Maminka.czK tabuli půjde české školství

Chcete poslat dítě do školy dřív, než mu bude šest? Tohle musíte zařídit

Radka Wallerová 29.  1.  2021
Na jedné straně přibývá rodičů, kteří pro své dítě zvažují odklad, na straně druhé jsou stále ti, kteří by rádi poslali dítě do školy ještě před tím, než oslaví šesté narozeniny. Je to možné, musíte se na to však připravit. Je přitom rozdíl, zda bude dítěti šest alespoň do prosince, nebo až po Novém roce.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Školy mohou přijímat i školáky, kteří do první třídy nastoupí ještě dříve, než jim je šest, ale je to o něco složitější. Dítě musí být dostatečně vyspělé a jeho rodiče o předčasný nástup do školy musí přímo požádat. 

„Podmínkou přijetí dítěte narozeného v období od září do konce prosince k plnění povinné školní docházky je také doporučující vyjádření školského poradenského zařízení, podmínkou přijetí dítěte narozeného od ledna do konce června jsou doporučující vyjádření školského poradenského zařízení a odborného lékaře, která k žádosti přiloží zákonný zástupce,“ zní pokyny z resortního ministerstva.

Pojďte s námi změnit školství! Co vás nejvíc štve a co jako rodiče můžete dělat?

Stojí za to krom potřebných papírů probrat vývoj dítěte a jeho schopnosti se školkou, kam chodí. Psychologové ani učitelé většinou nástup nedoporučí dětem, které jsou sice v něčem výrazně napřed, ale naopak jsou třeba sociálně nezralé. Nebo těm, které sice umí číst a počítat, ale mají velký problém s jemnou motorikou. 

Sami také zvažte, jestli vaše ani ne šestileté dítě nebude ve škole s příliš mnoha dětmi, které naopak mají odklad, ani ne šestileté dítě by se mezi sedmiletými až osmiletými dětmi nemuselo zrovna chytit. 

Co když už umí číst a psát?

Psycholog Václav Mertin to, aby rodiče děti přímo učili něco dopředu, vyloženě nedoporučuje. Ne proto, že by kvůli tomu snad kluci a holky něco přeskočili ve vývoji.

„Ale školy s jednotnými osnovami nedokážou pracovat s velkými rozdíly mezi dětmi,“ říká odborník. Jinými slovy, když bude vaše dítě umět číst nebo psát, škola stejně pojede podle tempa těch pomalejších – a takové tam budou vždycky. Jen málokterý učitel si dá tu práci, aby vašemu dítěti dával práci navíc, takže vy jste sice potomkovi nástup do školy usnadnili, ale on se tu záhy začne nudit, což k nadšení pro další vzdělání moc nepřispívá. Dítě to nicméně umí – proto se nejpozději u zápisu zajímejte o to, jak škola pracuje s dětmi, které jsou v něčem napřed.

A co takhle nultý ročník?

Zvažujete odklad, ale nejste nadšení z toho, že by dítě bylo ještě rok ve školce? Pak připadá v úvahu nultý ročník. Jen ho neotvírají zdaleka všechny školy. Děti se učí dovednosti, které budou potřebovat do školy, ovšem hravou formou. Není to v žádném případě klasická výuka.

Vyplňují pracovní listy, trénují grafomotorická cvičení, v případě potřeby s nimi pracuje logoped. Ve třídě je pak deset až patnáct předškoláků. Jinde můžete narazit na jarní přípravný kurz, především pro děti s odkladem. Cvičí se paměť, řeč, jemná motorika.

K tabuli půjde české školství! Nové číslo časopisu Maminka s celoročním projektem
Podle čeho vybrat základní školu? 7 věcí, které jsou opravdu důležité
Témata: Rodiče, Školství, Školák, Vzdělání, K tabuli půjde české školství, První třída, pracovní listy, Odklad, Narozeniny, Zář, Jemná motorika, Václav Mertin, Přijetí dítěte, Škola, Děti, Poradenské zařízení, Nový rok