Maminka.czCestování

Cestování s dětmi letadlem nemusí být stres. Co je dobré předem vědět?

Jste nadšení cestovatelé a obáváte se, že s dětmi budete muset svému velkému koníčku dát na dlouho sbohem – třeba kvůli obávám z cest letadlem? Zkuste osvědčené tipy, díky kterým můžete let s malými pasažéry prožít v klidu a bez stresu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Samozřejmě, že plánování cest je bez dětí mnohem jednodušší. Stačí najít inspiraci na Instagramu, zapíchnout prst do mapy nebo projet nabídky lastminute a je to. S rodinou je to trochu komplikovanější a často bývá sen o dovolené na pláži hozen přes palubu dřív, než by vůbec mohl začít. Přitom bývají obavy mnohdy úplně zbytečné. Stačí si předem zjistit, jak to s dětmi na letišti a v letadle chodí, nebo nastudovat kurz Letadlem s dětmi, ve kterém se dozvíte ověřené informace jak o jednotlivých aerolinkách a jejich pravidlech pro cestování s dětmi, tak o vychytávkách na letišti.

Vše, co jste chtěli vědět o cestování letadlem s dětmi

Letenky pro miminko nejsou zdarma, jak se mnozí domnívají, a někdy dokonce ani nejsou levnější než ty pro rodiče. Zejména pokud narazíte na letenky v akci u nízkonákladových společností. U těch totiž za dítě do 2 let zaplatíte fixní částku od 500 do 1300 Kč za jeden směr (podle aerolinky). Nemalé peníze ušetříte na dálkových letech s klasickými aerolinkami. U těch totiž děti do 2 let zaplatí jen pár stovek.

Pozor také na to, co je v ceně letenky a kolik zavazadel, případně jak těžkých si smíte vzít s sebou. Každá letecká společnost má svoje vlastní pravidla pro cestování s dětmi a povolená zavazadla pro ně.

Co dělat s dětmi na letišti?

Letiště je pro děti nesmírně zajímavé místo a rozhodně byste jim tam před letem měli dopřát dostatek pohybu, jak velí jejich přirozenost, a zabránit nudě. Můžete s nimi sledovat přistávající i vzlétající letadla, projít obchody nebo si koupit něco drobného na zub. Řada letišť má už dnes i dětské koutky nebo dokonce hřiště. Vyplatí se prostudovat weby letišť, služby pro rodiče s dětmi tam bývají přehledně popsané.

Při nástupu do letadla mívají rodiny s dětmi často přednost. Stojí za to být u boardingu včas, máte tak možnost uložit si příruční zavazadla tam, kde je budete mít nejblíže. Někteří rodiče dávají přednost nástupu až mezi posledními - to aby děti byly co nejdéle "v pohybu".

Máte-li to na letiště blízko, můžete zvážit i službu odbavení zavazadel den předem. V samotný den odletu pak cestujete už pouze s příručními zavazadly a nemusíte s dětmi čekat ve frontě na odbavení kufrů.

Zjistěte si také, jak letecká společnost řeší přepravu kočárků. Kočárek můžete buď nechat odbavit, nebo vzít až k odletové bráně, někdy až k letadlu. A to včetně korbičky. Jsou ale letiště, kde lze kočárek jedině odbavit. Kočárek na palubu letadla lze vzít, pokud splňuje rozměry příručního zavazadla a je v obalu. Nicméně zejména nízkonákladové aerolinky vám to nemusejí povolit a mohou chtít, abyste kočárek před vstupem do letadla odevzdali.

Co nezapomenout na cestu s dětmi?

Mezi základní výbavu při cestě letadlem patří určitě deka (kvůli chladnému vzduchu z klimatizace), tlusté ponožky, oblíbený plyšák, plenky, ubrousky, náhradní oblečení, plastové sáčky na použité plenky nebo ušpiněný oděv, dudlík, láhev s pitím, malé hračky, chrastítka či stolní hry.

A co je podstatné – dětskou stravu si smíte do letadla přinést. Platí to pro mateřské mléko, sušené mléko, sterilizovanou vodu v kojenecké láhvi a dětské kaše a příkrmy.

A jak je to se spaním?

Rodiče obvykle vítají, když let připadne na noc, protože věří, že děti jej pak prospí. Místo toho mohou být překvapení, protože vzrušující zážitek, jakým létání bezesporu je, probere i ty největší ospalce. Ti pak ze samého nadšení ne a ne usnout.

V takovém případě je nejlepší neřešit obvyklé denní rituály a rutinu a dělat to, co je potřeba. Vzít dítě na klín, mazlit se, zpívat ukolébavku tak dlouho, jak je potřeba. Není nutné se obávat, že dítě by pak podobné věci vyžadovalo i při usínání doma. Je si vědomo, že se jedná o zvláštní situaci. Nezapomeňte na oblíbeného plyšáka!

Vezměte s sebou určitě také nosítko. Pokud miminko ne a ne usnout, můžete si ho do nosítka dát a chodit po letadle.

Check-in udělejte co nejdříve

Aerolinky posadí vaše dítě ve většině případech přímo k vám. Někdy to ale kombinatoricky nemusí vyjít, a tak s check-inem neotálejte a udělejte ho ihned, co to bude možné. U toho uvidíte, jaká sedadla vám byla přidělena (pokud jste si za sedadla nepřipláceli). Mezi rodiči jsou populární zejména místa v první řadě, kde je přece jen více prostoru. Při středních a dlouhých letech umožňují přepravci použít malá mobilní lůžka pro miminka, takzvané bassinety. Jsou ale většinou za příplatek a když už zdarma, tak sedadla u nich mohou vyjít na nemalé peníze.

Jak vybavit lékárničku při cestování s dětmi?

Co dělat, když dítě pláče, protože ho bolí uši?

Přetlak v uších při vzletu nebo přistávání letadla bývá pro děti velmi nepříjemný. Pomáhá všechno, co tlak sníží. A o to se dokáže postarat dudlík, kojení, změna polohy, žvýkačky nebo gumoví medvídci (podle věku dítěte). Pokud je dítě větší a dokáže následovat vaše pokyny, můžete zkusit tzv. Valsalva manévr. Dítě si ucpe nos, nechá zavřená ústa a přitom vydechuje.

Pomůže také zívání, které otevírá Eustachovu trubici a pomáhá vyrovnat tlak ve vnitřním uchu. V letadle vám i vašim dětem mohou pomoci speciální špunty do uší, které změny tlaku vzduchu pomáhají regulovat. Prodávají se pod názvem Flitema a vyrábějí se také v dětské velikosti.

Kde miminko během letu přebalit

Na cestování s nejmenšími dětmi myslí i v letadle, proto nemusíte mít obavy, že byste neměli kde miminko přebalit. Sklápěcí přebalovací pult najdete na toaletách.

Na palubu s kočárkem?

Častou otázkou při cestování letadlem s dětmi je, zda si můžete s sebou vzít kočárek až do prostoru gatu. Ano, můžete, kočárek potom jednoduše odevzdáte až při nástupu do letadla, kde ho letušky uloží do zavazadlového prostoru, a jakmile přistanete, budete ho mít k dispozici.

Některé aerolinky mají v ceně přepravení autosedačky. Za přepravu kočárku se běžně neplatí nic. U chodících a lezoucích dětí doporučujeme je před letem nechat volně se pohybovat, aby se "vyřádily" a pak cestu zvládly jednodušeji.

10 tipů jak zvládnout let s dítětem

Vlastní autosedačka na let – jedině s certifikací

Podmínky cestování s malými dětmi se mohou lišit v závislosti na letecké společnosti, proto je dobré se o všem informovat ještě před odletem. Děti do 2 let mohou cestovat na klíně dospělých nebo na vlastním sedadle. V případě vzletu nebo přistání, případně ve chvíli, kdy svítí nápis "Připoutejte se", musí dítě bezpodmínečně sedět u vás na klíně a musí být připoutáno bezpečnostním pásem společně s vámi. Další možností, která je rozhodně pohodlnější (ovšem dítě musí mít vlastní sedadlo), je použití autosedačky homologované pro použití v letadle.

Kočárek do letadla? Žádný problém, ale vybírejte takový, který je skladný

Jídlo pro děti

Děti na palubě dostávají stejné jídlo jako dospělí, někdy mohou mít speciální občerstvení, tzv. children meal (bývá obvyklé, že se objednává při rezervaci letenky). U menších dětí a delšího letu doporučujeme nespoléhat na jídlo, které dostanete, ale vezměte si s sebou na palubu i jídlo, na které je vaše dítě zvyklé.

Dělá se vašim dětem při cestování špatně? Víme, jak nevolnosti zvládnout
Témata: Miminko, Dovolená s dětmi, Praktické rady, Instagram, Rodina a vy, Kočárek, Cestování, Maminka cestuje, Žvýkačky, Ověřeno rodiči, Cestování s dětmi, letadlo, Příruční zavazadlo, Plánování, Malý pasažér, Cestovatel, Autosedačka, Destinace, Plyšák, Zavazadlo, Pult, Velký koníček, Letecká společnost, Aerolinky, Máte-li, Žvýkačky na Heureka.cz