Maminka.czNovorozenec

Český týden kojení: Dětských diabetiků každoročně přibývá

Markéta Novák Matějková 23.  9.  2016
V Česku je v péči dětských diabetologů nyní kolem 4 000 pacientů. Každoročně takto vážně nemocných dětí přibude o 200 až 300.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Většina z nich trpí diabetem 1. typu a musí dostávat chybějící inzulín. Ještě nedávno se mělo za to, že u dětí a dospívajících se objevuje pouze diabetes 1. typu, v poslední době však narůstá počet dětí trpících diabetem 2. typu.

Kojení: věc veřejná?

Kojení a diabetes

Mateřské mléko obsahuje látky, které podporují dozrávání imunitního systému chránící před propuknutím diabetu 1. Navíc obsahuje bioaktivní látky, které regulují pocit sytosti a energetickou rovnováhu, čímž brání rozvoji nadváhy v dětství, a tudíž chrání před rozvojem diabetu 2.

 

Předpokládá se, že  časné zařazení kravského mléka  (které je vysoce alergenní potravinou) do jídelníčku a absence kojení jsou zodpovědné za spuštění autoimunitního procesu.

 

„Vztah mezi kojením a diabetem 1. typu byl prokázán ve studii zahrnující 1390 předškoláků. Studie ukázala, že příjem mateřského mléka po dobu pěti měsíců či déle působila jako ochranný faktor diabetu. Výsledky  studií  naznačují, že kojení během prvních měsíců života působí preventivně proti manifestaci diabetu.

Kateřina: Nechtěla jsem kojit...

Kojení jako prevence diabetu 2.typu je prokázaná v mnoha studiích. Jedinci, kteří byli kojeni  měli nižší výskyt nadváhy a diabetu 2. typu než jedinci krmení formulemi. Zjištěný prospěch byl proporcionální k délce kojení. Čím více mateřského mléka dítě obdrží, tím menší je riziko rozvoje choroby. Tyto výhody souvisí s regulací chuti k  jídlu  a nižším výskytem nadváhy u kojených dětí a vlivem  bioaktivních složek nacházejících se v mateřském mléce,“ vysvětluje Mudr. Anna Mydlilová z Národního laktačního centra.

Vznik diabetu

„Finská studie  DiMe prokázala, že krátká doba výlučného kojení a brzké  podání umělé výživy  na bázi kravského mléka může zvýšit výskyt diabetu 1. typu.  Výsledky  této studie byly základem pro rozsáhlou studii TRIGR,“ dodává Mudr. Mydlilová a doplňuje, že stejný závěr přinesly také studie  českých lékařů, které  prokázaly, že výskyt diabetu 1. typu se snižuje s rostoucí délkou kojení, zatímco nekojení bylo spojeno s jeho zvýšeným  výskytem.

Poznámka redakce: Na vzniku cukrovky se podílí celá řada faktorů. V článku se netvrdí, že diabetem jsou ohroženy pouze nekojené děti. Studie citované paní doktorkou Mydlilovou ovšem sledují vztah mezi rozvojem diabetu a kojením. Jakmile bude zveřejněna studie sledující jiné faktory, budeme vás o ní informovat.

Byli jste kojení a přesto máte cukrovku nebo opačně? Napište nám své zkušenosti.

Národní týden kojení: Nekojené děti trpí častěji infekcemi i cukrovkou

Jak se po porodu nejlépe rozkojit? Nejdůležitější je začátek

 

Témata: Děti, Kojení, Výživa a stravování, Novorozenec, Kojenec, Miminko, Diabetik, Kaz, Ochranný faktor, Dětský, Výlučné kojení, Český, Krátká doba, Český lékař

Video