reklama

Českým dětem včetně batolat škodí vysoký příjem soli!

Česká populace včetně dětí se dlouhodobě umísťuje na předních příčkách v konzumaci soli. Lidskému organismu, a citlivému dětskému zvláště, však vysoké dávky soli prokazatelně škodí a z dlouhodobého hlediska se mohou podílet na jeho závažném poškození.

Sůl se v našem jídelníčku objevuje už po tisíciletí, odhaduje se, že se lidský organismus časem adaptoval přibližně na 1g soli denně, což je až 15 x méně, než soli za den zkonzumuje průměrný Čech!

Doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) ohledně konzumace soli se v současnosti pohybuje okolo 5g soli za den – což je množství přibližně odpovídající pouhé polovině čajové lžičky! Zhruba 4 g soli z doporučovaného množství pak obvykle přijmeme v hotových potravinách a pouze 1g soli z doma připravených jídel. Je však třeba si uvědomit, že tato idealistická doporučení jsou platná pro dospělé strávníky, u dětí jsou hodnoty mnohem menší (razantně klesají s věkem i váhou dítěte).

Důsledky nadměrného solení v dětství se až na některé výjimky samozřejmě neprojevují okamžitě, ale přinesou své neblahé ovoce zpravidla až v dospělosti. (Opačného extrému – nedostatku soli – se v našich podmínkách a stravovacích zvyklostech rozhodně obávat nemusíme.)

8 nejčastějších onemocnění, které přímo či nepřímo souvisejí s nadměrným solením

  1. Vysoký krevní tlak (i v dětském věku!)
  2. Choroby srdce a cév
  3. Mozkové příhody
  4. Poškození jater a ledvin
  5. Migrény (i v dětském věku!)
  6. Otoky
  7. Dle nových výzkumů i některá autoimunitní onemocnění, např. roztroušená skleróza a lupénka!
  8. Obezita (i v dětském věku!)

Přesolené pokrmy konzumují i kojenci a batolata

Na sklonku minulého roku proběhla českými médii osvětová kampaň zaměřená na nadužívání kuchyňské soli v našich jídelníčcích. V těchto souvislostech mohlo některé z nás velmi překvapit tvrzení profesora Jana Jandy z České pediatrické společnosti, který uvedl, že:
„Až 80 % kojenců dostává ve 2. polovině prvního roku života ve výživě více soli, než je doporučeno. V batolecím věku pak přijímá nadměrné množství soli až 95 % dětí a u starších dětí se to týká prakticky všech.“

Odkud se tolik soli v jídelníčku bere? Odhaduje se, že až z 80% z hotových potravin a pouze 10 % přidáváme při domácí přípravě pokrmů a konečně posledních 10 % představuje sůl, která je přirozeně obsažena v potravinách. U těch nejmenších je tedy nutné hlídat nejen domácí přisolování připravovaných pokrmů, ale hlavně sůl obsaženou v koupených potravinách. V kojeneckém a batolecím věku půjde především o pečivo (rohlíky, chleba), slané tvarohy sýry (tvrdé i tavené), šunku (bohužel i tzv. dětskou) a další uzeniny apod.

Pakliže malé dítě slanější potraviny jednou ochutná, bude je s velkou pravděpodobností ve svém jídelníčku preferovat. Je tedy jen na vás, v jakém věku dětem tento nezdravý požitek zprostředkujeme. V případě, že doma kojenci či batoleti nevaříte, ale kupujete hotová dětská jídla, je vhodné důsledně dbát na jejich výběr a zbytečně nekupovat jídla dosolená.

Vysoký příjem soli a dětská obezita?

Možná vás zarazilo, jak by mohla vyšší spotřeba soli přispět k rozvoji dětské obezity. Naprosto jednoduše! Slané jídlo vyvolává žízeň a právě tu děti velmi rády zahánějí sladkými nápoji, kterých je v současnosti na trhu neuvěřitelné množství a mnohé se dokonce tváří jako zdravé! Sladký nápoj opět brzy vyvolá pocit žízně a cukr se jen „hrne“.

Markantní je tento vliv u větších, školou povinných dětí, kdy již skladbu jídelníčku neovlivňujeme absolutně a děti mají možnost si některé potraviny koupit samostatně (např. ve školních automatech), po slaných brambůrkách pak logicky následuje sladká limonáda.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

V osobním životě vás čeká povinnost udělat důležité rozhodnutí. Budete to mít o to těžší, že jste spoutána negativními předsudky,…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama