Maminka.czDovolená s dětmi

Lékárnička na dovolenou s dětmi: Co by v ní určitě nemělo chybět?

Simona Procházková 19.  5.  2022
Co nakoupit do cestovní rodinné lékárničky? Předem je potřeba dobře promyslet, co by v ní určitě nemělo chybět vzhledem k tomu, kdo jede, kde a jakým způsobem budete dovolenou trávit a jaké potenciální zdravotní potíže vám ji můžou hodně rychle znepříjemnit. Toto radí lékaři a lékárníci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dovolená není zárukou, že se nepřihodí žádné zdravotní problémy. Také na cestách je důležité mít po ruce alespoň základní léčivé přípravky a prostředky pro ošetření a první pomoc. Optimální cestovní lékárnička je pro každého trochu jiná. Kdybychom totiž poslechli všechny dobře míněné rady, jaké léky si vzít na dovolenou, neodjedeme s malou krabičkou, ale s kufrem plným léků a zdravotních pomůcek.

VIDEO: Vosí a včelí píchnutí: Jak dítěti pomoci a kdy volat doktora

Cestovní lékárnička by měla být vybavena s ohledem na místo, délku a charakter prázdninového pobytu. Zásadní jsou počet cestovatelů, přítomnost dětí a jejich věk i chronické nemoci nebo alergie, kterými případně členové rodiny trpí,“ říká Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., prezident České lékárnické komory. Jeho slova doplňuje Mgr. Leona Štěpková z Alphega Lékárny. „Jinou lékárničku si pořídí sportovec do hor, jinou rodina s dětmi do resortu k moři, jinou lidé jezdící na kolech po Čechách,“ upozorňuje.

Homeopatická lékarnička na dovolenou. Poradíme vám, co vám pomůže na běžné obtíže

Co všechno je tedy vhodné do rodinné cestovní lékárničky zahrnout?

Pravidelně užívané léky

Zní to jako samozřejmost, ale často se stává, že zůstanou doma. Pilulku, kterou máte vy nebo dítě polknout v den odjezdu, raději odstřihněte z platíčka a nechte stranou. Bez svých léků se na dovolené obejdete těžko a jejich shánění vám může prázdniny pokazit. Jedná se například o léky na léčbu vysokého krevního tlaku, srážlivosti krve, cukrovky nebo potíží se štítnou žlázou.

Léky proti cestovním nevolnostem

Žaludeční nevolnosti, bolesti hlavy, malátnost a silné pocení, to jsou charakteristické příznaky cestovní nevolnosti neboli kinetózy, kterou trpí při delší jízdě autem nebo autobusem spousta z nás. Zejména děti dokáže pěkně potrápit, nezřídka se projeví dokonce zvracením. Kinedryl je po generace záchranný prostředek všech rodičů, jimž děti zvrací v autě. Dospělí mohou sáhnout také po žvýkačkách proti nevolnosti (TravelGum) nebo po přípravcích Antimetil či Cocculine.

Je dětem špatně v autě? Nejlepší rady, jak nevolnosti zvládnout

Léky proti bolesti a horečce

Tlumí bolest a působí protizánětlivě, proto je určitě dobré mít po ruce jak preparáty s obsahem paracetamolu, tak s ibuprofenem. Paracetamol doporučují lékaři jako lék první volby při horečce, naopak přípravky s ibuprofenem jsou vhodnější při potížích vyvolaných zánětem. V případě potřeby je lze i kombinovat (Paralen, Ibalgin, Panadol, Ibuprofen, Nurofen, Brufen…). Pro děti nezapomeňte přibalit dětské varianty analgetik. Lahvičky se sirupy sice zaberou ve srovnání s tabletami více místa, ale děti tekuté léky snadněji polknou.

Léky na alergie

Tablety nebo sirupy na vnitřní užití a také masti nebo gely (Fenistil, Alpa) na zklidnění kožních reakcí, léky, které alergici užívají dlouhodobě, inhalátor, oční nebo nosní kapky proti alergiím (Allergodil, Ocutein, Livostin atd.) a nějaké volně prodejné antihistaminikum v tabletách (Antialergin, Zyrtec nebo Zodac) by měly být samozřejmostí.

Co musí obsahovat lékárnička pro miminko?

Léky na zažívací potíže a proti průjmu

Pro všechny případy se vyplatí mít s sebou tradiční živočišné uhlí, je však potřeba počítat s tím, že pravděpodobně poněkud sníží účinnost dalších zároveň užívaných léků. Prověřeným prostředkem proti urputným průjmům je Endiaron, dobrou volbou je také sáhnout po přípravcích Immodium, Enterol nebo Hylak. Při případných zažívacích potížích uleví Iberogast, Pancreolan nebo Simethicon.

Přípravky na rýmu a kašel

Ucpaný nos, bolest v krku a respirační potíže se nám nevyhýbají a mohou potrápit i během léta, stačí prochladnout ve vodě nebo pobývat v průvanu či klimatizovaných prostorách. Nezapomeňte proto na tabletky, pastilky, sirupy, kapičky nebo spreje proti podobným potížím (Mucobene, Vincentka Pastilky, Stoptussin, Mucosolvan aj.). Vždy ve variantě pro dospělé i pro děti.

Dezinfekce, náplasti a obvazy

Základní obvazový materiál, prostředky a přípravky na ošetření drobných zranění, odřenin a ran jsou povinnou výbavou každého dovolenkového zavazadla. Přibalte také pinzetu (třeba na odstranění klíšťat), nůžky a vedle polštářkových a vodotěsných náplastí a elastických obinadel pořiďte také speciální náplasti na puchýře.

A dále nezapomeňte přibalit:

  • mastičky a gely na bolestivé svaly, namožené klouby a otoky (Voltaren, Proenzi, konopná mast, Musclegard, Heparoid, Varixinal…)
  • oční úlevové kapky (Ophthalmo-Septonex nebo Ocuflash)
  • teploměr
  • repelentní přípravky proti hmyzu a klíšťatům a zklidňující gel či sprej na štípance (Fenistil, Betadine, Apipol…)
  • pinzetu, případně celý set na vytahování klíšťat
  • přípravky na popáleniny a spáleniny od slunce ve formě krému, gelu nebo spreje s rozprašovačem
  • dezinfekční ubrousky a gel na ruce
  • čípky proti zácpě a probiotika pro zdravé zažívání (Dulcolax, glycerinové čípky, Biopron, Probiolact apod.)
  • opalovací kosmetiku s vysokým ochranným faktorem
  • respirátory při cestách do zemí, kde jsou stále vyžadovány
  • několik kusů kvalitních antigenních covid testů.
Pozor na skluzavky, houpačky a trampolíny! Jaká hrozí zranění?

Antibiotika a kortikoidy do cestovní lékárničky nepatří!

V případě vybavení osobní lékárničky na cesty rozhodně neplatí přímá úměra "čím více, tím lépe". Některé věci jsou dokonce nežádoucí, protože mohou způsobit víc škody než užitku. Jednou z nich jsou kortikoidy – v případě, že nejsou součástí vaší pravidelné medikace doporučené lékařem. Dokážou totiž potlačit imunitní reakci, což někdy může být vysloveně škodlivé. Další kapitolou jsou antibiotika.

„Infekce dýchacích cest jsou i během dovolené nejčastěji způsobeny viry, proto antibiotika v jejich léčbě nemají žádný efekt. Navíc s antibiotiky je třeba zacházet velmi opatrně. Jejich nesprávná indikace bez konzultace s lékařem může vést k nežádoucím účinkům, zhoršení celkového stavu při jejich nesprávné volbě nebo i k opoždění nutného vyšetření lékařem. Ve většině civilizovaných zemí je v případě náhle vzniklého onemocnění možné navštívit lékaře a zajistit základní vyšetření a odpovídající léčbu,“ zdůrazňuje MUDr. Ludmila Bezdíčková, praktická lékařka z Prahy 6. 

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Zdraví, Děti, Dovolená s dětmi, Praktické rady, Rodina a vy, Cestování, Alergie, Maminka cestuje, Prázdniny, Bolest, Léto s dětmi, sportovec, Charakter, medikace, Čechy, Antihistaminikum, Enterol, Ibuprofen, Brufen, Pinzeta, Praha, Biopron, Lékař, Indikace, Dov, Zdraví na Heureka.cz