Maminka.czAlergie

Časté používání antibiotik má vliv na vznik alergií, myslí si vědci

Martina Machová 16.  12.  2019
Podle některých studií se časté užívání antibiotik podílí na vzniku alergií. Co je na tom pravdy? A proč je lepší nejprve zjistit, zdali se jedná opravdu o bakteriální infekci, než vám lékař nasadí antibiotika?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Z několika různých studií plynou důkazy o souvislosti mezi užíváním antibiotik v prvních dvou letech života a pozdějším vznikem astmatu. Nejlepší z těchto studií provedli lékaři z Oxfordu, kde sledovali 1900 dětí až do 16 let,“ uvádí bioložka, výzkumnice a  publicistka, Linda Gamlin. Riziko pochopitelně násobí i již diagnostikovaná alergie jednoho či dokonce obou rodičů a také četnost užívání antibiotik v uvedeném věku.

K čemu je CRP test a co všechno umí odhalit? Rychle ukáže, zda dítě potřebuje antibiotika!

Hraje nějakou roli i druh infekce, kvůli které je nutné antibiotika užívat?

Dle uvedených výzkumů se zdá, že konkrétní typ bakteriální infekce žádnou zásadní roli nehraje, to stejné však již pravděpodobně nelze tvrdit o daném antibiotiku. „Rizikovější jsou takzvaná širokospektrá antibiotika, tedy taková, která zabíjí větší počet druhů bakterií – zřejmě proto, že zasahují i neškodné mikroby žijící ve střevě, a mohou být tedy zodpovědná za zvýšení rizika vzniku alergie,“ upozorňuje Linda Gamlin. Ale proč jsou v těchto souvislostech jakési mikroby žijící ve střevě tak důležité?

Důležité „breberky“

Střevní mikrobiom, neobyčejně početný nárůdek střevních bakterií (u dospělého může vážit až 1,5 kg), žijících ideálně ve vzájemné symbióze, se v posledních letech stále více těší zájmu vědců a lékařů. Zdá se totiž, že jeho složení ovlivňuje nejen samotnou funkci střev, ale zcela prokazatelně i celkové zdraví jedince. „Kondice“ a vyváženost mikrobiomu má kupříkladu vliv na vznik depresí, prožívání emocí, paměťové schopnosti, ale i na chuť k jídlu, vznik obezity či alergií! Střevní mikrobiom mnoho let postával v koutě zájmu vědců, v posledních letech se však ukazuje, jak zásadní je jeho vliv na lidské zdraví.

Chvála přírodním antibiotikům! Známe 10 nejdostupnějších

Antibiotika, skvělý pomocník, špatný pán!

„Je jasné, že když dítě potřebuje antibiotikum k tomu, aby zvládlo těžkou infekci, pak není důvod s jeho podáním váhat… Zároveň je dobré před podáním antibiotika dítěti položit lékaři následující otázky…“ radí bioložka a výzkumnice Linda Gamlin. Mezi tyto dotazy pak patří to, zda je skutečně jisté, že jde o bakteriální a ne virovou infekci. Pokud ano, je možné to potvrdit nějakým laboratorním vyšetřením? Bioložka dále v potencionálně nezávažných případech doporučuje zkonzultovat s lékařem, zda by nebylo možné před podáním antibiotika nějaký čas vyčkat, jestli dítě nezvládne nemoc i bez jejich užívání. I to je v některých případech totiž možné.

Poprvé s dítětem na alergologii: co vás čeká při první návštěvě a kdy je na čase tam vyrazit?
Témata: Zdraví, Děti a nemoci, Atopický ekzém, Alergie, Nemoc, Atopici, Antibiotika, Oxford, Užívání, Užívání antibiotik, Vědec, Časté používání, Infekce, Vznik, Zdraví na Heureka.cz