Maminka.czTěhotenství

Čekání na třetí

Ivana Ašenbrenerová 12.  2.  2011
Čekání na třetí
Máte doma dvě malé děti, které ještě vyžadují vaši každodenní péči, a právě jste zjistila, že čekáte další? Nebojte se, gravidita se dá zvládnout i s více potomky, jen to chce trochu odvahy a nadhledu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zapomeňte na všechno, co by vás mohlo stresovat, věnujte se tomu, co vám dodá energii a pocit uspokojení, a hlavně – neberte to tak tragicky. Nemusíte mít obavy, dokážete to!

Pokud jste si před pár měsíci říkala, že to nejhorší už máte za sebou, protože vaše dvě děti konečně povyrostly, a vy si teď s nimi budete moct pořádně užívat, možná vás poněkud vyvedl z míry výsledek vašeho těhotenského testu, který jasně ukázal, že jste opět gravidní.

„Klárce byly tři roky a Johance rok a půl, když jsem neplánovaně přišla do jiného stavu. Trošku mě to vyděsilo, protože jsem už i tak byla unavená a nevyspalá. Johanka se v noci stále ještě budila, pořád nosila plenky a obě holky mě potřebovaly naplno. Ale ani na okamžik jsem neuvažovala o tom, že bych si další dítě nechala vzít.

Po pár týdnech jsem se s tím smířila a začala si užívat i svoji třetí graviditu. Přihlásila jsem se na těhotenské cvičení, kam jsem si mohla vzít i holky, chodila jsem s nimi na procházky a s manželem jsme našli paní, která mi pomáhala nejen s dětmi, ale také s úklidem,“ vypráví třicetiletá Marika ze severních Čech. Jestliže jste i vy právě zjistila, že čekáte miminko – ať plánovaně, či naopak –, a doma vám už nějaké to dítko pobíhá, neděste se toho, ujišťuji vás, že zvládnout se to dá.

Znovu v jiném stavu

Kdy je ten správný čas na další dítě, když už doma jedno máte? Názory na to se různí i mezi odborníky – některé zahraniční studie říkají, že pokud chcete zvýšit šanci na zdravé miminko, měly byste si udělat „pauzu“ aspoň 18 měsíců.

Gynekoložka MUDr. Martina Hourová se domnívá, že ideální doba jsou dva roky. „Když žena otěhotní časně po předchozím porodu či několik měsíců poté, následující gravidita je více ohrožena spontánním potratem. Je zde i vyšší riziko pro těhotnou, které spočívá zejména ve větším nároku na vyčerpaný organismus,“ říká. Porodník MUDr. Michal Koucký tak „přísný“ není. Podle něj je to skoro jedno, a je-li žena zdravá, s trochou nadsázky může počít klidně po šestinedělí, aniž by byl rozdíl v tom, zda otěhotní teď, nebo po třech letech.

Čtěte také: Milování v jiném stavu!

„Samozřejmě že je mnoho důvodů, proč je lepší otěhotnět později, ale neexistují vlastně žádná zdravotní omezení, spíše jde o starost o první dítě. Myslím, že ideální doba je zhruba po skončení prvního roku miminka,“ dodává lékař. Podle něj si totiž děloha pamatuje předchozí porod a ženy pak rodí lépe – v případě, že přijdete do jiného stavu v době, kdy třeba ještě kojíte, je pak ze zdravotního hlediska nutné zvýšit přísun živin, tekutin a energie. A jaká další opatření? Žádná mimořádná, snad jen jediné, nenosit těžké předměty, jinak se chovejte naprosto normálně.

Co s dalšími potomky?

Druhé těhotenství nebude nikdy stejné jako to první – a v případě, že se vám pod nohama batolí roční dítko, nebo dokonce dvě, pak nebude ani tak jednoduché. Možná ho nebudete prožívat se stejným nadšením jako poprvé (není divu, když se vám myšlenky točí nejen kolem ranních nevolností, ale taky okolo péče o další děti).
Nebude to premiéra, takže se na druhou stranu možná budete cítit bezpečněji, v každém případě to pro vás bude znamenat pěkný zápřah.

Vaše první děti, pokud jsou hodně malé, budou jen těžko akceptovat to, že s nimi nemůžete blbnout jako dřív, zvedat je a nosit, jak byly zvyklé, nebo že prostě nemáte sílu. Jak si tedy užít těhotenství s dalšími ratolestmi? Vysvětlete jim, že se musí snažit chodit samy do schodů, protože vy už to prostě nezvládnete, a za každou snahu je pochvalte. Stejně tak je můžete učit chodit bez kočárku, pořiďte jim velkou postel a naučte je chodit na nočník. Všechno tohle vám ulehčí probíhající těhotenství.

Organizujte a zapojte příbuzenstvo

„Když jsem přišla do jiného stavu přibližně půl roku po narození první dcery, řekla jsem si: Tak, a teď se vykašlu na všechny zbytečnosti, které mi ukrajovaly čas a taky ubíraly energii. Využila jsem pomoc od babičky, přestala jsem každý den gruntovat, vařit a stanovila jsem si základní priority,“ vypráví šestadvacetiletá Šárka z Prahy. Inspirujte se a udělejte to taky tak.

* Buďte v pohybu (probíhá-li ovšem vaše těhotenství v pořádku), zapište se do některého kurzu, kde buď hlídají malé děti, nebo kde můžete cvičit společně s nimi.

* Potřebujete více odpočinku, takže zapojte široké příbuzenstvo – manžela, babičky… Partner může vstávat v noci ke krmení a podobně. Dítě, kterému je rok a půl, se ještě samo neoblékne, nevyskočí do jídelní židličky ani se nevykoupe, takže pokud to jde, tatínek nebo babička musí být k dispozici, aby vám pomohli.

* Při zvedání potomka opatrně – nedělejte to prudce, nepředklánějte se příliš, pokrčte kolena a zdvihejte břemeno pomocí paží a celých nohou, ne napřimováním zad.

* Nevařte každý den a klidně si připravte jídlo na týden dopředu – co přichystáte pro starší dítě, jednoduše zamrazte a budete tak rázem mít více času na odpočinek.

* Smiřte se s tím, že rozhodně nebudete perfektní matkou, nejdůležitější je, abyste „přežila“.

* Neocenitelná pomocnicev kuchyni je mikrovlnná trouba – nemáte-li ji, pořiďte si ji.

* Další pomoc, kterou ráda využijete, je ruční akumulátorový vysavač – je lehký, snadno se s ním manipuluje a máte alespoň ten nejhorší nepořádek uklizený.

* Nevadí, když nebude uklizeno, navařeno, jak jste bývala zvyklá – v momentě, kdy starší dítě usne, nemyslete na to, co je potřeba udělat, ale běžte si lehnout společně s ním nebo si domluvte hlídání a vyrazte někam s kamarádkou.

Čtěte také: Milování v jiném stavu!

Další zajímavé články najdete v akutálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Čekání, Zdravotní omezení, Roční dítě, Mikrovlnná trouba