reklama

Chcete odlehčit? Uvařte si skvělé jarní polévky do 30 minut!

S našimi nízkotučnými polévkami dodáte tělu minimálně čtvrtinu denní dávky železa a folátů, poloviční dávku vitaminu A, vápníku či niacinu a sto procent doporučené denní dávky vitaminu C.

Krémová polévka s květákem a sýrem

Na 4 porce, Příprava: 30 minut

1 lžička oleje
1 cibule, nakrájená na jemno
2 brambory, syrové, nakrájené
1 květák, rozdělený na růžičky
1,5 l kuřecího vývaru
60 g nízkotučného sýra,
nastrouhaného
sůl a pepř na dochucení

Do hrnce vlijte olej a rozehřejte ho na střední teplotu. Za stálého míchání asi 5 minut restujte cibuli, až změkne. Vsypte brambory a restujte další dvě minuty. Přidejte květák a vývar a přiveďte k varu. Snižte teplotu a povařte asi čtvrt hodiny, až budou brambory a květák měkké. Polévku dohladka rozmixujte ručním mixérem. Okořeňte podle chuti. Polévku podávejte horkou, posypanou strouhaným sýrem.

Polévka s kapustou, celerem a fenyklem

Na 4 porce, Příprava: 25 minut

1 svazek bazalky
50 ml olivového oleje
po 250 g mrkve a celeru
1 malý mladý fenykl
1 malá hlávka kapusty
800 ml zeleninového vývaru
80 ml jogurtu
šťáva z 1 citronu
20 g sýra typu pecorino, strouhaného
sůl a pepř na dochucení

Bazalku opláchněte, otrhejte lístky, promíchejte je se 40 ml oleje a špetkou soli, dejte do mrazáku zchladit a pak rozmixujte na ochucený olej (směs v chladu zpevní a lépe se pak rozšlehá). V hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje a osmažte na něm mrkev, celer a fenykl, vše očištěné a nakrájené na proužky. Pak přidejte kapustu, pokrájenou také na proužky, a ještě trochu osmažte. Osolte, opepřete, zalijte vývarem a uveďte do varu.

Hned stáhněte z ohně, do polévky vešlehejte jogurt, dochuťte ji citronovou šťávou, postavte na vypnutou plotýnku a nechte prohřát jen zbytkovým teplem. Polévku pak rozdělte do misek, navrch nasypte sýr a noste na stůl, zakápnutou ochuceným olejem.

Hrachová polévka s křupavým pršutem

Na 4 porce, Příprava: 30 minut

20 g másla
1 pórek, nakrájený
1,2 l kuřecího vývaru
2 brambory, nakrájené na kostky
3 šálky hrášku, mraženého nebo
konzervovaného (viz Tip)
6 plátků pršutu
sůl a pepř na dochucení

Hrnec rozehřejte na střední teplotu a rozpusťte v něm máslo. Pórek za stálého míchání asi pět minut opékejte do změknutí. Přilijte vývar, zvyšte teplotu na maximum a přiveďte k varu. Přidejte nakrájené brambory, teplotu snižte a povařte asi 10 minut. Přidejte hrášek (mražený nemusíte rozmrazovat) a znovu asi 10 minut vařte, až hrášek a brambory změknou.

Ručním mixérem rozmělněte na hladkou kaši. Mezitím rozložte pršut na plech pokrytý pečicím papírem a pod rozpáleným grilem opékejte z každéstrany dokřupava. Polévku podávejte s pršutem a chlebem.



Další recepty naleznete na webu Recepty.cz

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Žijete velmi rychle, takže není divu, když začínáte mít pocit, že vám spousta věcí uniká. Nebylo by od věci se na chvíli zastavit a…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama