Maminka.czSlavní rodiče

Carmen Mayerová: Jak je důležité míti babičku…

Klára Kotábová 20.  12.  2012
Jací byli vaše rodiče? Přísní? Buďte si jistá, že jako prarodiče budou milí, laskaví a vaše dítě si s nimi bude moci dělat, co chce. Proč jsou (nejen pro vás) babičky a dědečkové tolik důležití, co mohou svým prapotomkům předat a proč byste neměla bránit tomu, aby si společně užívali?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Carmen Mayerová,

herečka vnuk Toník (5 let)

Jednoduše řečeno proto, že láska, kterou prarodiče dávají svým vnoučatům, je komodita, o kterou byste své potomky neměla ochudit. Prarodiče mají oproti vám tu výhodu, že se dětem mohou věnovat, kdy ony chtějí, mají dostatek času a hlavně si po několika hodinách skvělé zábavy mohou jít domů odpočinout a načerpat síly na další dobrodružství. Kromě toho, většina dědečků a babiček se shoduje v tom, že je úlevný pocit, že děti nemusejí vychovávat, od toho mají rodiče, a že své vnoučky a vnučky mohou rozmazlovat a užívat si je bez stresu.

Svěřte své ratolesti tomu, kdo je po vás miluje nejvíc na světě, a s úlevným pocitem se i vy věnujte chvíli třeba sama sobě. A že během doby strávené s babičkou dostane vaše dítě lízátko, které považujete za jed pro dětský organismus? Neřešte to. Jsou věci, na které mají prarodiče nárok. Třeba trochu překračovat vámi nastavená pravidla. Dělají to totiž z lásky.

* Jaká jste babička?

Rozmazlující, ale i přesto jsem ráda, když děti mají řád. Myslím si, že pro svůj vývoj ho potřebují. Stejně jako lásku. Takže rozmazluju a vychovávám. Ale to si myslím, že by měly dělat všechny babičky. Navíc už v sobě mají moudro matek, takže občas vědí, že cesty, které zkoušejí maminky, mohou vést do pekel. Jenže správná babička snachu ani dceru nekritizuje. Miluje své vnouče a snaží se mu předat co nejvíc ze své moudrosti.

* Co vás s vnoučaty nejvíc baví?

Hrát si. Hrou s Toníkem se vracím do dětských let, baví mě sledovat jeho kreativitu, myšlenkové pochody, to, co v něm právě zanechává otisk. Toník je jako spoluhráč čehokoli dokonalý.

* Je něco, co byste vytkla jeho rodičům?

Ne, dcera i zeť zvládají svou úlohu skvěle. Terezka (herečka Tereza Kostková, pozn. red.) opravdu umí být mámou a nemyslím si, že by bylo cokoli, za co bych ji chtěla kritizovat. Manžel občas říká, že má Toník moc hraček, já si ale nemyslím, že by to bylo na škodu věci. I když, něco by se přece našlo. Občas chodí moc pozdě spát a já si myslím, že řád je pro děti důležitý, a tedy i pravidelný a dlouhý spánek, viz má první odpověď. Ale to je v tisíci detailů denních povinností vlastně drobnost, že?

* Dokážou vás vnoučata naštvat, nebo jim u vás projde vše?

Určitě. Ostatní vnoučata mám už velká, nejstaršímu vnukovi je 30, vnučkám pak 27, 26, 25 a 16. A to víte, že mě naštvaly třeba takové ty povolené kalhoty s rozkrokem u kolen, polovojenské boty a to, že se takto oblečené s námi chtěli vydat na divadelní představení. A Toník? Zatím je zlatíčko, ale uvidíme, jak se věkem změní a jak se bude prosazovat jeho osobnost.

* Když srovnáte sebe jako rodiče před lety a dnes jako prarodiče, vidíte rozdíl? V čem?

Jako maminka jsem byla mnohem přísnější, než je třeba Terezka dnes. Měli jsme s manželem velikou rodinu a vše muselo na minutu klapat. Pokud jsme oba chtěli zvládnout i své profese, děti musely být samostatnější, z čehož plyne, že jsem musela být autoritativnější. Ale chápu a respektuju, že doba je jiná a že možná na dnešní dny bych byla přísná až moc. Jsem ale pyšná na to, jak jsem svoje děti vychovala, a věřím, že ony budou pyšné na to, jak vychovávají své děti a jací dospělí z nich vyrostou. A to je podle mého to podstatné.

Přečtěte si další rozhvory s prarodiči >>>

Témata: Slavní rodiče, Časopis Maminka, Vaše příběhy, Tereza Kostková, Jak, Denní povinnost, Dlouhý spánek, Carmen, DŮL, Babi, May