Maminka.czVýživa a stravování

„Čaj“ rooibos: Tlumí alergické reakce, je v něm vápník a chutná dětem

Martina Machová 19.  3.  2018
Rooibos je skvělým nápojem pro nejmenší děti, obsahuje řadu důležitých minerálů, tlumí alergické reakce, uklidňuje nervy a při vnějším použití prospívá i podrážděné pokožce.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Začátkem minulého desetiletí byl „čaj“ rooibos velmi populární, jeho popularita časem opadla, avšak jeho benefity zůstávají. Nápoj z rostliny zvané čajovníkovec kapský („čaj“ z červeného keře či lesa) je totiž skvělým nápojem pro nejmenší!

Je přirozeně nasládlý a není nutné jej doslazovat, má jemné jakoby medové aroma, neobsahuje žádné stimulační látky (tein, respektive „čajový“ kofein), nemá vliv na zažívání a pyšní se řadou cenných látek. Zejména pak významným množstvím vápníku, dále pak železem a zinkem.

A pozor, rooibos lze nejen pít, ale také jím omývat opruzenou či podrážděnou dětskou pokožku.

Pomáhá přenést do říše snů…

Rooibos se připravuje úplně stejně jako čaj. Na rozdíl od černého čaje však není jeho barva zlatavá – ve sklenici se vám roztančí spíše červené odstíny. Nápoj z čajovníkovce kapského má jemnou chuť a je lehce nasládlý, a i když připomíná čaj, nemá některé vlastnosti, kvůli kterým bývají rodiče v používání černého čaje u kojenců a batolat opatrní.

Rooibos neobsahuje tein („čajový“ kofein), který má stimulační vlastnosti a povzbuzuje a startuje aktivitu. Rooibos stojí z tohoto pohledu spíše na opačném pólu; něžně uklidňuje pocuchané nervy a podaný před spaním pak pomáhá rychleji usnout. Dokonce existují výzkumy odkazující na schopnosti čajovníkovce mírnit lehčí deprese, úzkosti a bolesti hlavy spojené s těmito stavy! 

Vápník, železo i trocha zinku

„Čaj“ z čajovníkovce disponuje značným množstvím vápníku tolik důležitého v dětském věku pro správný růst kostí. Dále v něm nalezneme železo, naprosto zásadní prvek pro krvetvorbu.

Dalším významným minerálním prvkem je zinek, ten je důležitý nejen pro pokožku a nehty, ale také pro optimální fungování imunitního systému.

Čajovníkovec však v sobě ukrývá ještě další skvělé látky; například antioxidanty a flavonidy, které jsou účinnými pomocníky v boji i v prevenci nádorových onemocnění a dalších civilizačních nemocí!

Rooibos dětem chutná - je v něm vápník, železo a žádný kofein

Rooibos pro alergiky

V posledních letech se dokonce objevují výzkumy, které se zaměřily na použití rooibosu jako podpůrného prostředku mírnícího alergické projevy. Rooibos se zdá skvělým nápojem, jenž je schopen při pravidelném pití pozitivně ovlivňovat průběh alergických reakcí souvisejících zejména s alergiemi na potraviny.

Zbytky nevylévejte, umyjte jimi opruzenou pokožku

Nálev z čajovníkovce kapského je velmi universálním léčebným prostředkem a podobně jako další bylinné čaje jej lze použít i zevně. Nálev pomáhá hojit opruzený zadeček a novorozenecké i klasické akné.

Pokud tedy čaj nedopijete a není-li aromatizovaný či doslazený, můžete jej večer směle použít k opláchnutí či k obkladům podrážděné pokožky.

VIDEO: Takto si můžete i vy doma připravit zdravý čaj z máty: Pomáhá na žaludeční problémy

Tři voňaví pomocníci při dětském nachlazení: Eukalyptus, čajovník a levandule
Může pít miminko čaj? Těchto pět druhů klidně nabídněte i kojenci
Chutná, hydratuje, chrání i zkrášluje! Čaj je zázrak
Témata: Zdraví, Výživa a stravování, Chuť, Železo, Reakce, Pravidelné pití, Nálev, Správný růst, Značné množství, Černý čaj, Alergická reakce, Podpůrný prostředek, Důležitý minerál, Zinek, Vnější použití, Používání, Novorozenecké akné, Dětský věk, Jemná chuť, Čaj, Popularita, Vápník, Opruzený zadeček, Imunitní systém, Nápoj, Zdraví na Heureka.cz