Maminka.czDvojčata

Čekáme dvojčata. Znamená více plodů i více komplikací?

Simona Procházková 22.  5.  2018
Vysoký krevní tlak, těhotenská cukrovka i předčasný porod – všechny tyto problémy se u „dvojmaminek“ vyskytují mnohem častěji. Na co se připravit, když vám pod srdcem rostou dvě miminka najednou?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Překvapení, šok, radost, smíšené pocity a spousta otázek… I když je vícečetné těhotenství v mnohém stejné jako to jednočetné, spousta věcí bude jinak. 

Z jednoho, nebo dvou? 

Dva plody se vyvíjejí buď z jednoho vajíčka, které se během časného vývoje rozdělí, pak jde o dvojčata jednovaječná (jen asi 20 % všech dvojčat). Děti jsou pak stejného pohlaví, mají stejný dědičný základ, vzhled i krevní skupinu. V druhém případě se dva plody vyvinou po oplození dvou vajíček. Dvojvaječná dvojčata mohou být stejného nebo rozdílného pohlaví a jejich podoba není identická. Maminkám s dvojčaty se doporučuje první genetický screening už mezi 10. a 12. týdnem gravidity. 

Z vymodlených dvojčat se staly tyranky. Manžel odešel...

Jednovaječná dvojčátka je potřeba sledovat průběžně ve specializovaných perinatologických centrech od 16. týdne – zejména vzhledem k možnosti propojení krevních oběhů obou miminek totiž existuje riziko asymetrického vývoje. 

GALERIE: Takhle se lidé změnili: před tím a po tom, co měli děti. Nelekněte se

U dvojvaječných dvojčat se od 24. týdne obvykle provádí vyšetření ultrazvukem každé tři týdny, od 32. týdne po čtrnácti dnech a od 34. týdne se doplňuje sledováním pomocí monitorů jednou týdně. 

Více plodů, více komplikací? 

Dvojčetné těhotenství ještě zdaleka neznamená, že byste měla už předem očekávat potíže. Je dobré znát rizika, dodržovat doporučení lékařů a nebát se dopředu! 

To, co je zásadně jiné, je rychleji rostoucí děloha, která stále více utlačuje ostatní orgány. Těhotné s dvojčaty mívají intenzivnější problémy s dýcháním, které jsou způsobeny tím, že je děloha výše, než by měla být, a utlačuje bránici. S dvěma plody v bříšku jste také bohužel více ohrožena rizikem spontánního potratu nebo předčasného porodu, jelikož děložní hrdlo se rychleji zkracuje. 

„Objevit se mohou i větší potíže s chudokrevností, které jsou způsobeny vyšším nárokem krevního oběhu na zásobení organismu matky i plodů okysličenou krví. Kromě těchto problémů mají těhotné s vícečetnou graviditou i vyšší riziko rozvoje preeklampsie – tedy vysokého krevního tlaku, který pokud není léčen, může maminku i plody ohrozit na životě. Existuje také vyšší riziko vzniku vrozených vývojových vad u jednoho z plodů, hrozí i potíže oběhové soustavy, kdy jedno dvojče může ohrožovat druhé tím, že se jeho oběhový systém chová dominantněji,“ vysvětluje gynekoložka MUDr. Andrea Pašková. 

Holky "mono" dvojčata. "Příroda je kouzelnice," říká jejich maminka

Syndrom mizejícího dvojčete 

Na monitoru ultrazvuku jste viděla dvě tečky a dvě tepající srdíčka, po pár týdnech ale přišla smutná zpráva – jedno z miminek zaniklo. Tento, podle lékařů zcela náhodný jev, kdy jedno z embryí v počátečním stadiu zanikne a dále se vyvíjí pouze jeden z plodů, potká zhruba každou pátou těhotnou. Může k němu dojít kdykoli během prvních třech měsíců a pro druhý z plodů nepředstavuje žádné riziko, ten se vyvíjí dál zcela normálně. V některých případech vás může vylekat s tím spojené špinění nebo slabé krvácení. Odumřelý plod se v organismu vstřebá. 

Dvojčata vs. jedno dítě: Jak vypadalo těhotenské břicho ve stejném momentě těhotenství? 

Na vině je IVF? 

Hormonální léčba neplodnosti a metody umělého oplodnění (IVF) jsou významným faktorem, který přispěl ke zvýšení porodů dvojčat. Vícečetné těhotenství není považováno za úspěch procesu IVF, spíše za jeho komplikaci. Příčinou je přenos více oplodněných embryí do dělohy matky současně, aby se tím zvýšila šance na úspěšné uchycení alespoň jednoho z nich. Vzácně dojde k rozdělení jednoho embrya při jeho dalším vývoji a vzniknou jednovaječná dvojčata. Vícečetné těhotenství po IVF je vždy považováno za rizikové . „V současné době je doporučováno přenášet maximálně dvě embrya. Se zvyšujícím se počtem plodů v děloze se totiž také zkracuje délka trvání těhotenství a zvyšuje se riziko předčasného porodu,“ zdůrazňuje Andrea Pašková. 

GALERIE: Hvězdná dvojčata. Kdo má doma dvojité štěstí?

Kdy je nutná redukce? 

Selektivní redukce vícečetného těhotenství je často diskutovaným a z etického hlediska problematickým zákrokem. Provádí se na konci prvního trimestru a nejčastěji používanou technikou je aplikace určité látky do srdce plodu v děloze. Zákrok se provádí přes břicho matky pod kontrolou ultrazvukem. Odumřelé plody zůstávají v děloze a dojde k jejich vstřebání. Riziko, že dojde k zániku nebo potratu i zbylého plodu (nebo plodů), je pět až deset procent. 

Z jakých důvodů se k tomuto zákroku přistupuje? Na prvním místě stojí zdravotní aspekty, kdy je ohroženo zdraví těhotné nebo plodu, ale také to mohou být osobní důvody rodičů, kdy si netroufají mít více dětí, například kvůli své finanční situaci. 

Čekala jsem dvojčata, ale dítě mám jedno. Co je syndrom mizejícího dvojčete?
10 užitečných rad pro život s dvojčaty
Úskalí výchovy dvojčat:  Snažte se je nesrovnávat a respektujte jejich snahu odlišit se

 

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Časopis Maminka, Miminko, Praktické rady, Dvojčata, Umělé oplodnění, Dvojča, IVF, Oběhový systém, Smutná zpráva, Významný faktor, Krevní oběh, Stejný moment, Mizející dvojče, Chudokrevnost, Plod, Těhotenská cukrovka, Dvojče, Těhotenské břicho, Stejné pohlaví, Vícečetné těhotenství, Rostoucí děloha, Léčba neplodnosti