Maminka.czCestování

Cestujete s dětmi do zahraničí? Poradíme vám, jaké cestovní doklady potřebujete

Cestujeme-li s dětmi do zahraničí, jednou z nejdůležitějších věcí jsou platné cestovní doklady. Oproti dobám minulým už dnes i ta nejmenší miminka musí mít svoje vlastní.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Stačí pas, nebo jen občanský průkaz?

Zatímco naši rodiče měli své děti takzvaně zapsané ve vlastním pasu, naši potomci už musí mít svůj cestovní doklad. Je na rodičích, jestli jim pořídí rovněž cestovní pas, nebo „jen“ občanský průkaz. Ten může být od roku 2012 vydáván i osobám mladším patnácti let.

V čem je rozdíl? Jednak v ceně, i když ne velký – za zhotovení občanky zaplatíte padesát korun, za pas stovku. Především však v tom, do kterých zemí můžete s těmito doklady vycestovat.

Občanský průkaz platí v zemích Evropské unie a také na Islandu, v Norsku, Lichtenštejnsku, Švýcarsku, Albánii, Makedonii, Bosně a Hercegovině, Černé Hoře a Srbsku.

Cestovní pas je pak platný univerzálně kdekoli. Doba platnosti obou průkazů je pět let. Podmínkou však je, že držitel dokladu výrazně nezměnil svůj vzhled.

Pokud tedy pořídíte pas či občanský průkaz malému miminku a do zahraničí jezdíte každoročně, zřejmě se nevyhnete pořizování nového dokladu klidně i každý rok. Jinak riskujete, že při kontrole narazíte na příliš pečlivého úředníka, který miminkovskou fotku dítěte, kterému už je mezitím pět let, prostě neuzná.

Cestování nemusí být úmorné. Aneb jak děti při cestách zabavit

Cestování v rámci EU

rámci Evropské unie a ostatních evropských států s výjimkou to samozřejmě můžete také risknout a doklady neřešit. Oficiálně už žádné hraniční kontroly mezi zeměmi EU neexistují. Ty namátkové ovšem probíhají pořád – a zvláště v posledních letech v souvislosti s migrační otázkou jsou někde docela intenzivní.

Dětský pas nebo stačí občanka? S jakými doklady je cestování výhodnější?

Pokud rodič není schopen předložit doklad, který by potvrzoval, že jde opravdu o jeho potomka, má velký problém. Klidně se může stát, že mu bude dítě odebráno, dokud se situace nevysvětlí. A to za to určitě nestojí.

Kromě cestovních dokladů určitě nezapomeňte také na průkaz pojištěnce a sjednejte si cestovní pojištění přímo pro konkrétní cestu. Důležité je i to, kdo s dítětem cestuje.

Cestovní pas pro děti: Co budete potřebovat a kolik vás bude stát?

Co když cestuje potomek s prarodiči?

Některé země vyžadují písemný souhlas rodičů s cestou, pokud potomky doprovází někdo jiný, například jedou-li k moři s babičkou a dědečkem. A někde požadují i písemný souhlas jednoho rodiče (ať jde o manžele nebo bývalé partnery), pokud s dítětem jede do ciziny jen ten druhý.

Informace, do kterých států je toto potvrzení potřeba, najdete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí. Potvrzení obsahující identifikační údaje o dítěti i doprovázejících osobách je třeba nechat ověřit u notáře. Vyplatí se tedy začít na vše myslet s předstihem. Ostatně i na zhotovení pasu nebo občanského průkazu mají úřady ze zákona 30 dní.

Dlouhá cesta před vámi? 15 tipů, jak zabavit děti v autě a nepřijít o nervy

I když to obvykle trvá podstatně kratší dobu, raději s touto lhůtou počítejte a o vydání potřebných dokladů požádejte včas. Expresní vydání pasu se sice stihne v řádu dnů, ale pak si v případě dětského dokladu připravte dva tisíce korun.

Video: Co vyvádějí dvouletá dvojčata, když je rodiče dají spát

Dětský pas nebo stačí občanka? S jakými doklady je cestování výhodnější?
Dělá se vašim dětem při cestování špatně? Víme, jak nevolnosti zvládnout
Levná dovolená s dětmi? Víme, jak ji vybrat a nevybílit přitom peneženku
Cestujte v létě bez obav z průjmu. Dejte na rady lékařů
Témata: Miminko, Praktické rady, Rodiče, Cestování, pořad, Maminka cestuje, Průkaz, Dětský pas, Velký problém, Černá Hora, Unie, Albánie, Doprovázející osoba, Cestovní doklad, Lichtenštejnsko, Cestovní pas, Plátno, Občanský průkaz, Občanka, Pór, Jake, Nejmenší miminko, Informace, Potřebný doklad, Pojištění