Maminka.czPorod

Cesta na svět bývá velmi náročná

Markéta Kotlánová 19.  6.  2011
Cesta na svět bývá velmi náročná
Proč má vaše miminko na hlavě takovou bouli? A proč vlastně vypadá jako hrdina ze Star Treku, když jste chtěla mít krásné růžové děťátko? Nebojte, jde jen o pár dní, potom ho mít budete.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Všechny otoky, otlaky a jiná poranění se odborně nazývají porodní traumatismus. Jsou to zranění, která vznikají především v průběhu porodu kvůli nejrůznějším fyzikálním vlivům, které jsou na miminko vyvíjeny.

Hojí se většinou samy, bez potřeby jakékoli zvláštní léčby a nezanechávají na dítku žádné následky. Vážná traumata vznikají jenom vzácně. Takže cokoli, co na své ratolesti shledáváte nepatřičným, je pouze detailem, který vznikl během průchodu porodními cestami.

Dokážete si vůbec představit, jaká to musela být pro jeho malé tělíčko zátěž? Tak se teď nedivte, že vaše zlatíčko vypadá, jako by si cvičně dalo několik kol s Mikem Tysonem. Projděte si pečlivě, co vašemu miminku během příchodu na svět hrozí a co se s tím dá dělat.

Poranění měkkých částí

Modřinky v obličeji

Takzvané kongesce vznikají při obtížnějším vybavení dítka. Následné vstřebávání bilirubinu z modřinek má za následek zvětšení novorozenecké žloutenky. Toto poranění se vyhojí během několika málo dnů zcela samo.

Porodní „nádor“

Nejedná se samozřejmě o nádor v pravém slova smyslu. Jde o prosáknutí tkání na vedoucí části hlavičky během porodu. V průběhu pár dní „nádor“ mizí a není potřeba ho nijak léčit.

Kefalhematom

Jde o subperiostální krvácení, což znamená, že došlo k průniku krve pod okostici kostí lebky, nikoli do mozku. Krev se zkrátka dostala pod „slupku“ kosti. Kefalhematom může být na jedné straně hlavičky, ale i oboustranný. Během několika hodin po porodu se zvětšuje. Vstřebáváním dochází k přechodnému zvýšení bilirubinu a tím se zhoršuje žloutenka. Léčba není nutná, vstřebávání trvá několik týdnů až měsíců – podle rozsahu.

Krvácení pod spojivku oka

Vzniká opět obtížným vybavením plodu, kdy je na dítě vyvíjen veliký fyzický tlak. Hojí se bez léčby během čtrnácti dnů.

Nebojte se, dnešní medicína dokáže výše uvedeným poraněním bez obtíží předcházet. Právě proto se ženám v těhotenství zevně měří pánevní rozměry a při ultrazvucích se provádí celkem přesný váhový odhad. Dále se s budoucími maminkami vyplňuje anamnéza, na jejímž základě se lékař později rozhodne, jestli je možné porodit dítko spontánně. Pokud by byly přítomny rizikové faktory, tak se pro bezpečí rodičky i jejího děťátka přistupuje k porodu císařským řezem.

Otoky

Nejčastěji vznikají během porodu. Pokud je miminko v poloze hlavičkou dolů, tak na ní. Je-li v pozici zadečkem dolů, pak je otok v místě hýždí a genitálu. Po porodu obtíže během pár dní zmizí.

1. Otok nožek

Během prvních několika dní života mohou také vzniknout otoky, které miminko velmi trápí, ale už nesouvisejí s porodem. Některé moderní postýlky jsou sklápěcí a novorozeně neleží na vodorovné podložce, nýbrž třeba pod úhlem 30°. Miminko je tak dlouhodobě v pozici s nohama níže, než je srdíčko, krev z dolních končetin odtéká pomaleji a už tak malému dítku začnou otékat nohy. Léčbou je vodorovná poloha v postýlce. Jiná opatření nejsou nutná.

2. Otok nosní sliznice

Po porodu může mít miminko oteklou nosní sliznici například z důvodu opakovaného odsátí zkalené plodové vody. Otok mohou také zapříčinit některé léky podané matce během porodu a podobně. U novorozeněte je neprůchodnost nosní dutiny zrádná, protože takto malé děti dýchají pouze nosem, pusinkou až ve stavu nouze (a i tak to ne každý novorozenec udýchá pouze ústy). Proto je důležité nos čistit a eventuálně na základě rozhodnutí lékaře kapat do nosánku kapky, které otok sliznice sníží.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Dnešní medicína, Pánevní rozměr, Čest, Cesta, Malé tělíčko, Svět, Vodorovná poloha, Porodní trauma, Váhový odhad

Video