“?


Z vlastní zkušenosti vím, že nejdůležitější ze všeho je najít víru v sebe sama a ve své dítě. Vyrovnání se s osudem a smíření je strašně těžká věc, zkouška každého rodiče. Kéž by nikdo nemusel zažít pocity bezmoci, když mu lékaři oznámí diagnózu, která je tak nejistá, ba co hůř fatální. Nás s bývalým manželem držela nad vodou víra a pocit, že své dceři dopřáváme to nejvíc, čeho jsme schopni. A také jsme žili naším synem Adamem a věděli, že nemůžeme propadnout beznaději, která by se otočila v jeho neprospěch.

Co byste poradila rodičům v podobné životní situaci?
Nebojte se mluvit o svých pocitech, nebojte se vyplakat nejbližším a nebojte se říct, že potřebujete pomoc – to je to nejmíň a vlastně nejvíc, co pro sebe a své dítě můžete udělat.

Říká se, že pokud chceme Boha rozesmát, máme mu říci o svých plánech. Tak mě napadá, jestli třeba neplánujete se ještě rozrůst?

Jsme vděční za to, co máme, že máme sami sebe, zdravé děti a milující rodinu kolem sebe. A protože už máme „svůj“ věk, neplánujeme, že bychom se ještě rozrostli. I když, jak říká můj muž, možné je všechno. (usmívá se)

Témata: Děti, Slavné maminky, Rodičovství, Školák, Životy slavných, Batole, Rodina a vztahy, Instagram, Rodiče, Dcera, Otec, Smrt dítěte, Smrt, Tisková mluvčí, Práce na mateřské, Aleš Růžička, Karel Gott, Aneta Stolzová, Aleš, Sestřička, Podobná situace, Dcerka, Fat