Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Chcete druhé dítě? A kdy je nejlepší čas? Odpovězte si na tyto otázky!

Kateřina Prachařová 3.  2.  2019
Máte doma jedináčka a chcete mu pořídit sourozence? Možná řešíte, jaký věkový rozdíl mezi dětmi je ten nejlepší. Ale pro koho? Pro ně, nebo pro vás? Sestavili jsme seznam nejdůležitějších otázek. Zkuste si na ně odpovědět, třeba vám to usnadní rozhodování o tom, kdy se začít snažit o druhé miminko.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdy je ta správná chvíle pořídit si vlastní miminko? Tak především tehdy, když se na tom shodnou oba rodiče. Což nemusí být tak snadné. Zatímco jeden sní div ne o malém fotbalovém týmu, druhý si neumí představit, že by měl mít jiného člověka rád stejně jako své první dítě.

A když už se na tomto shodnete a začnete plánovat… tak zjistíte, že naplánovat vlastně nic nejde. Nebo jinak – díky antikoncepci si můžete naplánovat, kdy dítě nechcete. Ale ne, kdy ho budete mít.

Když druhé dítě stále nepřichází. Sekundární neplodnost je čím dál častější

Pětatřicetiletá Jitka se s partnerem o první dítě snažila čtyři roky. „Takže když jsme mluvili o druhém, bylo jasné, že nijak dlouho s tím otálet nebudeme. Jaksi automaticky jsme očekávali, že početí druhého miminka bude trvat podobně dlouho. No – a dnes máme dvě děti, které jsou od sebe ani ne osmnáct měsíců,“ směje se.

Ideální věkový rozdíl? Lékaři doporučují chvíli počkat

Otázka věkového rozdílu mezi dětmi je to, co rodiče, kteří se chystají na druhé dítě, řeší nejčastěji. Jaký je tak akorát? Někdo chce mít další přírůstek až ve chvíli, kdy je s první ratolestí „to nejtěžší za námi“ a rodiče si obě děti užijí zhruba nastejno. Někdo naopak razí teorii, že děti mají přijít co nejrychleji za sebou, aby si byly věkově co nejblíž a mohly si spolu brzy hrát.

Rok, dva, nebo pět? Existuje ideální věkový rozdíl mezi sourozenci?

Lékaři obecně nedoporučují nejnižší možný věkový rozdíl. Důvod je prostý – tělo matky by mělo po porodu dostat čas na zotavenou. Návrat do původního stavu přitom trvá zhruba stejně dlouho jako samotné těhotenství, tedy devět měsíců. Teprve pak by se rodiče měli začít snažit o dalšího potomka.

Malý věkový rozdíl (a tím je cokoli do dvou let) má každopádně tu výhodu, že sourozenci jsou si fyzicky i mentálně blízcí a většinu věcí prožívají podobně. Chodí ve stejnou dobu do školky, později do školy, mají stejné zájmy a potřeby. Naplnit jejich volný čas je o mnoho jednodušší než vymýšlet společný program třeba pro batole a školáka.

Nízký věkový rozdíl mezi sourozenci: Výhody či nevýhody?

A co naopak vyzdvihují rodiče, kteří si mezi dvěma dětmi dopřáli více času? Třeba osmatřicetiletá Simona má jasno, že ideální věkový rozdíl je pět let. „Přesně tak to máme já a moje sestra. Jako děti jsme spolu nebyly v nějakém těsném kontaktu, ale dnes jsme si velmi blízké,“ tvrdí.

Jejím vlastním dcerám jsou nyní dva roky a sedm let. „Je to úplně ideální, protože mám čas na obě dvě. Dopoledne, když je starší dcera ve škole, mazlím se s tou mladší. A ta pak odpoledne spí a na řadu přichází naše školačka.“

Podle Simony je navíc výhodou, že každá z dcer má vzhledem k věku úplně jiné zájmy, takže nehrozí, že by se hádaly o hračky. Každá má totiž úplně jiné.

Buďte připraveni na každou variantu

Samozřejmě ale není možné dopředu naplánovat a zajistit, aby si děti rozuměly. Někdy je mezi sourozenci dvouletý věkový rozdíl a rozumějí si báječně – a jindy děti ve stejné konstelaci znají jen hádky a neshody. Některé děti se milují, jiné na sebe navzájem žárlí. Rodiče by měli být připraveni na každou variantu.

Zásadní je, aby sami sebe nedostávali pod zbytečný tlak. Otázka druhé dítěte může být pro někoho nepříjemná až bolestivá. Třeba to s prvním dítětem probíhalo úplně jinak, než jste očekávali? Bylo to tak vyčerpávající, že navzdory původním plánům si teď druhé miminko neumíte vůbec představit? Anebo naopak po dalším miminku toužíte natolik, že všechno ostatní jde stranou, takže přehlížíte i takové zásadní věci, jako je třeba fakt, že si to nemůžete finančně dovolit?

j

Manželovi rodiče nám finančně pomohli. Teď za to platíme jinak

Klíčové otázky, na které byste si měli odpovědět, jsou tyto:

  • Jaké bylo první těhotenství? Co bychom udělali jinak?
  • Kdo pomůže s prvním dítětem, pokud budou během druhého těhotenství problémy?
  • Jaký byl první porod?
  • Jaký byl každodenní život s prvorozeným dítětem?
  • Jak bychom řešili problémy?
  • Měli jsme pro sebe jako partneři dost času?
  • Jak by mělo vypadat rozdělení úkolů, až budou dvě děti?
  • Jak se cítíme jako rodina – je tu ještě místo pro někoho dalšího?
  • A co kariéra?
  • Co se stane, když se rozhodneme mít pouze jedno dítě?
  • Uměli bychom se vyrovnat s tím, když to „dlouho nepůjde“?
  • Schovávali jsme si věci po prvním dítěti?
  • Co říká srdce – stále chceme dítě?

Odpovězte si na otázky společně a opravdu poctivě. A dejte tomu čas. Možná, že za pár měsíců budou odpovědi úplně jiné.

Tahle žena funguje jako dočasná máma. Její náručí prošly desítky miminek

Témata: Těhotenství, Láska a vztahy, Mateřská a rodičovská dovolená, Rodina, Rodina a vztahy, Miminko, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vy, Rodiče, Sourozenci, Ota, NEJ, Školačka, Věkový rozdíl, Otázka, Dopoledne, Tělo matky, Děti, Nejlepší čas