Maminka.czBatole

Čekání na bobek aneb jak vyřešit zácpu u malých dětí

Ivana Ašenbrenerová 4.  8.  2016
Když má dítě potíže s kakáním, není to žádný med. Fňukání a křeče v bříšku dokážou zkazit náladu celé rodině. Víte, jaké jsou nejčastější důvody zácpy a jak se dají úspěšně vyřešit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

U Honzíka se zácpa objevila zhruba v roce a půl. Teď je mu o rok víc a problémy se stupňují. Někdy trvá i šest dnů, než se vykaká, a to pak oslavujeme každé hovínko,“ vypráví osmatřicetiletá Alena ze středních Čech. Z Honzovy zácpy je už zoufalá, párkrát sice dostal v nemocnici dokonce i klystýr, ale situace se nijak nelepší. Třicetiletá Hanka má zase dceru Anetku, která začala mít zácpu kolem třetího roku. Hanka změnila dceři jídelníček a po pár měsících se situace upravila.

Je to vůbec zácpa?

Někdy si maminky myslí, že jejich dítě trpí zácpou, ale vlastně o nic závažného nejde. Defi nice zácpy je totiž velmi relativní a záleží i na věku dítěte. Malé a kojené děti mohou mít stolici klidně jen jedenkrát za týden nebo i déle a vy se vůbec nemusíte strachovat, že by snad něco nebylo v pořádku.

Jak zvládnout zácpu u dětí

Dítě krmené z lahvičky naopak mívá stolici dvakrát denně. Kolem čtvrtého roku už dítě chodí na toaletu podobně jako táta nebo máma, tedy třikrát denně až třikrát týdně. Kdy tedy zbystřit, pokud si nejste jistí?

Nikdy děti netrestejte za to, že se nevykakaly na váš pokyn. Nestrašte je, mluvte s nimi a vysvětlujte...

 


„Příčiny zácpy jsou různé, v praxi ale považujeme za fyziologickou hranici u dětí starších jednoho roku aspoň tři vyprázdnění týdně,“ říká dětská lékařka Marta Šimůnková. U batolat by tedy vyprazdňování mělo proběhnout jednou až dvakrát denně (4–21 stolic za týden), u dětí starších 3 let pak jednou za den (3–14 stolic týdně).

Přemýšlejte o tom, co dítě jí

„Martínek začal mít zácpu ve dvou letech. Radili jsme se s dětskou lékařkou a došli jsme k závěru, že syn jí málo zeleniny a ovoce. Bohužel to byl trochu problém, protože Martin zeleninu moc nemusí, ale naučila jsem se připravovat jídlo tak, aby v něm zelenina byla, ale upravená tak, aby mu chutnala. Po několika měsících se situace zlepšila a zácpa se objevovala jen zřídka,“ vypráví čtyřicetiletá Magda z Hradce Králové.

V dětském věku jsou tři období, kdy k projevům zácpy dochází nejčastěji: přechod od kojení na tuhou stravu a zařazení příkrmů, nácvik vyprazdňování a začátek školní docházky.

Zácpa při závádění příkrmu

„U dětí jde nejčastěji o takzvanou funkční zácpu, která vlastně není sama o sobě chorobou, to znamená, že ji neprovází žádná další onemocnění,“ vysvětluje doktorka Šimůnková. Může se objevit ve chvíli, kdy má vaše dítě horečku. Velmi často je na vině špatně sestavený batolecí jídelníček, zejména málo vlákniny či přijatých tekutin. Jakmile se tedy objeví zácpa, nejprve se snažte sledovat, co dítě skutečně jí a kolik toho vypije. Někdy stačí zajistit v jídelníčku více zeleniny a ovoce, zvýšit příjem čisté vody (nesycené a bez příchuti) a problém je pryč.

Chyby ve výchově a psychická nepohoda

 „U nás začaly potíže se zácpou ve chvíli, kdy jsme začali s tréninkem chození na nočník. Možná jsme na syna až moc tlačili, aby udělal bobek, že se prostě zablokoval. Museli jsme to řešit s dětskou lékařkou, a dokonce i psycholožkou. Dnes už samozřejmě vím, že největší chybu jsme udělali my, ale naštěstí se vše upravilo a Daník žádné problémy už nemá,“ vypráví pětatřicetiletá Dominika z Havlíčkova Brodu.

Psychické příčiny zácpy potvrzuje i dětská lékařka Alexandra Vidnerová: „Častou příčinou zácpy bývá emoční napětí, problémy v rodině nebo i nedostatek fyzické aktivity.“

Stejně tak bývá častým důvodem rodičovská snaha o co nejrychlejší posazení dítěte na nočník nebo snaha, aby se dítě co nejrychleji vykakalo. Z osobní zkušenosti doporučuji: Nikam nespěchejte, protože čím víc budete na dítě naléhat, aby ten bobek udělalo, a budete pořád křičet, aby si pospíšilo, můžete v něm defekační reflex na dlouhou dobu zlikvidovat a přivodit mu tím vážné zdravotní i psychické problémy.

Zácpa: Malé velké trápení  

Moje kamarádka Eva mi vyprávěla, jak její tříletá dcera zase zadržovala stolici proto, aby vyjádřila svou nezávislost, a taky tím trestala rodiče za to, že se pořád hádají. „Laskavostí a trpělivostí jsme nakonec tohle období vzdoru zvládli, ale byla to dřina,“ vzpomíná na to Eva dnes s úsměvem.

Léčba bývá obtížná

Největší chybu můžete udělat, když začnete s léčbou sami bez konzultace s lékařem. Ten by měl jako první stanovit, o jaký typ zácpy jde, a podle toho navrhnout další postup. Léčba by měla být komplexní a jako první se navrhuje úprava jídelníčku, zklidnění rodinné atmosféry (zejména při nácviku vyprazdňovacího reflexu) a odstranění rušivých momentů při kakání.

„Zpočátku bývá nutné i vyprázdnění nahromaděné stolice pomocí klyzmatu nebo šetrného projímadla,“ radí Marta Šimůnková. U batolat někdy stačí, když je trochu víc rozhýbete. Pohyb je totiž skvělý lékař. Pravidelné cvičení totiž urychluje průchod stravy zažívacím traktem. Do jídelníčku batolat přidejte jogurty s živými kulturami, ovoce, celozrnné pečivo, syrovou zeleninu a ovesné vločky.

Rozhodně omezte čokoládu, sladkosti a uzeniny, ty neprospějí nikomu, natož dětem se zácpou. Mírně „proženou“ také fíky, grepy, meruňky a hrušky. Pozor, nepřežeňte to s vlákninou, ta může u malých dětí způsobit nafouknutí bříška a přivodit koliku.

„Pokud jde o vysazování na nočník, zaveďte pravidelnost. Začínejte v klidu a beze stresu, a to i tehdy, když se dítěti kakat nechce. Ideální je zkoušet to zhruba třicet minut po jídle a vždycky zavést strategii odměňování a motivace,“ radí doktorka Šimůnková.

Co ještě pomůže...

Proti zácpě účinně pomáhají čaje, hlavně heřmánkový, fenyklový a mátový. Skvěle zabírá také masáž bříška, hlavně u menších dětí. Při ní totiž dojde k mechanickému uvolňování nahromaděného obsahu ve střevech a dítěti se většinou rychle uleví. Masážní směs vyrobíte z rostlinného oleje lisovaného zastudena, éterických olejů z pomeranče, fenyklu, máty a heřmánku. Masírujte každý den 15 až 20 minut. Dětem, které mají rády vodu, můžete napustit vanu plnou teplé vody. Teplo totiž působí podobně jako masáž. Organismus trénujte a stolici neodkládejte až do chvíle, kdy se to hodí. Nejlepší doba na vyprázdnění je pár minut po nějakém jídle.

JAK POZNÁTE, ŽE JE VAŠE MIMINKO HLADOVÉ? TAKHLE: 

Zácpu dětí vyřeší strava, pohyb a nácvik vyprazdňování
Jak na psychogenní zácpu
Témata: Děti, Časopis Maminka, Batole, Nočníky, Éterický olej, Uzeniny, Osobní zkušenost, Tříletá dcera, Zac, Laskavost, Bobek, Celozrnné pečivo, Skvělý lék, Čekání, Zažívací trakt, Marta Šimůnková, Alexandra Vidnerová, Hovínko, Nejlepší doba, Pravidelné cvičení, Jak, Bob, Malý, Nepohoda, Rodičovská snaha, Nočníky na Heureka.cz

Video