Maminka.czKojenec

Chcete ulevit dítěti od dýchacích potíží? Naučte se míčkovat

Kateřina Prachařová 16.  1.  2017
Trápí vaše dítě častá onemocnění dýchacích cest? Jednou z možností, jak mu šetrně a přitom účinně ulevit, je i metoda takzvaného míčkování. Nenahradí sice hlavní léčbu určenou lékařem, může však pomoci významně zkrátit dobu marodění. A pomáhá i v mnoha dalších případech.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Techniku míčkové facilitace neboli míčkování vymyslela v roce 1993 česká fyzioterapeutka Zdena Jebavá, která hledala způsob, jak ulevit dětem trpícím astmatem.

Překvapivou pomoc poskytly měkké molitanové míčky, které se používají při takzvaném líném tenisu (nejen je, ale i rakety měla svého času doma snad každá rodina).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Hlazení míčkem uvolňuje napětí

Hlazení míčkem pomáhá uvolnit mezižeberní svaly a svaly kolem průdušnic a dýchacích cest. Uvolňuje také nahromaděný hlen a tím usnadňuje jeho vykašlávání.

GALERIE: Podívejte se na 12 vychytávek, které vám ulehčí život

Postupně se navíc ukázalo, že míčkování má blahodárný efekt nejen při astmatu, ale i při ostatních onemocněních dýchacích cest, a často se díky němu lze vyhnout nadměrnému podávání chemických medikamentů.

Míčkování pomáhá i při rýmě

Využívá se tak jako účinný doplněk léčby při „obyčejné“ rýmě, ale i při zánětech plic, hrtanu, průdušek, zánětech dutin nebo hlasivek. Pomáhá i alergikům, které trápí pyly, zmírňuje migrénu a v neposlední řadě ulevuje i nemocným cystickou fibrózou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Míčkování se navíc uplatnilo i při napravování vadného držení těla a rozšiřuje se i na mnoho dalších potíží, jako jsou poruchy trávení, hojení jizev, bolest kloubů nebo otoky.

Jaký vybrat míček

Při terapii se používají míčky různých velikostí – menší pro obličej a o něco větší na tělo. Terapeut používá při masáži speciální techniky podle toho, jak míček drží a jaký pohyb s ním provádí.

Buď jej po těle roluje pomocí prstů, dlaní a zápěstí, nebo jím takzvaně vytírá, tedy táhne jej po pokožce bez otáčení.

Metoda využívá akupunkturních bodů a závislosti mezi stahováním a uvolňováním svalů. Tím klesá svalové napětí, povzbudí se imunitní systém, dýchání se z povrchního mění na hlubší břišní a organismus se může rychleji uzdravovat.

Podívejte se na ukázku míčkování:

Podmínkou úspěchu je pravidelnost

Nečekejte, že se efekt dostaví po pár dnech. Míčkovat byste měli jednou denně aspoň dva až tři měsíce, v případě alergií pak preventivně začněte zhruba měsíc před nástupem sezónního alergenu.

Míčková facilitace má jednu velkou výhodu, kterou si uvědomíme právě my jako rodiče. Je to velmi příjemná technika, kterou se lze snadno naučit a která je dětem příjemná.

Nic tedy nebrání tomu, abychom ji po zaškolení zkušeným fyzioterapeutem prováděli dětem sami. Masáž v klidu domova, mimo lékařské prostředí, se dětem líbí, berou ji jako formu mazlení a hru.

Pokud máte o míčkování zájem, zapátrejte na internetu. Kurzů pro veřejnost je poměrně dost, některé z nich vede i přímo autorka metoda Zdena Jebavá. Informovat se můžete rovněž u svého lékaře nebo fyzioterapeuta.

Blahodárné masáže miminek. Víte, čím prospívají a jaký olej je vhodný?

 

Témata: Zdraví, Děti, Batole, Kojenec, míč, Předškolák, Masáže, Zánět dutin, Potíž, Vadné držení, Míček, Akupunkturní bod, Stahování, Ostatní onemocnění, Hrtan, Mezižeberní sval, Zkušený fyzioterapeut, Nahromaděný hlen, Svalové napětí, Zdraví na Heureka.cz