Maminka.czRodina a vy

Čas strávený s dětmi? Není důležitá kvantita, ale kvalita

Lucie Königová 8.  2.  2017
Každý rodič má na své dítě specifický vliv. Táta s dcerou vytváří vzor jejímu budoucímu vztahu, čas mámy se synem je také důležitý. Mladý muž se učí, jak být sám se ženou, povídat si, sdílet. Půjde mu mnohem lépe přátelství a partnerství s druhým pohlavím. Stejně důležité jsou vztahy máma s dcerou a otec se synem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V těchto dvojicích se zase děti učí, jak tráví čas žena, jak se o sebe stará, jaký má k sobě vztah. A mladý muž se zase od svého otce učí, jak se chová dospělý muž. To, že má dítě rodiče chvíli jenom pro sebe je důležité. Dítěti se zapisují do hlavy i zásadní vzorce pro jeho zdravé sebevědomí, že je důležité, milované a hodnotné.

Udělejte si „Mama-den”

Jak je to u nás? Již několik let používám s dětmi techniku, kterou kdysi nazval Oliver “mama-den”. Je to o tom, že se individuálně věnuji i jenom jednomu. Trávíme společně čas, na kterém se oba shodneme, že nás bude bavit.

Je jedno, jestli je dětem 3, 13 nebo 15. Čas i jenom s mámou, nebo tátou bez dalšího sourozence, je důležitý. Posiluje a rozvíjí vztah mezi rodičem a dítětem.

Tipy na „mama-den”

Když byly děti malé, tak jsme stavěly lego, jezdili závody na autodráze, šly na hřiště, hrály různé hry, které nás bavily apod. Nebo jsme šly pěšky z tréninku, auto nechali doma, abychom měli čas si povídat.

Dnes obvykle vyrážíme na kolo, jdeme plavat, zahrát si tenis, vaříme, nebo se jdeme i jen tak projít do přírody. Povídáme, nasloucháme a sdílíme své světy. S Belindou vyrážíme již i na kafíčko nebo cestujeme.

Chcete mít šťastné dítě? Nepřehánějte to s kroužky

Důležitá je kvalita času ne kvantita

Stačí i půlhodinka po tréninku, kdy jste na cestě domů. Můžete jet společně nakoupit, připravit večeři, ale co je důležité, tak se společně zastavit. Jít na zmrzlinu. Dát si horkou čokoládu.

Nebo si vzít svačinu s sebou a zastavit v parku na piknik. Sednout si po kroužku na lavičku a povídat si, jaký byl den. Něco se vzájemně o osobě dozvědět.

Dát dítěti pozornost. Věnovat mu zájem. Být jenom pro něj. Je to důležitější, než teplá večeře a vyžehlená hromada prádla. Důležité je si věnovat vědomě čas. Jde o kvalitu, ne kvantitu.

 

Společný čas dětí a rodičů má zásadní vliv na pocit sebehodnoty v dospělosti.

 

Na koučinkovém křesle často slýchám: „Rodiče mě vlastně vůbec neznají. Ani se mě nikdy nezeptali, co mě baví nebo co mám ráda. Pořád jen chodili do práce a měli hlavu plnou svých starostí. Na mě neměli vůbec čas. Mám pocit, že jsem byla spíš přítěž. Přesně tak si nyní připadám i ve vztahu se svým partnerem. Pořád pracuje a neumíme se společně zastavit. Nepovídáme si. Mám pocit, že ho vůbec nezajímám. Mám pocit, že ho moje blízkost spíš obtěžuje.”

Nezapomeňte na kvalitní čas se svými dětmi

Děti rostou jako z vody a věřte, že nebudete jednou vzpomínat, kolikrát bylo doma zameteno, vyžehleno, utřený prach, ale spíš si vzpomenete, když jste si v cukrárně dali pohár, vyrazili do kina a krmili se popcornem nebo stavěli sněhuláka, váleli sudy ve sněhu a při tom se společně nasmáli.

Určitě vaše děti nezapomenou, jak jste seděli na lavičce, dívali se na řeku a povídali si o tom, co cítí a čím by se jednou chtěly třeba stát. Čas jenom jeden pro druhého je důležitý.

Další osvědčené techniky, tipy a náměty, jak rozvíjet potenciál Vašich dětí najdete v mé knize (NE)Gramotný rodič - Jak neselhat jako rodič nebo přijďte na mé přednášky. Nejbližší termín: 25. února 2017 od 14: 00 do 17:30. Více na: www.lucie-konigova.cz

 

Už vás děti vychovávají?: „Tati, to nejez! Mami, to si neoblékej!“
Mýty a fakta: Co znamená být dobrou mámou?
GALERIE: Zvedněte si sebevědomí a podívejte se na slavné krásky bez líčidel

 

Témata: Rodina a vztahy, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vy, Nezapomínejte na sebe, Kafíčko, Společný čas, Kvalita, Mladý muž, DŮL, Čas strávený, Dítě rodiče, Lucie Königová, Zásadní vliv, Utřený prach, Teplá večeře, Čas, Dospělý muž, Zdravé sebevědomí, Hromada