Maminka.czZdraví

Čekáte chlapečka? Tak máte větší pravděpodobnost těhotenských komplikací

Větší riziko předčasného porodu, preeklampsie nebo rozvoj těhotenské cukrovky. To vše údajně hrozí podle nového výzkumu ve zvýšené míře ženám, pokud očekávají chlapečka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Toto zjištění uvedl na svých stránkách web Parents.com. Závěry přinesla studie, v níž australští vědci analyzovali 600 000 dětí narozených v rozmezí let 1981 – 2011.  Vědci zjistili, že závažné těhotenské komplikace jsou pravděpodobnější u těhotných žen, které očekávají chlapce.

Dieta, hodnoty glykémie, velikost miminka... Přečtěte si vše o těhotenské cukrovce

Ve srovnání s dívkami měli chlapci o 27 % vyšší pravděpodobnost předčasného porodu mezi 20. – 24. týdnem, o 24 % vyšší riziko narození mezi 30. – 33. týdnem a o 17 % vyšší pravděpodobnost porodu mezi 34. – 36. týdnem. U gestačního diabetu (těhotenské cukrovky) byla pravděpodobnost ve srovnání s dívkami vyšší o 4 %, u preeklampsie dokonce o 7,5 %.

Těhotenské komplikace

„Pohlaví dítěte má přímý vztah s těhotenskými komplikacemi,“ uvedla autorka studie Petra Verburg, M. D. z Robinson Research Institute na University of Adelaide v Austrálii. Dodala, že i když není zcela jasné proč, tak roli hrají pravděpodobně genetické faktory.

Jedním z možných vysvětlení, podle spoluautorky studie Claire Roberts je to, že placenta, která vyživuje vyvíjející se zárodek, je odlišná u chlapců a dívek.

„Placenta má zásadní vliv na průběh těhotenství,“ řekla Claire Roberts a dále dodává: „Věříme, že právě rozdíly ve fungování placenty jsou jedním z důvodů, proč výzkum dopadl tak, jak dopadl. Dalším krokem je pochopit důsledky těchto rozdílů a jak ovlivňují komplikace v těhotenství.“

Autorka studie také uvádí, že vyšetřují další faktory, které mohou předpovídat těhotenské komplikace, přičemž pohlaví plodu budou brát v úvahu.

Měly jste komplikace v těhotenství a čekaly jste chlapečka?

 

Preeklampsie v těhotenství: Pozor na ni!
Od těhotenství k porodu

Preeklampsie v těhotenství: Pozor na ni!

Předčasný porod a jeho příčiny
Od těhotenství k porodu

Předčasný porod a jeho příčiny

Témata: Zdraví, Porod, Chlapec, University of Adelaide, PRÁV, Robinson, Dívka, Gestační diabet, Claire, Máť, Adelaide, TAK, Pravděpodobnost, Chlap, Zdraví na Heureka.cz