Maminka.czTěhotenství

Čas nevhodný k marodění. Jak zvládnout nemoc v prvním trimestru?

Zuzana Labudová 16.  12.  2017
Když nastávající maminka onemocní v prvním trimestru gravidity, kdy se děťátku vyvíjejí všechny důležité orgány, má důvod k obavám.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Není to tak dlouho, co jste se radovala nad pozitivním těhotenským testem, a teď vás skolila hned první vlna podzimních viróz. Černé myšlenky na sebe nenechaly dlouho čekat – zvládne vyvíjející se miminko nápor nemoci, když vy sama se cítíte pod psa? Máme pro vás dobrou zprávu: běžné viry, kvůli nimž obvykle onemocníme na podzim či v zimě, většinou nedokážou vývoj nenarozeného dítěte ovlivnit nebo graviditu jinak zkomplikovat.

Nebezpečná je horečka

Tím, co nenarozené dítě ohrožuje, totiž obvykle nejsou viry samotné nebo vaše rýma, ucpaný nos či bolavé klouby. Pro plod je nebezpečná stoupající teplota vašeho těla a obranná reakce vašeho imunitního systému. V prvním trimestru by potenciálně nebezpečná byla především vysoká teplota nad 38 °C, kterou by se vám nepodařilo srazit po několik dní.

V dalších dvou trimestrech už ani horečka není zásadním nebezpečím, ovšem pouze tehdy, pokud jde skutečně o banální virózu, a nejedná-li se tedy o projev nějakého vážnějšího onemocnění, jako jsou zarděnky či toxoplasmóza. Běžná nachlazení bez teploty nebo s pouze mírně zvýšenou tělesnou teplotou jsou tedy prakticky bez rizika.

Horečka při kojení: Jaké léky jsou vhodné?

Jak se léčit?

Jestliže vám prostě jen není dobře, máte rýmu a kašlete, ideálním řešením je zalézt na pár dní do postele a nechat se obskakovat.
Vyhněte se acylpyrinu a dalším lékům s kyselinou acetylsalicylovou, neberte také ibuprofen nebo přípravky, v nichž je účinnou látkou kodein. Jestliže si nejste jistá, zda můžete užít lék, jejž máte doma, zavolejte raději svému gynekologovi nebo praktickému lékaři, kterého upozorněte, že jste těhotná. Nezapomeňte na dostatek tekutin a vitaminů, nejlépe v přírodní podobě, tedy v ovoci a zelenině. Jestliže hodně kašlete, můžete kašel hlavně na noc tlumit sinecodem, abyste se alespoň trochu vyspala. Pro případ vlhkého kašle je použitelný třeba mucosolvan. Gravidní žena může rovněž užívat nosní kapky dostupné v lékárně.

Vyhněte se chřipce

Na rozdíl od nachlazení, tedy běžných viróz, je chřipka chorobou, kterou zvláště v těhotenství není radno podceňovat. V ideálním případě se jí během gravidity vyhněte. Možná se vám to zdá nemožné, ale pokud budete důsledně dodržovat pravidla prevence, velmi pravděpodobně se vám to podaří.

Především nechoďte do míst, kde je velká koncentrace lidí. Nákupy ať obstará manžel nebo si nechte velký nákup dovézt – tuto službu nabízí řada obchodních řetězců. Návštěvu kina či divadla si alespoň v prvním trimestru v období chřipkové epidemie odpusťte, a pokud to jen trochu jde, nejezděte hromadnou dopravou. Po příchodu zvenku si důsledně umyjte ruce teplou vodou a antivirotickým a antibakteriálním mýdlem, které koupíte v lékárně i v drogerii.

Omezte návštěvy, nelíbejte se s kamarádkami či kolegyněmi. Jestliže těhotenství teprve plánujete, zvažte možnost vakcinace proti chřipce ještě před početím.

Chřipka a nachlazení v těhotenství. Jaké léky můžete užívat?

Pozor na dětské nemoci

Pokud máte doma starší dítě nebo děti, měla byste si v těhotenství dávat pozor i na dětské nemoci, které může některý z vašich potomků přinést z kolektivu ve školce nebo ve škole. Přestože proti příušnicím, spalničkám a zarděnkám se u nás děti plošně očkují, mohou se v kolektivech vyskytnout.

Virus příušnic by v prvním trimestru mohl vyvolat potrat, totéž platí pro spalničky, které navíc můžou být příčinou vzniku některých vrozených vývojových vad. Ještě nebezpečnější jsou zarděnky, proti kterým se u nás začalo očkovat právě proto, že mohou velmi vážně ohrozit průběh těhotenství i vývoj plodu, a to po celou dobu gravidity.

Virus zarděnek může kromě potratu způsobit poškození uší, očí a srdce plodu, vývojové vady močového a pohlavního ústrojí, poruchy centrální nervové soustavy a vážné vady zažívacího ústrojí.

Děťátko také může po narození trpět tzv. opožděným zarděnkovým syndromem, který se projevuje opakovanými průjmy, záněty srdečního svalu, záněty mozkových blan či zápalem plic. Všechny dětské nemoci navíc bývají u dospělých osob doprovázeny vysokými horečkami, které jsou, jak už bylo zmíněno, pro plod nebezpečné.

Jaké nemoci mohou ohrozit vaše těhotenství?

Nemoc nemytých rukou

Enteroviry způsobují různá onemocnění, která nejčastěji postihují nervovou soustavu, kardiovaskulární systém nebo kůži. Enteroviry se vyskytují ve stolici, typický způsob nákazy je tedy prostřednictvím rukou neumytých po stolici nebo předmětů, kterých se taková osoba dotýkala (například kliky na veřejných toaletách). Jako prevence se také doporučuje dostatečné omytí nebo raději oloupání zeleniny, která může být kontaminována, pokud je zalévána vodou z řeky, do níž se odvádějí fekálie.

Enteroviry mohou způsobit zánětlivé onemocnění srdečního svalu u plodu těsně před narozením nebo po narození, tedy zhruba od 38. týdne těhotenství do ukončeného prvního týdne po porodu.

Zdánlivě banální opar

Opary jsou na první pohled nepříliš nebezpečné onemocnění, které nám způsobuje spíše kosmetické problémy. U zdravého dospělého to tak i může být, pro těhotnou ženu a její nenarozené miminko stejně jako pro novorozence ale může být herpesvirus, jenž opary způsobuje, velmi nebezpečný. Jestliže máte v době porodu výsev genitálního oparu, mohl by být virus přenesen na miminko, proto bude lékař zvažovat možnost porodu císařským řezem.

U novorozence by totiž onemocnění mohlo mít velmi vážný průběh. Pásový opar je způsoben stejným virem jako plané neštovice u dětí, takže pokud jste vy sama neštovice v dětství neměla a nyní jste se v těhotenství dostala do kontaktu s takto nemocným dítětem, poraďte se s gynekologem či porodníkem, jak ochránit vaše děťátko.

V první polovině těhotenství jsou pásový opar či neštovice u těhotné ženy závažné, neboť může dojít přes placentu k přenosu viru na plod a jeho poškození. Jestliže onemocníte před porodem, může být dítě nakaženo a nemoc se pak projeví během týdne po narození.

VIDEO: Jak se proměňuje ženské tělo v těhotenství

Co hrozí miminku, když v těhotenství kouříte? Vývojové vady i předčasný porod!
Poradíme vám, jaké léky v těhotenství při nachlazení ano a kterým je lépe se vyhnout
Na co si dát pozor na počátku těhotenství, v prvním trimestru?
Témata: Zdraví, Těhotenství, Časopis Maminka, Nemoc, První trimestr, Vývojové vady, Velká koncentrace, Obranná reakce, Bolavý kloub, Pohlavní ústrojí, Plod, Opar, Vývoj plodu, Kardiovaskulární systém, Nemo, Pásový opar, Chřipková epidemie, Nemocné dítě, Běžná viróza, Srdeční sval, Velký nákup, Kosmetický problém, Hromadná doprava, Vážný průběh, Trimestr, Zdraví na Heureka.cz