Maminka.czPorod

Černý kašel: Strašák na vzestupu

Martina Machová 25.  1.  2016
Jak se černý kašel projevuje? Jak léčí? Je stejně nebezpečný pro děti i pro dospělé? Jak je to s očkováním, je doživotně účinné?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Černý kašel (pertuse) představuje vysoce infekční bakteriální onemocnění dýchací soustavy. Nejčastěji se projevuje typickými záchvaty kokrhavého kašle, které mohou trvat řadu týdnů až 100 dnů. Mnohdy je nemoc spojena se zvracením, úbytkem váhy nebo celkovým vyčerpáním.“ uvádí se v tiskové zprávě Státního zdravotního ústavu v Praze. Z popisu nemoci by se mohlo zdát, že černý kašel není až tak závažným onemocněním, nicméně opak je pravdou!

Zatímco organismus zdravého dospělého si s pertusí může poradit bez větších potíží – u kojenců a batolat může být průběh velmi komplikovaný, až fatální! Ve výjimečných případech dochází až k zánětu plic a k zástavě dechu.

V České republice se už několik desetiletí proti černému kašli povinně očkuje. Od roku 1958 je očkování proti pertusi součástí plošného očkování, po jehož zavedení výskyt černého kašle u dětí rapidně klesl. Je však otázkou, proč v posledních letech „černá čísla“ oficiálních statistik i přes vysokou proočkovanou opět stoupají – v této otázce se různí samozřejmě nejen laické, ale i odborné názory.

Základní fakta o černém kašli

  • Černý kašel patří mezi vysoce nakažlivá bakteriální onemocnění (léčí se tedy antibiotiky).
  • Nemoc se přenáší kapénkovou infekcí, tedy bližším kontaktem s nemocným, velmi často v rámci rodiny.
  • Mezi první příznaky patří teplota, kašel a rýma. Později se objevují celodenní záchvaty typického křečovitého, nápadně silného kašle. Pro kašel je charakteristická pauza před hlubokým a obtížným (až „kokrhavým“) nádechem, někdy dokonce lapání po dechu.
  • Záchvaty kašle jsou zejména pro malé děti velmi vysilující; až dvě třetiny nejmenších pacientů byly v minulých letech léčeny kvůli komplikacím (vysílení, dehydratace apod.) hospitalizovány.  
  • Kašel bývá tak silný, že vyvolává zvracení.
  • U dospělých se černý kašel někdy projevuje v mnohem mírnější podobě, postižený tak nemá důvod navštívit lékaře. Bohužel se tak nevědomky stává přenašečem.
  • Velké zdravotní komplikace způsobuje černý kašel i pacientům s astmatem či chronickou obstrukční plicní nemocí.

Fakta o očkování

Proti černému kašli se v ČR samozřejmě povinně očkuje. Očkování však nemá celoživotní účinnost a samozřejmě žádné očkování není nikdy stoprocentně účinné. Kojenci a batolata jsou očkováni v rámci tzv. hexavakcíny.

K nezbytnému přeočkování pak dochází v předškolním věku a od roku 2009 se přeočkovávají i děti v 10 až 11 letech. „Podle očkovacího kalendáře se v České republice proti černému kašli očkovaly pouze děti v rámci hexavakcíny – čtyřmi dávkami a pak přeočkovávaly v pěti letech. A právě kvůli vysokému počtu nemocných dětí ve věku kolem 11 let, se v roce 2009 navíc zavedlo plošné přeočkování pro 11leté děti, které navazuje na ochranu získanou hexavakcínou a prodlužuje ji. V  dospělosti si pravidelné přeočkování musí hlídat každý sám.“ uvádí Státní zdravotní ústav.

A co dál?

V posledních letech je poměrně diskutovaná také možnost očkování během těhotenství, neboť se předpokládá, že protilátky přecházejí na děťátko, které by pak bylo po porodu chráněno do doby, než dostane první vakcínu – dostala by se mu tedy ochrana v době, kdy je nejzranitelnější. Nicméně na očkování těhotných existují i v odborných kruzích značně rozdílné názory a pro laika je velmi těžké posoudit, kdy jde o nezaujatý názor oborníka a kdy o odborný názor podpořený farmaceutickou loby.

Zcela jistě je tedy bezpečnější myslet na riziko nákazy již před otěhotněním. „Důsledky pro dítě v prenatálním období, v jeho nejkřehčí části vývoje, mohou být rozpoznány až za řadu let, což může být při masivním očkování statisíců těhotných žen již pozdě,“ uvedl nedávno například předseda Společnosti pacientů s následky po očkování Václav Hrabák.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Kašel, Nejmenší pacient, Zdravotní ústav, Kaše, Černý kašel, Černý, Vzestup, Strašák, Plošné očkování, Přeočkování, Prenatální období, Státní zdravotní ústav, Očkovací kalendář, Zdraví na Heureka.cz