Maminka.czBatole

Trápí vaše miminko opruzeniny? Nepodceňujte častou výměnu plenek

Opruzeniny dokážou pěkně potrápit, nejčastěji se objevují v kojeneckém věku, ale děti s citlivější pokožkou můžou trápit i v pozdějším věku. Proč je nejdůležitější prevence a jaká je nejrychlejší pomoc při opruzeném zadečku?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]


Opruzenina je lidový název pro některou z dermatitid. Může jít o intertrigo, plenkovou dermatitidu, případně některé projevy atopického či kojeneckého ekzému. Intertrigo je spojeno spíše s mechanickým podrážděním pokožky, především v jejích záhybech.

Plenková dermatitida, nebo ekzém?

U kojenců je tak agresivními látkami z moči a stolice, ale i z potu podrážděna kůže zejména v nepřístupných místech kolem genitálií, u buclatějších miminek také v záhybech na stehnech, předloktí a na krčku. Intertrigo poznáte na první pohled – kůže je červená, může i mokvat – a někdy i na první poslech: Děťátko je nejprve nespokojené a kňourá, později bolestivě pláče. Tato forma dermatitidy nesvědí, proto si ji děti obvykle neškrábou, postižené oblasti je spíše bolí.

Plenková dermatitida se, jak je z názvu patrné, soustředí do oblasti, která je většinu dne kryta plenkami, ať už papírovými, nebo látkovými.

Opět zde působí moč a stolice, které naruší ochranný film na pokožce a poskytnou tak prostor bakteriím a plísním. Většinou ji poznáte podle drobných pupínků, které se slévají ve velké červené skvrny. Ani tato vyrážka nesvědí, ale spíše pálí a bolí. Na rozdíl od opruzenin projevy atopického ekzému velmi urputně svědí, takže pokud se vaše dítko snaží škrábat nebo sebou půlku noci hází a mele, je namístě návštěva pediatra a následně kožního lékaře, aby diagnózu potvrdil a určil i léčbu.

Projevy ekzému se kromě plenkové oblasti často ukazují také v obličeji, v loketních a podkolenních jamkách a na dalších částech těla.

Protože svědění je opravdu velmi nepříjemné, děti si postižená místa většinou rozškrábou, což je nebezpečné kvůli riziku zavlečení infekce. Existuje ještě jedna forma alergického projevu, kterou je kontaktní ekzém: Tím pokožka citlivých dětí reaguje na některý z alergenů, nejčastěji jde o prací prášky či dětskou kosmetiku, případně o některou z látek obsažených v papírových plenkách. Poznáte jej podle toho, že se vyskytne jen tam, kde alergen působil, a nerozšíří se dál.

Plenková dermatitida: Nezaměňujte ji s ekzémem ani s alergií!

Nechte pokožku dýchat

Pokud víme, čím je opruzená prdelka našeho děťátka způsobena, můžeme se podle toho zařídit. Pojďme nejprve ke klasickým opruzeninám. Zde je pomoc jednoduchá a většinou velmi účinná: Co to jen jde, nechávejte miminko rozbalené. Přístup vzduchu pomáhá a opruzeniny rychle mizí. Jestliže je tedy teplo, položte dítě na deku nebo do kočárku na nepropustnou podložku a plenku mu vůbec nedávejte.

Nezapomeňte ale na to, že kojenci nesmějí na přímé slunce a i ve stínu by měli být ošetřeni ochranným krémem proti slunečnímu záření. Jinak byste sice mohli vyléčit opruzeniny, ale místo nich „dopřát“ ratolesti spáleniny. V situacích, kdy děťátko bez plenky být prostě nemůže, je dobré do plenek používat krém i jako prevenci.

Na trhu je řada účinných krémů, které působí nejen jako prevence, ale i jako první pomoc při již vzniklých opruzeninách. Vybírejte takové, které jsou primárně určeny kojencům a neobsahují konzervační přísady, barviva, dezinfekční látky ani parfém.

V době klidu používejte mast při každém přebalení v tenoučké vrstvě, v případě akutních problémů můžete aplikovat silnější vrstvu. Oblíbená je také speciální rybí mast, kterou míchají na přání ve většině lékáren.

Odmítnout byste měli také výrobek s konzervačními látkami, v dnešní době už konzervanty v kosmetice pro nejmenší děti skutečně nemají co dělat. Výhodou je naopak panthenol či vitamin E.

V podstatě se dá říci, že čím méně složek mast má, tím lépe. A hledejte také poznámku o klinicky ověřeném účinku. Naše maminky a babičky sice ve velkém používaly zásyp, o němž se tvrdilo, že vlhkost vysuší, dnes už jej ale dermatologové spíše nedoporučují. Většinou se z něj v záhybech kůže vytvořily žmolky, které dřely, a navíc se stávaly živnou půdou bakterií.

Zajistěte malým atopikům komfort i v zimě. Proč ekzematici trpí na dýchací cesty?

Co ještě pomáhá

Vyzkoušet můžete také různé bylinkové koupele. Ideální je řepík. Vyhněte se heřmánku, který je silným alergenem. Kromě kosmetické péče při opruzeninách a v horkých dnech zvyšte frekvenci přebalování, používejte pouze výrobky určené přímo pro nejmenší děti (týká se to zejména pracích prášků a dětské kosmetiky) a po koupání nechte dětský zadeček dokonale oschnout, teprve pak jej namažte a zabalte.

Pokud kojíte, vyplatí se vynechat agresivní potraviny, které způsobují výraznou kyselost moči, platí to především o velmi kyselém ovoci a pálivých potravinách.

Totéž se samozřejmě týká kojeneckých příkrmů. Jestliže bude mít miminko agresivní moč, nejenže to může přispět ke vzniku opruzenin, ale je-li už opruzené, bude ho to při močení štípat a pálit ještě víc. Někdy bývá příčinou podráždění kůže paradoxně příliš velká čistota. Je samozřejmě velmi důležité, aby děťátko nebylo ve špíně, což se zejména týká zbytků stolice, na druhou stranu opravdu není potřeba mýt každý den dítě mýdlem.

To si můžete s klidným svědomím schovat na dobu, kdy se vaše zlatíčko bude hrabat v písku a hlíně, případně jej použít jen na pokakaný zadeček. Miminko stačí důkladně omýt teplou vodou, a už vůbec mu nemusíte mýt vlásky šamponem.

Úplně zbytečné jsou také pěny do koupele. Navíc opravdu není nutné koupat dítě každý den, i když některé rodiny používají večerní koupel jako zklidňující rituál před spaním.

Opruzeninám se dá účinně předcházet vhodnou péčí

Opruzeniny trápí miminka nejen v létě

Myslete také na to, že v hlubokém kočárku může být vlivem slunečního svitu a bezvětří v létě během pár chvil obrovské horko. Kojenci mají velmi omezenou termoregulaci, takže se začnou rychle potit. Pokud víte, že budete mít letní miminko, kupte kočárek s odepínatelnou nebo větratelnou boudičkou, případně vrchní část kočárku úplně sklopte a stín dítěti zajistěte slunečníkem.

Na zahradu můžete umístit také plážový stan, kterému jedna strana chybí, takže stíní, ale miminko se v něm nepřehřeje. Dobrou volbou v prevenci opruzenin je používání výhradně bavlněného oblečení, které dokáže dobře sát pot a odvádět vlhkost. K dostání jsou i oblečky z biobavlny. Pomáhá také dostatek tekutin – čím víc toho vaše miminko vypije, tím řidší, a tedy i méně agresivní bude jeho moč. Dlouhé diskuse se v souvislosti s opruzeninami vedou o tom, zda je lepší používat bavlněné, nebo papírové plenky.

Faktem je, že děti se oprudí v obou typech. Papírové plenky mají tu výhodu, že dokážou pohltit opravdu hodně vody, na druhou stranu se stolicí si neporadí. Látkové pleny pocit sucha neposkytují, což se ale v některých situacích může ukázat jako výhoda – na počurané dítě v látkové pleně asi nezapomenete, protože vám pravděpodobně dá najevo, že se mu pobyt v ní nelíbí.

Zadeček pod plenkou nesmí trpět! Poradíme vám, jak na opruzeniny

Na co si dát pozor

Hygiena

Dostatečná hygiena především v kožních záhybech a v ‚plenkových' místech je důležitou prevencí proti vzniku opruzenin. Po koupání je třeba kůži pořádně vysušit, aby nezůstala vlhká. Pokud už je kůže opruzená, bude miminku mytí postižených míst nepříjemné. Zvolte vlažnou vodu a lehce omývejte, prudší proud vody by děťátko bolel. Žínku si pořiďte co nejjemnější nebo použijte navlhčenou bavlněnou plenku. Vlhčené ubrousky pro rychlou hygienu vybírejte bez chemických příměsí a vůní. Postižených míst se vždy dotýkejte velmi jemně.

Mazání

Kromě již výše uvedených kojeneckých krémů je vhodná i měsíčková mast, která má hojivé účinky. Měsíčkovou mastičku si můžete vyrobit i doma. Recept je jednoduchý: Povaříte měsíčkové květy v tuku při 60 °C na vodní lázni po dobu jedné hodiny, scedíte a necháte ztuhnout v připravených nádobkách.

Na plenkách záleží

Bez plenek je to samozřejmě nejlepší, ale ne vždy to jde. Při nákupu dejte pozor na to, aby plenky nebyly dítěti příliš těsné, aby nebyly parfémované, a hlavně aby neobsahovaly igelit. Ideální jsou alespoň pro přechodnou dobu plenky s podílem biobavlny. Důležitá je častá výměna plenek, která je i základní prevencí proti vzniku opruzenin.

VIDEO: Testujeme s dětmi: Jak rodinám vyhovovaly látkové plenky

Témata: Děti, Časopis Maminka, Batole, Miminko, Kojenec, Bavlněné oblečení, Konzervační látka, Záhyb, Dětský zadeček, Večerní koupel, Dvanáctý měsíc, Děťátko, Cesta, Parfém, Vaš, Plenková dermatitida, Loket, Bepanthen, Pokožka, Nejlepší zkušenost, Ochranný krém, Častá výměna, Podráždění, Přímé slunce, Plenka