Maminka.czPředškolák

Česká nebo anglická školka? Co je lepší?

Ivanna Benešová 26.  11.  2010
Znalost cizích jazyků je v dnešní době nutností. A čím dříve další jazyk ovládnete, tím pochopitelně také lépe. Kdy by se ale vaše dítě mělo začít cizí jazyky učit? A je správně mluvit na dítě dvěma jazyky už do narození, jak to dělají některé národnostně smíšené páry? A co s výběrem školky? Dát přednost mateřskému jazyku nebo nutit dítě do angličtiny hned už od útlého věku? Poradíme vám, co bude nejlepší!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud jde o cizí jazyky, je pravdou, že by se s jejich výukou nemělo u dětí příliš otálet. S naším rodným jazykem ve světě prakticky ničeho nedosáhneme a bez angličtiny se těžko shání dobré zaměstnání i v naší rodné zemi. Co si budeme povídat, je to zkrátka nutnost.

Smíšené páry mají výhody

Pravdou je, že nejlépe se cizí jazyk učí již od útlého dětství. Nejsnadněji se pak cizí jazyky učí dětem, kde maminka hovoří jiným jazykem než tatínek. I když si rodiče spolu samozřejmě rozumí a mají oba jeden jazyk společný, mnoho rodičů se po narození miminka rozhodně, že na dítě bude každý rodič mluvit jiným jazykem.

Takové řešení je v mnoha směrech ideální. Co se dítě začne učit hned po narození, mu v paměti zůstane pravděpodobně až do konce života. A co by bylo lepšího, než kdyby vaše dítko ovládalo dva jazyky na úrovni rodilých mluvčích? I takovýto přístup je ale potřeba předem zvážit a domluvit si jasná pravidla.

Čtěte také: Firemní školky: stanou se pomocníkem maminek?

Pokud se rodiče rozhodnou, že na dítě bude maminka mluvit jiným jazykem, než tatínek, je potřeba, aby to dodržovali striktně a pokud možno ve všech situacích. Nejhorší je, když jeden z rodičů mluví chvíli česky a chvíli třeba anglicky. Mělo by být jasně dané, kdo jakým jazykem na dítě bude mluvit. Výbornou variantou je také chůva, která by s dítětem trávila poměrně dost času a mluvila na něj výhradně cizí řečí,“ vysvětluje dětská logopedka Martina Beránková.

A dodává, že pokud by rodiče jazyky různě střídaly, nemělo by to na dítě až tak dobrý vliv. Těžko by se pak mezi jazyky orientovalo a i samotné naučení se, byť třeba jen jednoho jazyka dobře, by trvalo mnohem déle. A navíc, při nesprávné a nedůsledné „jazykové výchově“ by hrozilo, že dítě nebude mluvit ani jedním jazykem dobře. Což si jistě žádný rodič nepřeje.

I tak ale počítejte s tím, že jakmile budete dítě od narození učit důsledně na dva jazyky, je možné, že se bude učit mluvit o něco pomaleji než ostatní stejně staré děti. To je ale normální, neboť vstřebává dvojnásobek informací najednou. V budoucnu to ale ocení.

Co očekávat od jazykové školky?

Pokud ale nepatříte mezi jazykově smíšené páry, je vaší možností, jak dítěti cizí jazyk přiblížit už od útlého věku, právě mateřská školka s výukou cizích jazyků. Ačkoli je nejvíce rozšířená výuka angličtiny, klidně můžete zvolit i jiný jazyk, třeba němčinu nebo například francouzštinu. Pokud máte v cizí zemi příbuzné, žijete třeba u hranic anebo tam často jezdíte, můžete pro dítě zpočátku vybrat i jiný jazyk, než ten celosvětově nejuznávanější.

Důležité ale je, abyste si předem stanovili, co od takové školky očekáváte. Především neočekávejte zázraky. Jazykových školek je pochopitelně hned několik typů. A liší se i kvalitou. Někde jsou rodilé mluvčí, jinde „pouze“ učitelky a vychovatelky, které na děti sice mluví anglicky, ale do mnohdy i s českým přízvukem. Což je samozřejmě špatně. Rozhodně upřednostňujte školku, kde působí přímo rodilí mluvčí. Jinak totiž hrozí, že si vaše dítě vštípí do paměti nesprávnou výslovnost nebo bude v budoucnu bojovat s českoanglickým přízvukem.

Tady totiž platí pravidlo, že to, co se naučí v útlém věku, si donáší dál do života a jen těžko se zvyklosti vytvořené v dětství mění. „Když už se pro jazykovou školku rozhodnete, nebojte se zaplatit o pár stokorun navíc za opravdu kvalitní výuku od rodilých mluvčích,“ vysvětluje Martina Beránková.



Zajímá vás jak probíhá výuka v anglické školce? Podívejte se na video!

Školky, v nichž se vyučuje angličtina nebo se tam dokonce celý den anglicky mluví, už dnes nejsou takovou zvláštností. Je to ale pro děti dobré, když odmalička mluví dvěma jazyky? Nebudou z toho mít v hlavě zmatek? Tyto a další otázky zodpověděla BABY televizi ředitelka "anglické" školky Bumble Bee, kam jsme se zašli podívat, abyste viděli, jak taková školka funguje v praxi.



Děti se učí především slovíčka

Faktem ale zůstává, že od jazykové mateřské školky nemůžete očekávat zázraky. Ve většině případů se bohužel nestane, že by dítě při absolvování jazykové školky najednou jazyk ovládalo a dávalo dohromady bez problémů gramaticky správné věty tak, jako třeba děti z, již zmiňovaných, smíšených rodin.

„V jazykových školkách učí děti především slovíčka. Takže dítě sice ví, jak se dané slovo řekne v cizím jazyce, ale neví už, jak správně poskládat větu. To je nejčastější problém jazykových školek u nás,“ vysvětluje logopedka Beránková. A dodává, že dobrou variantou je taková školka, kam chodí i děti, které mluví cizím jazykem. Jakmile je pak vaše dítě vystaveno tomu, že prostě musí komunikovat s ostatními v jiném jazyce (a navíc, jsou-li to jeho vrstevníci) učí se mu jazyk hned lépe.

Pokud tedy váháte, zda se mateřská školka s výukovou v cizí řeči vyplatí, vězte, že k zahození to rozhodně nebude. A pokud si to můžete finančně dovolit, investujte do kvalitní výuky s rodilými mluvčími.

Čtěte také: Firemní školky: stanou se pomocníkem maminek?

Témata: Děti, Předškolák, Chování a vztahy, Mateřská škola, školka, Rodný jazyk, Mateřská školka, JEDEN JAZYK, Rozšířená výuka, Češka, Čéška, Dobré zaměstnání