Maminka.czVýživa a stravování

Chcete ještě něco originálního? Zkuste netradiční cukroví

redakce 13.  12.  2013
Chcete ještě něco originálního? Zkuste netradiční cukroví
Vánoční cukroví nemusejí představovat jen vosí hnízda, linecká kolečka a vanilkové rohlíčky. Vyzkoušejte nové druhy a potěšte mlsné jazýčky svých ratolestí. Můžete se vsadit, že s těmito recepty budete letos za hvězdu i u tchyně.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pomerančové pusinky

Porce:25-30 kousků

Příprava: 50 minut + chlazení

175 g změklého másla 30 g moučkového cukru 1 balíček vanilkového cukru 150 g hladké mouky 25 g kukuřičného škrobu

Na náplň 60 g změklého másla 125 g moučkového cukru 2 lžíce pomerančové šťávy jemně nastrouhaná kůra z 1/2 biopomeranče

Máslo a oba cukry vyšlehejte v misce dohladka, do směsi zapracujte mouku a škrob a ještě důkladně prošlehejte. Těsto přemístěte do zdobicího sáčku s velkou hubičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte pusinky velké 2 až 2,5 cm v průměru. Pusinky pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 8 minut a pak je nechte zcela vychladnout. Všechny ingredience na náplň smíchejte a důkladně prošlehejte do hladkého krému, který dejte vychladit do ledničky alespoň na 2 hodiny. Potom jím slepujte pusinky vždy po dvou k sobě.
Uchovejte v chladu a suchu.

Čokoládové placičky

Porce: 40-50 kousků

Příprava: 50 minut

350 g mouky, 70 g kakaa, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 250 g změklého másla, 225 g krupicového cukru, 125 g hnědého cukru, 2 vejce, 50 g tmavé čokolády nasekané na malé kousky, 50 g bílé čokolády nasekané na malé kousky, 250 g sušených třešní nebo jiného sušeného ovoce

Mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl promíchejte. Máslo a oba cukry důkladně utřete dohladka, přidejte vejce a nakonec do másla zapracujte kakaovou směs. Přidejte kousky čokolády a sušené ovoce a zlehka promíchejte. Na plechu vyloženém pečicím papírem tvořte z těsta placičky a pečte je 10 až 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Hotové cukroví uchovejte v chladu a suchu.

Upečte si báječné netradiční cukroví. Co třeba pistáciové kuličky či medové rybičky?

Marcipánové hrudky

Porce:30-40 kousků

Příprava:55 minut

170 g jemně nastrouhaného marcipánu, 10 g smetany 33%, 1 vejce, špetka soli, 60 g tmavé čokolády na vaření, 50 g změklého másla, 60 g hladké mouky, 50 g mletých oříšků, 5 bílků

Na polevu 100 g moučkového cukru, 1 bílek

Z marcipánu, smetany, vejce a soli umíchejte hladkou hmotu. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Máslo vyšlehejte do pěny, vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a zapracujte do marcipánové hmoty. Přidejte mouku a oříšky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a velmi zlehka ho po částech vmíchejte do těsta. Z něj tvarujte hrudky na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte dorůžova asi 8-10 minut. Z bílku a prosátého cukru utřete hustou polevu, přendejte ji do igelitového sáčku, kterému ustřihněte růžek tak, aby vznikl jen malý otvor. Vychladlé hrudky ozdobte polevou, nechte ji zaschnout a hotové cukroví uchovejte v chladu a suchu.

Piniové kuličky

Porce:40 kousků

Příprava: 40 minut

100 g mletých piniových oříšků, 150 g moučkového cukru, 50 g marcipánu, 1/2 lžičky vanilkové esence, 1 vejce, 100 g hladké mouky, 1/4 lžičky prášku do pečiva, 1 špetka soli

Na ozdobu100 g piniových oříšků Mleté oříšky, moučkový cukr, marcipán a vanilkovou

esenci zpracujte v elektrickém hnětači. Do těsta vmíchejte vejce, mouku a sůl s práškem do pečiva. Důkladně propracujte, dokud nevznikne hladké těsto. Z něj vlhkýma rukama tvarujte kuličky, které obalte piniovými oříšky. Hotové kuličky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 až 12 minut.
Hotové kuličky uchovejte v chladu a suchu.

Citronové kroužky

Porce:25-30 kousků

Příprava: 60 minut + chlazení 125 g hladké mouky, 50 g mletých lískových oříšků, 30 g moučkového cukru, 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry, 90 g změklého másla, 1 žloutek

Na polevu60 g moučkového cukru 3-4 lžičky citronové šťávy

Do mísy prosejte mouku, promíchejte ji s ořechy, cukrem a citronovou kůrou, přidejte žloutek a kousky másla, všechno promačkejte vidličkou a potom rukama zpracujte vláčné těsto, které zabalte do fólie a nechte aspoň hodinu v ledničce. Odleželé těsto rozdělte na 4 stejné díly, vyválejte z nich válečky a z těch odkrajujte stejně velké kousky, které v prstech ještě rozválejte na tenčí válečky a spojte do kroužků. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 175 °C dorůžova přibližně 5 až 8 minut.

Po upečení je nechte vychladnout. Připravte si polevu: do menší misky prosejte cukr, přilijte k němu citronovou šťávu a 2 lžičky horké vody a třete, dokud nebude poleva hladká. Potom jí potírejte kroužky a před uskladněním je nechte důkladně zaschnout.
Uchovávejte v chladu a suchu.

Voňavé sušenky

Příprava: 30 minut + odležení

250 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1/2 lžičky strouhané citronové kůry, 170 g změklého másla, 1 vejce

Mouku smíchejte s oběma druhy cukru, citronovou kůrou, změklým máslem a vejcem, vypracujte vláčné těsto a nechte je v ledničce hodinu odpočinout. Těsto dejte do strojku na cukroví a vytlačujte proužky. Vytlačené sušenky narovnejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, asi 5 minut.

Pomerančové kostky

Porce:35-40 kousků

Příprava:70 minut + odležení 200 g hladké mouky, 100 g mletých mandlí, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry, 100 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 100 g změklého másla, 100 g hery, tuk a hrubá mouka na vymazání

Na náplň 1 sklenička pomerančové marmelády 1 lžíce pomerančového likéru (pokud nemáte, nahraďte tuzemákem)

Na polevu 200 g moučkového cukru 3 lžíce pomerančového likéru (pokud nemáte, nahraďte tuzemákem)

Na ozdobupomerančové želé v cukru

Smíchejte mouku s mandlemi, skořicí, kůrou a oběma cukry. Přidejte máslo i tuk a vypracujte hladké těsto. Rozetřete je na vymazaný a vysypaný plech do vrstvy silné asi 1,5 cm a pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 20 minut. Upečený plát nechte vychladnout, překrojte ho na poloviny, které k sobě slepte marmeládou rozmíchanou s likérem (tuzemákem). Pláty zabalte do fólie, zatěžkejte a nechte 2 dny odležet. Z cukru, alkoholu a 2 lžiček horké vody utřete vařečkou polevu, potřete jí odleželý korpus a nechte důkladně zaschnout. Potom ostrým nožem krájejte na řezy a každý ozdobte kouskem želé.

Čokoládové makronky

Porce: 30-40 kousků

Příprava: 40 minut

200 g tmavé čokolády na vaření 100 g mletých mandlí 2 bílky špetka soli 100 g moučkového cukru

Čokoládu jemně nastrouhejte a smíchejte ji s namletými oříšky. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh, zapracujte do něj po lžících moučkový cukr a směs čokolády a mandlí a vzniklou hmotu dávejte lžičkou na plech vyložený pečicím papírem do tvaru malých plochých hromádek. Plech vložte do trouby předehřáté na 140 °C a pečte 13 až 15 minut. Hotové makronky uchovejte v chladu a suchu.

Oříškové makronky

Porce: 30-40 kousků

Příprava: 40 minut 150 g lískových ořechů 100 g mletých lískových ořechů 2 bílky špetka soli 100 g moučkového cukru 30-40 kulatých oplatek nebo sušenek

Lísková jádra jemně nasekejte a smíchejte je s namletými oříšky. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh, zapracujte do něj po lžících moučkový cukr a smíchané ořechy a vzniklou hmotu dávejte lžičkou na oplatky (sušenky) do tvaru malých plochých hromádek. Pečte je na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě předehřáté na 140 °C asi 13 až 15 minut. Hotové makronky uchovejte v chladu a suchu.

Článek vyšel v časopisu Maminka 12/2013

Témata: Časopis Maminka, Výživa a stravování, Cukroví, Cukr, Originál, Bílá čokoláda, Odleželé těsto, Hrubá mouka, Vláčné těsto, Ori, Nastrouhaná kůra, Tuhý sníh, Růžek, Marmeláda, ORIGINAL, Buchta