Maminka.czJen pro maminku

Chcete vrátit čas? Nezoufejte, své vlasy můžete dostat do kondice

Klára Kotábová 11.  3.  2013
Chcete vrátit čas? Nezoufejte, své vlasy můžete dostat do kondice
Toužíte po vlasech, jaké jste měla v sedmnácti letech, jenže na prahu čtyřicítky, po třech dětech, máte na hlavě jen smutný pozůstatek vaší někdejší pýchy? Proč tomu tak je a muselo to opravdu zajít tak daleko?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nemusíte si hned rvát zbytky své kdysi bujné kštice, když zjistíte, že ztrácí na objemu a ani sebelepší tužidlo s volumizérem s tím nic neudělá. Přijměte jako fakt, že žen, které trpí stejnými obtížemi jako vy, stále přibývá. Proč tomu tak je? Odborníci vás mohou uklidnit, že se nejedná o stav trvalý, a i když máte v určitém období života vlasů méně, jde jen o to, že vlasové folikuly nejsou aktivní, takže až se vaše tělo dostane do pohody, zase se budete pyšnit bohatou hřívou.

Padání vlasů

Dermatoložka Alena Černá vysvětluje: „Každý vlas v životě člověka prochází různými stadii. Většina vlasů, téměř 85 %, se nachází v tzv. anagenní fázi, tedy růstové, kdy je vlas dostatečně vyživován z vlasového folikulu cévami a roste do délky. Tato fáze trvá dva až šest let, u každého člověka různě také v závislosti na hormonálních změnách a stresech (těhotenství, operace, porody, nevyspání, ztráta zaměstnání, menopauza, porucha štítné žlázy, některé léky, diety, kosmetické zákroky – odbarvování, trvalá), které ji mohou zkrátit. U ženy nastává výrazný výpad vlasů po porodu, kdy se kombinuje hormonální a stresový faktor. Dochází k vzestupu prolaktinu, poklesu hladiny estrogenů, snížení hladiny železa a také stresu při porodu.

Tato kombinace způsobí, že větší procento vlasů přejde do katagenní fáze, kdy vlas již není vyživován a začíná se uvolňovat od vlasové cibulky. To trvá dva až čtyři týdny. Později přejde do fáze telogenní, kdy vlas vypadává. U zdravého člověka se v této fázi nachází asi 10 % vlasů. Toto období trvá přibližně 3–4 měsíce, a proto vlasy většinou nevypadávají bezprostředně po porodu, ale asi 4–5 měsíců po něm. Později se opět v místě původního vlasu objevuje vlas nový v anagenní fázi. Dalším obdobím padání a změny struktury vlasu v životě ženy je menopauza, ale to je již způsobeno poklesem hladiny estrogenů a progesteronu, kdy navíc dochází i k převaze testosteronu. To má za příčinu tvorbu jemných vlasů a výrazné prořídnutí na temeni. Někdy vede až k tzv. androgenní alopecii způsobené jak genetickými faktory, tak hlavně dihydrotestosteronem, zkráceně DHT, který vzniká přeměnou testosteronu.“

Jak bojovat?

Černá doporučuje několik možností, jak si vlasy a jejich krásu výrazně prodloužit: „Je dobré vybírat si kvalitní péči o vlasovou pokožku, svědomitě se hlavě a její úpravě věnovat, nepoužívat trvale barvicí prostředky, žehličky ani další pomocníky, jejichž služba může být prvoplánově skvělá, v delším časovém horizontu spíše poškozující. Kromě toho je dobré provádět si pečlivě masáž hlavy a dbát na zdravou výživu. V této fázi má velmi dobrý efekt použití tzv. mikrojehličkování, kdy mechanickým drážděním keratinocytů dochází k vyplavování růstových faktorů, které podporují zvýšení výživy vlasové cibulky, dělení buněk vlasového folikulu a zkracují telogenní fázi. Vzniklými mikrokanálky se maximálně zvýší vstřebávání patentované látky z klinického roztoku Genosys HR3, který zdravotník aplikuje. Jiné lokální přípravky využívají pouze efektu zvýšeného prokrvení vlasové pokožky, ale pouze u přípravku Genosys HR3 (se 2 patentovanými účinnými látkami) dochází k zablokování účinku DHT a následně i ke zlepšení stavu vlasů. Tato procedura nevyžaduje lokální anestezii, je pacientem dobře tolerovaná, nejsou známy žádné nežádoucí efekty. Jedinou nevýhodou, která ale plyne z cyklu růstu vlasu, je nutnost opakování a používání klinického šamponu a tonika Genosys HR3 po dobu 5 měsíců.

Má prokázané klinické výsledky. Přesto se jeví jako velmi účinná metoda pro ženy trpící tímto problémem.“ Dalším tipem, jak bojovat proti vypadávání vlasů, jsou přípravky, které podporují vyživování folikul. Kadeřnice Pavlína Peterková vysvětluje: „Jde například o Nioxin šampon, který odstraňuje maz a nečistoty ucpávající folikuly v okolí vlasové pokožky. Spolu s kondicionérem a revitalizérem dokáže opravdové zázraky, díky kterým si vaše trpící vlasová pokožka i řídnoucí vlasy přijdou na své. Kérastase Stimuliste obsahuje molekulu aminexil, která bojuje proti tvrdnutí kolagenu, jež způsobuje zadušení a předčasné stárnutí vlasové cibulky. Ta tyto vyživující látky postupně vstřebá a přemění na základní složky potřebné pro zdravý růst vlasového vlákna. Arginin je aminokyselina, která dodává vlasům hmotu a strukturu. Vitamin PP optimalizuje mikrocirkulaci ve vlasové pokožce pro lepší vstřebání vyživujících látek. Nebo můžete zobat výživové doplňky. Tabletky DensiRecharge nabízejí vylepšenou technologii pro muže i ženy pro ještě vyšší účinek proti padání vlasů a posílení vlasového vlákna.

Tento doplněk stravy je určený těm, u nichž se projevuje snížená hustota vlasů způsobená každodenním nadměrným vypadáváním vlasů. Pokud máte vlasy křehké a lámavé, můžete vyzkoušet Neobotanics Hair Essence tabletky, jejichž předností je intenzivní výživa vlasové pokožky zevnitř. Obsahují unikátní systém látek, který nejen vyživuje, ale také chrání.“

Vyživujte své vlasy

Zkuste do svého jídelníčku zařadit potraviny, které vaše vlasy milují. Konzumujte ryby, rýži, luštěniny, ořechy, zeleninu i ovoce. Denně přidejte do jídelního „programu“ semínka: lněná, sezamová, dýňová, slunečnicová a vlašské ořechy, protože obsahují různé minerální látky, stopové prvky a nenasycené mastné kyseliny. Nepřelakovávejte si vlasy do tuhé helmice, která neprospívá ani odrostlému vlasu, ani vlasovému kořínku. A jaké vitaminy vaše vlasy potřebují především? B3, B5 a B6 poskytují vlasové pokožce potřebnou výživu.



Sedm příčin zkázy

1.Užívání léků. Vedlejším účinkem mnoha přípravků může být právě vypadávání vlasů. Pokud zjistíte spojitost mezi vaší medikací a odchodem kštice, kontaktujte svého lékaře a snažte se, aby vám doporučil alternativní léčbu.

2. Předávkování vitaminem A nebo selenem. Nedostatek výše uvedeného může způsobit vypadávání vlasů, stejně jako nadbytek zmiňovaných minerálů. Buďte tedy opatrná při chystání multivitaminových koktejlů. Navíc vitamin A i selen jsou ve větším množství toxické.

3.Nízká hladina železa. Anémie je jednou z příčin, proč ženám padají vlasy. Pokud máte podezření, že máte nedostatek železa, poraďte se se svým lékařem a nechte si udělat krevní testy. Podle jejich výsledku pak začněte doplňovat, nebo ubírat.

4. Štítná žláza. Pozor, o tom, že nepracuje tak, jak má, dává vědět i tímto způsobem, tedy padáním vlasů.

5. Menopauza. Může být i problémem žen, které se ke čtyřicítce teprve blíží, takže nedostatek estrogenu může zaskočit také vás. A právě to, že hormonu v těle ubývá, způsobuje ztrátu pružnosti vlasů i jejich vypadávání. Pomůže změna jídelníčku a životního stylu.

6.Stres. Tento jev vysvětluje náhlé vypadávání vlasů. Projevuje se taktéž ještě dva až tři měsíce po prožitém stresu. Sem můžete počítat i stres způsobený porodem a změnou životního stylu s příchodem nového člena domácnosti.

7. Hormonální změna v těhotenství. Stejně tak máte hormony jako na houpačce v prvních šesti měsících po porodu. Po porodu vypadávání vlasů signalizuje, že se tělo dostává do původního stavu, někdy ale může docházet k nadměrnému řídnutí kštice, a je tedy dobré, vzhledem ke kojení, poradit se s lékařem. Platí ale, že zdravá strava urychlí proces regenerace.

Témata: Časopis Maminka, Jen pro maminku, Vlasy, kondice, Stresový faktor, Vlasová pokožka, Unikátní systém, Původní stav, Čas, Nízká hladina, Genetický faktor, Zvýšené prokrvení, Stres způsobený, Hustota, Účinná metoda, Muž, Menopauza, Doplněk stravy, Vlasová kosmetika na Heureka.cz