Maminka.czBatole

Chcete rozumět svému miminku? Zkuste znakování!

Alena Štouračová 28.  9.  2011
"To, že miminka nedokážou mluvit, ještě neznamená, že nám nemají co říci. Chtějí se s námi podělit o to, co je těší, trápí, co chtějí… Problémem je, že schopnost mluvit se vyvíjí pomaleji než jejich touha komunikovat. Naštěstí miminka dokážou ovládat ruce a další části těla dříve než hlasivky a ostatní nástroje nutné k verbální komunikaci. To dává dětem příležitost komunikovat neverbálně. Někdy si s miminkem povídáte a ono se na Vás usmívá a Vy si říkáte, copak mi asi chce říci? Rádi bychom Vám představili novou metodu – ZNAKOVÁNÍ S MIMINKEM.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Odkud znakování přišlo?

Ve světě se tato technika dorozumívání používá více než dvacet let, do České republiky teprve nedávno dorazila a rodiče se s ní pomalu seznamují. Znakovou řeč pro miminka objevily profesorky psychologie Linda Acredolová a Susan Goodwynová z Kalifornské Davis University.

Co to znakování je?

Znakování s miminky je způsob rozvoje přirozené komunikace dětí raného věku (kojenců a batolat). Principem je vnímání nemluvených sdělení miminka, které vám tak sdělí znaky přesně to, co chce nebo potřebuje. Rodiče sdělením rozumí a miminko je spokojené, že jeho okolí vnímá jeho potřeby.

Proč právě znakování a co je jeho výhodou?

Miminko nejdříve používá různé posunky, gesta a zvuky než začne používat svá mluvidla. Základem rozvoje komunikace je podpora mluvené řeči vizuálně motorickými znaky. Znak je v tomto případě termín zahrnující pohyby rukou (gesta, posunky), pohyby celého těla i mimiku obličeje. Komunikaci s podporou nemluvených znaků tedy označujeme jako znakování. Nevědomky ji užívají všechny rodiny s dětmi.

Kývnete hlavou na souhlas, naopak zavrtíte hlavou, když nesouhlasíte, máváte na pozdrav – to jsou základní gesta, která se děti naučí velmi brzy. Znakování umožní dětem mnohem lepší komunikaci s rodiči i v době, když už začínají pomalu mluvit. Pomocí znaků se naučí říkat například: „Prosím, děkuji, pomoc, máma, táta, jíst, pít.“ Ale i slůvka jako: „Květina, koupat, pes, kůň, čepice.“ Výzkumy dokazují, že dítě průměrně o šest měsíců dříve začíná používat dvouslovné věty. Rozvíjí se aktivní i pasivní slovní zásoba, rozvíjí se pohy¬bové dovednosti, myšlení, paměť, představivost a posiluje se pozitivní vztah v rodině.

Kdy bychom se znakováním měli začít?

Tato metoda se doporučuje zavádět u miminek od 6 do 15měsíců, ale záleží samozřejmě na rodičích, kdy znakování začnou používat.

ČTĚTE TAKÉ: 21 dětských pokroků

Proč používat znakování, když miminko bude brzo mluvit?

Ano, máte pravdu, Vaše miminko bude jednou mluvit, ale proč se s ním nedorozumět již před tím než Vám to bude moci sdělit samo? Podpořte komunikaci znaky a dočkáte se rozhovoru s miminkem o několik měsíců dříve než by tomu bylo bez znaků. Ve dvanácti měsících věku může dítě samo aktivně používat několik desítek slov. Oproti tomu dítě, které znaky nepoužívá, začíná v jednom roce říkat první slůvka. Proč nepodpořit vývoj Vašeho miminka, vše je ve Vašich rukách maminky a tatínkové.

Témata: Děti, Novorozenec, Batole, Kojenec, Rozum, Mimi, Znak