Maminka.czChování a vztahy

Chcete oživit dění v ložnici?Na muže zabírají vizuální podněty

Libor Budinský 26.  12.  2012
Chcete oživit dění v ložnici?Na muže zabírají vizuální podněty
Do manželské postele už chodíte jenom spát, dřívější touhu vystřídala nuda a vzrušení nahradil stereotyp. Jak z toho ven? Rozhodně zapomeňte na nevěru – přesvědčíme vás, že i po dlouholetém vztahu může být sex stále strhujícím dobrodružstvím.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přišlo to úplně nečekaně. Brali jsme se ve dvaceti, máme dvě děti, ale kolem pětatřiceti jsme se milovali se stále většími intervaly, nejprve jednou za týden, pak jednou za měsíc, jednou za tři měsíce a někdy kolem čtyřiceti to přestalo úplně,“ vypráví třiačtyřicetiletá Markéta. „Mně osobně to chybí, ale mému manželovi ne, a i když jsem se několikrát snažila o návrat k sexuálnímu životu, on nemá zájem. Já se ale necítím tak stará, abych už žila bez sexu, a zvažuji to, že až děti dospějí, tak od něj odejdu a najdu si někoho jiného.“

Slova zdravotní sestry z Brna podporuje studie společnosti Pfizer, podle níž je se sexuálním životem nespokojen každý druhý z nás. Přitom většina lidí podle průzkumů souhlasí s tím, že kvalitní sex je základem šťastného manželství či kvalitního partnerského života. Tak kde je tedy chyba?

Ideální délka vztahu

Podle biologů není člověk stvořen pro lásku na celý život. Jeho genetické výbavě vyhovuje sériová monogamie, tedy vztah, kdy lidé žijí nějakou dobu spolu a jsou si věrní, ale po čase se rozejdou a najdou si nové partnery. Z pohledu vývojové biologie je monogamní soužití a celoživotní věrnost anomálií, která odporuje zásadám kvalitní reprodukce. Ideální délka vztahu je zhruba pět až sedm let, ale tato doba nestačí na výchovu dětí, která je u člověka mimořádně dlouhá. Právě proto uzavíráme manželství – abychom se pomocí rozumu pokoušeli překonat biologické zákony. Navíc existuje celá škála triků a fíglů, které nám pomohou udržet kvalitu manželského či partnerského sexuálního života na vysoké úrovni. Ale musíme se opravdu snažit, neboť samo o sobě nejde v životě vůbec nic.

„Základem funkčního sexuálního života v dlouhodobém vztahu je úcta, láska, komunikace a tolerance. Na těchto základních kamenech pak můžeme stavět sexuální techniku. Ta je samozřejmě nutná k uspokojení partnera,“ vysvětluje sexuoložka Laura Janáčková. „Jestliže oba partneři dosáhnou při milování orgasmu, budou mít tendenci milování podle individuální sexuální potřeby opakovat. Naučit se svého sexuálního partnera uspokojit je pak podmínkou ke snížení rizika mimopárových vztahů. Ve své ordinaci se často setkávám s tím, že ženy předstírají dlouhodobě orgasmus a muži vůbec nevědí, jaký typ orgasmu jejich partnerka prožívá,“ říká odbornice a dodává, že pokud jsou všechny tyto základní podmínky splněny, je třeba myslet dál a snažit se o zpestření sexuálního života. A protože muži jsou vizuálně vzrušiví, je třeba využívat stále nové a nové podněty, jako je třeba dráždivé spodní prádlo, změna prostředí či změna obvyklých sexuálních poloh. Prostě stále se snažit experimentovat.

V posteli jako v posilovně

Psychologové také soudí, že sexuální život nejlépe funguje manželům, kteří k němu přistupují jako k příjemné povinnosti. Když jsou manželé ochotni uspokojit své sexuální potřeby a navzájem si vycházejí vstříc. Odborníci navíc upřednostňují pravidelný sexuální život bez větších výkyvů. Manželský sex lze podle nich s nadsázkou přirovnat ke sportovnímu tréninku. Stejně jako u svalů se při pravidelném sexuálním životě zvyšuje hormonální funkce. A tak platí poněkud zvláštní pravidlo: Čím je sexu víc, tím větší je potřeba a opačně, když intenzita klesá, potřeba pozvolna mizí.

Přestože jen asi polovina lidí dokáže o sexu a svých sexuálních přáních bez zábran mluvit s partnerem, sexuologové nabádají k otevřené komunikaci. Teprve pak si může člověk vychutnávat všechny rozkoše, které mu sex nabízí. A právě v tom leží velká deviza manželství – člověk se nemusí stydět, nemusí nic vysvětlovat. Oba partneři se dobře znají a vyhoví si.

„Pokud bych měla vyzdvihnout jednu věc, pak je to otevřená komunikace. Bavte se o všem, co je se sexem spojené, o vašich snech, tajných fantaziích i sexuálních přáních a snažte se je plnit,“ nabádá sexuoložka Janáčková.
Když to dokážete, objevíte v manželském sexu dobrodružství i netušené kvality. Třeba tak jako devětatřicetiletý Michal. „Nikdy bych manželský sex neměnil za nějaký chvilkový zážitek. Milování s manželkou mi přináší mnohem hlubší prožitek,“ pochvaluje si. „Samozřejmě, už to dávno není divoký sex jako zamlada, ale je v něm mnohem více hloubky a jakési klidné síly. Častokrát se mi zdá, že přitom dochází nejen ke splynutí našich těl, ale i našich duší. A když člověk vnímá, že má ženu a děti a všechno funguje, cítí po milování takový pocit štěstí a uspokojení, který v jiných vztazích zřejmě nikdy nezažije.“

Jak na věc

Natočte se
Už samo natáčení může být dráždivé, navíc si své hrátky později můžete pouštět v rámci milostné předehry.

Společná masturbace
Pozorovat partnerku při masturbaci je tajná touha mnoha mužů, ale i pro ženy to může být velmi vzrušující. Navíc tak navzájem nejlíp zjistíte, jaké doteky dělají partnerovi dobře.

Pryč z ložnice
Vyměňte postel za jiné prostředí. Nebojte se experimentovat, vyzkoušejte vanu, kuchyňský stůl, auto či louku.

Zapojte pomůcky
Nestyďte se používat cokoli, co násobí vaši rozkoš.
Ať už jste to koupili v sexshopu, nebo vyndali z lednice. Ženy by měly odhodit svůj stud a muži si zase musí uvědomit, že vibrátor není konkurence.

Témata: Chování a vztahy, Časopis Moje psychologie, LAURA JANÁČKOVÁ, Podnět, Celá škála, Sexuoložka, Muž, Otevřená komunikace, Zvláštní pravidlo, Den, Masturbace, Manželský sex, Pfizer