Maminka.czNovorozenec

České recepty v Africe

redakce 13.  10.  2011
Celkem 250 kuchařů z celého světa, včetně 11 kuchařů z České republiky, se zúčastnilo ve dnech 20. až 27. srpna 2011 charitativního turné World Chefs Tour Against Hunger 2011, které se konalo v Jihoafrické republice historicky již potřetí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Turné si dalo za cíl bojovat proti hladu v této africké zemi tím, že pomocí doprovodných akcí, sponzorských darů, prodeje jídla a dárcovských SMS vybere 5 milionů randů (cca 12 210 000 Kč). Celé turné můžeme hodnotit jako velmi úspěšné, protože se podařilo vybrat 8 milionů randů (cca 19 530 000 Kč). Tato částka umožní nákup potravin pro vybrané dětské obyvatele jihoafrických slumů zhruba na 5 let.

Z vybraných receptů předkládáme Kuře na paprice s karlovarským knedlíkem jako hlavní chod a Hrnkové lívance jako sladkou tečku.

Kuře na paprice s karlovarským knedlíkem

1 celé kuře
1cibule
1 polévková lžíce mleté papriky
1 čerstvá červená polévka
3 dcl smetany
4starší rohlíky
3vejce
2 lžíce polohrubé mouky
150 ml mléka
Hrst čerstvé petrželky
Sůl
Pepř
tuk

1. Z kuřete si vykrojíme zvlášť stehna a prsa
2. Stehna dáme uvařit do osolené vody vaříme do měkka.
3. Prsa si na fólii rozklepme na půlcentimetrové plátky,osolíme,opepříme a přidáme proužky nakrájené červené papriky a zabalíme do alobalu.
4. Do rozehřáté trouby na 120 Co vložíme rolády a pečeme 12minut.
5. Rozdělíme si vejce na žloutky a bílky, žloutky smícháme s mlékem a moukou z bílku si vyšleháme sníh
6. Rohlíky nakrájíme na kostky a zalijeme směsí z mléka, mouky,žloutků a přidáme nasekanou petrželku,sůl,pepř a přimícháme lehce sníh
7. Zabalíme do fólie do průměru 4centimetrů a vaříme ve vodě 12minut.
8. Cibulku nadrobno nakrájenou si na tuku orestujeme dozlatova, zasypeme mletou paprikou a zalijeme troškou vývaru ze stehen a dolijeme smetanou,osolíme,opepříme a svaříme na hustější omáčku a vložíme maso ze stehen.
9. Servírujeme viz. foto

Hrnkové lívance

1 hrnek hladká mouka
1 hrnek mléka
1 vejce
1 Prášek do pečiva
špetka skořice
2 špetky cukru
2 jablka
tuk na smažení
200g jahody
moučkový cukr

1. Z hladné mouky, cukru, mléka, vejce, špetky skořice a prášku do pečiva si vymícháme hladké těstíčko.
2. Jablka si oloupeme a nastrouháme na hrubo. Přimícháme do těsta.
3. Půlku jahod si nakrájíme na menší kousky a zbytek si rozmačkáme. V kastrůlku si s cukrem jahody prohřejeme.
4. Na rozpálené pánvi s tukem smažíme malé lívanečky.
5. Na talíři přelijeme jahodami a posypeme moučkovým cukrem.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Výživa a stravování, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Řeč, Karlovarský, Lívanec, Hlavní chod, Karlovarský knedlík, Recept