reklama

Česká sezonni klasika: 6 skvělých receptů za pár korun

Česká kuchyně, to nejsou jen omáčky, knedlíky a jiná, složitě připravovaná či kalorická jídla. Jsou to především čerstvé sezonní suroviny a inspirace tradicemi - vždyť naše babičky vařily tak jednoduše, dobře a také levně! Vyzkoušejte nejlepší rodinné recepty.

Kachní prsa dušená

Na 4 porce:
2 kachní prsa s kůží
2 stroužky česneku
1/4 lžičky soli
1 malá cibule
1 lžíce řepkového oleje

1. Kachní prsa očistěte, odstraňte přečnívající tučnou kůži a zbývající nařízněte nožem tak, aby vznikla mřížka. Česnek oloupejte, utřete ho se solí a vetřete do masa. Prsa vložte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte odležet do druhého dne.

2. Do kastrolu dejte 1/2 lžíce oleje a vsypte nadrobno nakrájenou cibuli. Položte na ni odleželá marinovaná prsa, masem dolů. Zaklopte poklicí a duste na velmi mírném ohni doměkka, asi 35-40 minut. Pozor, aby se cibulka nepřipálila! Podle potřeby ji podlijte trochou vroucí vody.

3. V pánvi rozpalte zbytek oleje. Vložte do ní podušená prsa kůží dolů a opékejte asi 3-5 minut, dokřupava. Poté nakrájejte na plátky, rozdělte na talíře a podávejte třeba s dušenou kořenovou zeleninou.

Brambory na pánvi s růžičkovou kapustou

Na 4 porce:
4 brambory (400 g) varného typu A
400 g růžičkové kapusty
200 g šunky s vysokým podílem masa
100 g tvrdého sýra (třeba ovčího)
1 lžíce řepkového oleje sůl a pepř

1. Brambory pořádně vydrbejte kartáčkem a dejte i se slupkou vařit do osolené vody na zhruba 10 minut. Poté je sceďte a nechte vychladnout, budou se vám lépe krájet na kolečka. Kapustičky očistěte, odkrájejte z nich konce košťálů s ovadlými listy. Pak je opláchněte a překrájejte na poloviny.

2. Šunku nakrájejte na nudličky. V pánvi zahřejte řepkový olej, vsypte pokrájené brambory, šunku a krátce je opečte. Přidejte půlky kapustiček, osolte, opepřete a pomalu opékejte, dokud kapusta nezměkne. Občas směs v pánvi promíchejte. Těsně před dokončením nastrouhejte sýr a na talíři jím kapustu zasypte.

P. S.: Růžičky kapusty můžete také rozebrat na jednotlivé listy, budou pak rychleji měkké. Nebo ji 10 minut předvařte v osolené vodě. A pokud zrovna nebude ve vašem obchodě k mání čerstvá kapusta, můžete použít i mraženou.

Mrkvový krém

Na 4 porce:
2-3 mrkve (400 g)
1/2 celerové bulvy (200 g)
1 menší cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce řepkového oleje (nebo másla)
750 ml vody nebo zeleninového vývaru
sůl a pepř, tymián a čerstvá petrželka

1. Mrkev a celer očistěte a nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte, překrojte a nasekejte nadrobno.

2. V hrnci zahřejte olej a krátce orestujte cibulku. Poté přidejte mrkev a celer, podlijte vodou nebo vývarem a vařte na mírném ohni přibližně 20 minut. Ke konci varu dochuťte tymiánem, solí a pepřem. 3. Odstavte z ohně a ponorným mixérem polévku rozmixujte. Přidejte nasekanou čerstvou petrželku a ozdobte například nastrouhanou mrkví.

P. S.: Pikantní chuť polévce dodá také kousek čerstvě nastrouhaného zázvoru. Dětem ji naopak můžete zjemnit bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Podávejte s krutony z celozrnného toastového chleba.

Jáhlová kaše s mandlemi a švestkami

Na 2 porce:
200 g jáhel
500 ml mléka
1 vanilkový lusk
40 g sušených švestek
20 g lískových ořechů
20 g mandlí
1 lžička třtinového cukru a špetka soli

1. Jáhly dvakrát propláchněte vroucí vodou, odstraníte tím jejich nahořklou chuť. Poté je nasypte do kastrůlku a přilijte mléko. Na 1 díl jáhel budete potřebovat asi 2 díly mléka, případně vody.

2. Přidejte podélně rozkrojený vanilkový lusk, třtinový cukr a špetku soli. Vařte na mírném ohni raději za stálého míchání, dokud se většina tekutin neodpaří, přibližně 30 minut.

3. Vyjměte vanilkový lusk, ozdobte švestkami, ořechy a mandlemi.

Pohanková kaše s ořechy a jablkem

Na 2 porce:
70 g lámané pohanky
500 ml mléka
1 jablko
30 g vlašských ořechů
20 g rozinek med

1. Lámanou pohanku přesypte do kastrůlku a přilijte mléko. Vařte ji za občasného míchání při nižší teplotě asi 30 minut. Na 1 díl lámané pohanky jsou třeba 2 díly mléka, případně vody.

2. Než bude pohanka hotová, omyjte jablko a i se slupkou jej nastrouhejte nahrubo.

3. Podávejte s vlašskými ořechy, spařenými rozinkami a ozdobte jablkem a troškou medu.

Srdíčka se skořicovým cukrem

Na zhruba 30 srdíček:
300 g polohrubé pšeničné mouky
50 g žitné mouky
2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
1 lžíce třtinového cukru se špetkou vanilky
150 g másla nebo rostlinného tuku
250 g zakysané smetany
skořice
přírodní cukr na obalení
rybízová marmeláda

1. Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a cukrem s vanilkou. Postupně přimíchejte změklé máslo a zakysanou smetanu.

2. Vypracujte těsto, vyválejte jej asi tak na 1 cm tenký plát a vykrájejte srdíčka. Ta vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.

3. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, přibližně 15-20 minut. Ještě horká srdíčka obalte ve skořicovém cukru a vychladlá je můžete spojit rybízovou marmeládou.

P. S.: Vypracované těsto nechte odležet na chladném místě alespoň hodinu, bude se lépe válet a vykrajovat.

Bramboráky z červené řepy

Na zhruba 6 bramboráků:
1 středně velká červená řepa
2 střední brambory varného typu C
1/2 cibule
2 vejce
1 lžíce mléka
špetka soli a pepře
sušený fenykl
majoránka
1 lžíce pohankové mouky
řepkový olej na smažení

1. Červenou řepu i brambory oloupejte a nastrouhejte. Přidejte nasekanou cibuli, vejce a mléko.

2. Vmíchejte sůl, pepř, fenykl, majoránku a zahustěte moukou.

3. V pánvi rozehřejte řepkový olej a osmažte na něm bramboráky z obou stran dozlatova. Hotové odložte na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.

Kapustové placky

Na zhruba 6 placek:
10-12 hlaviček růžičkové kapusty
1/2 cibule
2 střední brambory varného typu C
80 g tvrdého sýra
2 vejce
špetka soli a pepře
kmín a majoránka
1 lžíce žitné mouky

1. Růžičkovou kapustu a cibuli nasekejte nadrobno. Brambory a sýr nahrubo nastrouhejte na struhadle.

2. Připravenou zeleninu smíchejte s vejcem, solí, pepřem, kmínem a majoránkou. Zasypte podle potřeby žitnou moukou. 3. Vytvarujte placičky a vložte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, z každé strany přibližně 10 minut.

P. S.: Kdyby se vám těsto moc trhalo, přidejte trošku mléka. Můžete je pokapat i olejem.



Další recepty naleznete na webu Recepty.cz

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Máte touhu věnovat se různým dobrodružstvím, která vás mohou vytrhnout ze setrvačnosti života v kanceláři nebo v obchodě, což se mnohým…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama