Maminka.czAlergie

Čekáte malého alergika? Můžete jíst všechno, nebo se máte vyhnout alergenům?

kog 21.  5.  2020
Je lepší jíst v těhotenství všechno, nebo byste raději kvůli potenciálním alergiím svého nenarozeného děťátka měla z jídelníčku některé potraviny vyškrtnout? Dá se vůbec vznik alergií u dětí ještě před jejich narozením nějak ovlivnit? Zeptali jsme se a poradíme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Já teď nejím žádné ořechy, nechci, aby na ně měl pak prcek alergii,“ svěřila se mi nedávno moje těhotná kamarádka, když jsme spolu seděly v našem oblíbeném bistru a vybíraly si ingredience do míchaného salátu. „Nefunguje to náhodou naopak? Že když pošleš miminku co nejpestřejší škálu potravin, obrní se proti nim a alergií naopak trpět nebude? Prolétlo mi hlavou. Než jsem se ale jala ji poučit o tom, jestli je nutné vzdát se oříšků, které vždycky milovala a jedla pomalu na kila, rozhodla jsem se tohle téma blíž nastudovat.

První článek, na který jsem v této souvislosti narazila, byl z roku 2004 a citoval známého českého alergologa a imunologa prof. Václava Špičáka, který tehdy prezentoval názor, že těhotné ženy mohou předcházet rozvoji alergií u svých potomků, a to tehdy, vyvarují-li se dráždivých potravin a pobytu v nevhodném prostředí.

 

Sterilizovat vše, co vám přijde pod ruku, může být ke škodě.

 

Jak ale potvrzuje MUDr. Zuzana Humlová, Ph. D. z Ústavu imunologie a mikrobiologie VFN v Praze, v současnosti jsou tendence spíš opačné. „Dnes už se nic takového nedoporučuje. Strava nastávající maminky by měla být pestrá, samozřejmě je třeba vynechat syrové maso, plísňové sýry a alkohol,“ potvrzuje. Neupravené živočišné produkty, jako jsou právě syrové maso, syrová vejce či nepasterované mléko, mohou být původcem listeriózy či salmonelózy, což jsou onemocnění, která můžou závažně ohrozit vývoj miminka. Co se ovšem týká známých alergizujících potravin, jako jsou ryby nebo ořechy, odborníci jejich vyřazení z jídelníčku během těhotenství nedoporučují, pokud na ně není maminka sama alergická.

Pestrá strava je základ

  • Dbejte v těhotenství na pestrý jídelníček s dostatkem zeleniny, ovoce, kvalitních bílkovin, obilovin a tuků. Snažte se upřednostňovat přirozené lokální potraviny před polotovary a průmyslově zpracovanými potravinami.
  • Vhodná je listová zelenina, plnotučné jogurty, kuřecí a hovězí maso, tepelně upravená vejce a ořechová másla.
  • Snažte se omezit sladká jídla s vysokým obsahem jednoduchých cukrů a přislazované výrobky, jako jsou kečupy nebo dresinky, ale také výrobky z bílé mouky nebo uzeniny (kromě kvalitní šunky). Vhodné nejsou ani margaríny, ztužené tuky a rafinované oleje.
  • Hodně pijte. Obecně by příjem tekutin v těhotenství neměl klesnout pod dva litry. Mezi vhodné nápoje patří voda, neslazené čaje a v omezeném množství přírodní minerální vody. Hlídejte si příjem kofeinu, denní dávka by neměla překročit 300 mg na den, což odpovídá 2–3 šálkům kávy.
  • Pokud nejíte mléčné výrobky, využijte zdroje rostlinného původu, kterými je melasa, dále také brokolice, květák, řeřicha, mandle, sezam, mák a ořechy – ať už vlašské, nebo lískové.

Jak je to s atopiemi a ekzémy?

Mnohé studie se také zabývaly a stále zabývají účinky užívání probiotik v těhotenství a během kojení a tím, zdali můžou snížit riziko výskytu alergií u dětí. Jde vlastně o myšlenku, že obranyschopnost dítěte cestou správného fungování střevní sliznice organismu, která je pro zdraví a imunitu nesmírně důležitá, lze podpořit užíváním laktobacilů nejen v těhotenství, ale i v období kojení, které by mělo trvat co nejdéle. V roce 2015 dokonce Světová alergologická organizace doporučila užívat probiotika v prevenci vzniku atopického ekzému jednak u těhotných s vysokým rizikem, že jejich dítě bude alergické, ale i u dětí, kterým rovněž hrozí vysoké riziko rozvoje alergie.

Poprvé s dítětem na alergologii: co vás čeká při první návštěvě a kdy je na čase tam vyrazit?

Hlavně (ne)sterilně!

Podstatný vliv na potenciální vznik alergie má také prostředí, ve kterém se pohybujeme. Pokud se ve vaší rodině alergie vyskytla, měli byste začít s protialergickými opatřeními už před narozením miminka. Zvláště velké riziko vzniká tehdy, když jste alergická vy sama. Pokud ale nejste alergička a ani v rodině není v tomto směru nějaká zásadní zátěž, nemusíte se nějakými výraznými opatřeními v těhotenství zabývat.

Samozřejmě je fajn upravit teplotu a vlhkost v bytě, častěji větrat a mít doma čisto, než přijde miminko na svět, na druhou stranu není třeba lovit v bytě každé zrnko prachu a instalovat po bytě zásobníky s dezinfekčním gelem. Je totiž mnoho důkazů o negativním vlivu stoupající úrovně hygieny na vznik alergií, nic by se proto nemělo přehánět. Ostatně, naše prababičky, které spaly na slamníku nebo v klasických peřinách a pily čerstvě nadojené mléko, o žádných alergiích neměly ani ponětí. Sterilizovat vše, co vám přijde pod ruku, by totiž prckovi v pozdějším rozvoji alergií mohlo být spíš ku škodě. Čeho byste se měla během těhotenství i kojení rozhodně vyvarovat, je kouření. To miminku určitě neprospěje, naopak na něj může mít negativní vliv. A to i kouření pasivní.

Toxoplazmóza a těhotenství: Jsou obavy na místě?

A ve finále nesmíme zapomínat ani na domácí mazlíčky! Preventivně se jich s příchodem miminka „zbavovat“ opravdu nemusíte, stačí se jen ujistit, že má váš chlupatý miláček v pořádku všechna očkování a že je řádně odčervený. „Když si dítě hraje se psy nebo kočkami, přichází do styku s bakteriemi, které žijí v ústech zvířat, a styk s nimi může změnit způsob, jakým bude imunitní systém reagovat na kontakt s alergeny,“ říká dr. Dennis R. Ownby z Medical College of Georgia. Zvířátko zkrátka pomáhá imunitnímu systému rychleji dozrát, může tak být imunitě děťátka naopak ku prospěchu.

V Česku trpí různými druhy alergií asi třetina obyvatel. Faktem ale zůstává, že pestrá strava nastávající maminky i během kojení i to, co dítě jí později, je pro jeho zdraví a imunitu nesmírně důležité. Už v těhotenství je proto třeba jíst ne za dva, ale dvakrát zdravěji.

Eliminace potravin v těhotenství je zbytečná

Odpovídá MUDr. Martina Spaziererová, pediatr, EUC Klinika Kladno

Může maminka nějak v těhotenství přizpůsobit své stravování tak, aby mělo později dítě menší pravděpodobnost, že bude mít nějakou potravinovou alergii? Měla by se některých alergenů spíš vyvarovat, nebo naopak jíst od všeho, co je v těhotenství dovolené?

Vlivem stravy na výskyt alergií se dlouhá léta zabývají vědci na celém světě. Proběhlo mnoho studií, některé opravdu dlouholeté, a stručně řečeno zatím neexistují přesvědčivé vědecké důkazy o tom, že by eliminace některých potravin v těhotenství měla vliv na rozvoj potravinové alergie u dítěte, ale ani alergických onemocnění vůbec, tedy na astma nebo ekzém. Dokonce nebyla nalezena ani žádná souvislost s odkládáním některých vysoce alergizujících potravin, jako jsou lepek, bílek, bílkovina kravského mléka nebo ryby v jídelníčku kojence do pozdějšího věku. Žádnou preventivní ochranu nemají ani různá náhradní dietetika jako rostlinná „mléka“, například sójová, nebo mléka kozí, ovčí a tak dále. Naopak se ukázalo, že kojení a časné zavedení co nejpestřejších příkrmů včetně lepku – postupně mezi 4. a 6. měsícem věku, kdy je dítě ještě kojeno – má nejlepší vliv z hlediska navození tolerance alergenů, a dokonce snižuje riziko pozdějších alergií.

Když má jeden z rodičů nějakou potravinovou alergii, jaká je pravděpodobnost, že se přenese i na dítě?

Pokud trpí jeden rodič nějakým projevem alergie, je pravděpodobnost, že dítě bude alergické, až 30–40 %, pokud oba rodiče, tak 60 % i více. Pokud mají oba rodiče stejný typ alergie, pravděpodobnost se ještě zvyšuje. Vrozená dispozice je tedy hlavní a neúprosný faktor. Jak moc se tato dispozice projeví, však závisí i na faktorech zevního prostředí – na našem způsobu života. Z tohoto hlediska zdravá, pestrá, vyvážená a kvalitní strava již od těhotenství a v prvních letech po narození spolu s kojením a včasným zavedením příkrmů můžou pozitivně ovlivnit nejen vývoj dítěte, ale i projevy alergií, metabolismus, sklon k obezitě a dalším chorobám. 

Dítě alergik? Plyšáky vyprat, koberce vyhodit a koupelnu vysušit!
Témata: Těhotenství, Kojení, Miminko, Jídelníček, Atopický ekzém, Alergie, prababičky, Atopici, Klinika, Salmo, Polotovar, Dennis, Ponětí, Imunologie, Potraviny, Hovězí, Syrová, Bis, Špičák, Tolerance, Alergik, EUC, Alergeny, Brokolice, Strava