Maminka.czNovorozenec

Cesta k bezproblémovému šestinedělí

redakce 24.  5.  2010
Cesta k bezproblémovému šestinedělí
Narození dítěte je vnímáno jako jedno z nejradostnějších období v životě ženy. Pozitivní emoce však bohužel často tlumí nepříjemné následky, které si maminka přináší z porodnice spolu s novorozenětem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Řeč je o zdravotních poraněních vzniklých během porodu – častém problému, o kterém se ale moc nemluví.

Bolesti související s porodním poraněním někdy rychle odezní, často však přetrvávají týdny a některé ženy je při změně počasí pociťují i několik let. „Pro mě osobně byly první dny doma po návratu z porodnice dost stresující. Všichni se radovali z malé Janičky, čekali, že začnu fungovat hned na sto procent, ale já namísto toho pořád bojovala s bolestí v místě nastřižení, cítila se mizerně a nevěděla, co s tím. Každou chvíli se mi tlačily do očí slzy. Bála jsem se, že selhávám jako matka i jako žena. Nikdo se nezeptal na moje trápení a já nevěděla, jestli vůbec existuje někdo, kdo by mi pomohl a poradil.“, vzpomíná paní Tamara z Prahy.

Právě očekávání a nároky, které na ženu klade rodina a péče o novorozence, v kontrastu s její omezenou zdravotní kondicí a v kombinaci s přirozenou poporodní hormonální disbalancí, mohou vést k plačtivosti, špatnému psychickému stavu i lehkým formám deprese. Nepříjemným komplikacím naštěstí lze předejít.

„Maminkám doporučuji včas, nejlépe ještě před porodem, objednat návštěvu porodní asistentky. Získají tak klid a jistotu, že bude postaráno nejen o miminko, ale i o ně samotné,“ radí zkušená porodní asistentka Eva Barešová, která v Praze poskytuje poporodní zdravotní péči formou návštěvní služby od roku 2001.

„Porodní asistentka navštíví maminku doma, takže odpadá únavné trmácení se a čekání u lékaře v přestávce mezi kojením. Zkontroluje a zhodnotí aktuální zdravotní stav maminky, doporučí nejvhodnější způsob léčby poranění a je-li to zapotřebí, na místě jej ošetří, poradí, jak masírovat jizvy po císařském řezu, aby se bez následků zahojily.

Zkrátka udělá maximum pro to, aby maminka byla spokojená, cítila se dobře a její psychický i fyzický stav se den ode dne zlepšoval. Porodní asistentka při své návštěvě samozřejmě zkontroluje i novorozeně, poradí s péčí o něj, s kojením.... Primárně ale přichází kvůli mamince, což je z jejich strany vnímáno velmi pozitivně. Návštěvy se podle potřeby opakují,“ vysvětluje Eva Barešová.

Poporodní zdravotní péče formou návštěvní služby u maminek v šestinedělí má nejdelší tradici na Zlínsku, kde funguje už od 90. let a postupně se rozvíjí také v dalších městech. V Praze ji s úspěchem nabízí např. oblíbené Centrum pro těhotenství, porod a mateřství Anahita sídlící v budově polikliniky v Praze 9 na Černém mostě, které v roce 2005 založila právě Eva Barešová. Některé zdravotní pojišťovny tuto službu hradí na základě indikace lékařem. Informace jsou k dispozici na www.anahita.cz, www.anahita.eu

Témata: Děti, Novorozenec, Šestinedělí, Nejvhodnější způsob, Anáhitá, Anahita, Fyzický stav, Čest, Cesta