Maminka.czPlodnost

Chcete vědět, jak jste na tom s plodností? Během června vás vyšetří bezplatně. Nechte se otestovat

Simona Procházková 5.  6.  2023
Problém s plodností a početím miminka řeší u nás každý pátý pár. Na potřebu včasné diagnostiky problémů s reprodukčním zdravím má upozornit Národní den plodnosti, který každý rok připadá na 6. června. Jeho cílem je motivovat lidi, aby včas navštívili odborníky a nechali se vyšetřit. Takovéto otestování plodnosti je během června možné absolvovat na některých klinikách zdarma.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Problémy spojené s plodností a schopností počít dítě má stále větší počet párů. Za tímto negativním trendem stojí především zvyšující se počet mužů a žen, kteří založení rodiny z různých důvodů odkládají na pozdější věk. Odborníci na reprodukční medicínu ale varují, že ani moderní medicína není všemocná a k neplodnosti je třeba přistupovat se stejnou vážností jako k jakékoli jiné zdravotní diagnóze.

VIDEO: Ovulace: Kdy nastává a jak žena pozná, že může otěhotnět?

S věkem rostou rizika a problémy s početím

Statistiky jsou neúprosné, průměrný věk matek při narození dítěte se stále zvyšuje a loni dosáhl hranice 30,5 roku. Úměrně s tím narůstá i počet IVF terapií. „V roce 2022 stoupl počet cyklů asistované reprodukce na naší klinice o 22,3 procenta. Do léčby přitom vstupují ženy průměrně ve věku 36,5 roku, tedy v době, kdy i šance na úspěch pomocí metody asistované reprodukce výrazně klesají,“ upozorňuje MUDr. Hana Višňová, Ph.D., vedoucí lékařka kliniky IVF Cube. Problémy s neplodností se podle jejích slov ve stejné míře týkají i mužů: „Je dokázáno, že za neplodnost bývají muži zodpovědní ve 40 procentech případů, přesně tak jako ženy. Ve zbývajících 20 procentech jde o kombinaci problémů obou partnerů.“

„Potíže s otěhotněním trápí stále více párů, celou řadu z nich lze ale úspěšně řešit. Některá řešení ale vyžadují čas, proto čím dříve se na příčinu problémů přijde, tím lépe. Pokud se snažíte více než rok otěhotnět a nedaří se, neodkládejte konzultaci s lékařem,“ říká primář Centra reprodukční medicíny Iscare MUDr. Jan Lacheta. „Zároveň je potřeba vyšetřit oba partnery. Snažíme se vždy vyhovět individuálním požadavkům a potřebám obou partnerů a zároveň najít nejvhodnější cestu k početí vlastního potomka,“ dodává primář Lacheta.

Prevence je důležitá i při neplodnosti

Problémům s plodností lze do velké míry předcházet preventivní diagnostikou. Případně metodami na ochranu plodnosti, jako jsou například kryokonzervace vajíček nebo spermií. Tyto možnosti je ale třeba zvažovat včas.

„Mnozí lidé berou téma neplodnosti na lehkou váhu v naivní víře v dnešní schopnosti vědy a medicíny. Takovým evropským evergreenem dnes je, že ženy pořízení miminka odkládají kvůli kariéře a v pětatřiceti zjistí, že optimální věk dávno propásly a ani věda, na kterou spoléhaly, není zcela všemocná,“ upozorňuje MUDr. Višňová. Právě na této pražské klinice asistované reprodukce se osvětě v oblasti zodpovědného plánování rodičovství intenzivně věnují už několik let. I proto se rozhodli Národní den plodnosti rozšířit na celoměsíční aktivitu s názvem Červnové dny plodnosti.

V jejich rámci budou mít muži i ženy možnost absolvovat bezplatné vyšetření plodnosti až do konce června. Lékařka přitom upozorňuje, že otázku plodnosti je třeba řešit dávno předtím, než se pro založení rodiny rozhodnete: „I v případě, že ještě neplánujete pořídit si potomka, je dobré vědět, jak na tom vaše tělo je. Může dojít k odhalení rizik a zahájení případné léčby zjištěných problémů.“

Neplodnost je na vzestupu. Zásadní je přijít včas a vyšetřit oba z páru, shodují se lékaři

V červnu vás vyšetří zdarma

Na bezplatné vyšetření na pražské klinice IVF Cube se mohou objednávat ženy i muži do věku 40 let. Pacientky následně absolvují odběr krve potřebný pro stanovení hormonu AMH a ultrazvukové vyšetření vaječníků, při kterém lékař zjišťuje počet antrálních folikul (AFC). Muže na klinice čeká vyšetření spermií a vyhotovení spermiogramu. Výsledky vyšetření pacientům interpretuje lékař specialista na reprodukční medicínu a v případě potřeby doporučí možnosti léčby.

Také Centrum reprodukční medicíny Iscare připravuje akci, která má za cíl zvýšit povědomí o problémech spojených s početím a o poruchách plodnosti. Klinika nabízí vstupní konzultaci pro páry a vyšetření spermiogramu zdarma, bez předchozího objednání a žádanky od lékaře.

Novinkou je možnost podstoupit vstupní prohlídku on-line. Zájemci mohou také přímo na klinice vyzkoušet AMH test plodnosti z krve za zvýhodněnou cenu. Anti-Müllerian hormon (AMH) je hormon produkovaný folikuly ve vaječnících, jehož hladina přímo souvisí s počtem těchto folikulů, tedy jakýchsi měchýřků, v nichž zrají vajíčka. Hodnota AMH je dobrým ukazatelem, zda je počet vajíček dostatečný a plodnost ženy optimální, nebo zda její schopnost otěhotnět již klesá. Je doporučeno, aby si hladinu AMH nechala zkontrolovat každá žena, která je starší 28 let a přemýšlí o odkladu mateřství.

Páry mohou navštívit kliniku společně každý všední den po dobu konání akce od 29. května do 9. června, v době od 10 do 15 hodin. Pokud se vám návštěva termínově nehodí nebo ji nestihnete, nabízejí lékaři ještě možnost domluvit si on-line konzultaci zdarma.

Cílem akce pro veřejnost je především poukázat na to, že poradit se o svém reprodukčním zdraví není žádné stigma, a čím dříve se na případné problémy s reprodukcí přijde, tím snáze se dají většinou řešit.

Témata: Zdraví, Než otěhotníte, Zajímavosti, Neplodnost a IVF, Plodnost, Umělé oplodnění, Početí, Klinika, sperma, Zmrazení vajíček, Hormonální léčba, Medicína, Červ, Národní den, Hana Višňová, Lékař, AMH, Jan Lacheta, Vyšetření, IVF CUBE, Diagnostika, Zdraví na Heureka.cz